
Drob de curcan în crustă de aluat foitaj – rețetă video





Drob de curcan în crustă de aluat foitaj – rețetă video detaliată, cu ingrediente cu gramaje exacte și modul de lucru explicat pas cu pas, pentru coacerea la Air Fryer. Rețetă de drob de curcan, aperitiv festiv foarte gustos și aspectuos, copt în Air Fryer-ul Cosori.
Cu ocazia Paștilor, drobul e cel mai îndrăgit și intens preparat dintre aperitivele festive care le plac românilor atât de mult. Nu e de mirare, un drob e un preparat aspectuos, plin de verdețuri de primăvară, care dau prospețime și aduc suculență! Evident, fiind primăvară iar sărbătoarea de Paști fiind legată de simbolul mielului, tot din miel se face și drobul, cel mai adesea. Rețeta mea de drob de miel o puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.
Rețeta pe care v-o propun în continuare, însă, este una de drob de curcan, într-o crustă fină și gustoasă de aluat foitaj. A ieșit absolut minunat și m-am gândit că va fi utilă multor cititori care, dintr-un motiv sau altul, nu consumă miel.
Cum am în bucătărie un nou ajutor, Air Fryer-ul COSORI Dual Blaze, l-am studiat cu atenție și am remarcat că are și o funcție Bake (de coacere). M-am gândit cât de practic ar fi să coc drobul în Air Fryer, mai ales cu ocazia Paștilor, când toate cuptoarele sunt pline de cozonaci, fripturi și prăjituri! Ei bine, am reușit să coc un drob perfect pătruns în Air Fryer! Setările sunt diferite de cele pentru cuptor însă drobul a ieșit perfect, cremos dar perfect gătit în interior și cu crusta de aluat coaptă la perfecție.
În cazul în care vi se pare util să aveți și voi un astfel de ajutor în bucătărie, cu un click pe poza de mai jos, ajungeți în pagina de produs a Air Fryer-ului Cosori Dual Blaze, unde puteți afla mai multe despre el.
Am încercat să identific posibile întrebări care ar putea apărea, găsiți mai jos câteva clarificări
1. Rețeta asta se poate face și cu pui, porc sau chiar miel?
Absolut, se pot înlocui carnea și ficatul, pe care le-am folosit eu, cu carne și ficat de pui, porc, iepure și chiar miel.
2. Dacă nu am Air Fryer, cum pot proceda?
Puteți coace drobul la cuptor, la 190°C (fără ventilație) primele 15 minute apoi la 180°C, până la o oră. Dacă vi se pare că se rumenește prea rapid, acoperiți suprafața cu o coală de hârtie de copt, umezită și bine stoarsă și continuați coacerea.
3. Cu ce se poate înlocui foietajul?
Foietajul se poate înlocui cu aluat fraged. Cu un click pe poza de mai jos, găsiți rețeta mea de drob de pui în crustă de aluat fraged.
4. Nu vreau să folosesc deloc aluat, cum pot proceda?
Puteți folosi felii fine de bacon, cu care să protejați compoziția de drob, așa cum a procedat colaboratoarea mea, Laura Seiceanu, la rețeta de drob de pui cu ciuperci, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
5. Sunt alergic la lactoză, cu ce pot înlocui untul și smântâna?
Untul și smântâna se pot înlocui cu untură/ulei, respectiv smântână fără lactoză, care se găsește în comerț.
6. Sunt intolerant la gluten, ce pot să fac?
Vezi punctul 4, de mai sus.
7. Pot adăuga ouă fierte întregi în această compoziție de drob?
Sigur că da, doar că acestea vor ocupa un anumit volum, în formă, și nu va mai intra toată compoziția, atâta cât iese din ingredientele de mai jos. În rest, sper să fie totul clar, mai ales că am realizat și o rețetă video, pe care o găsiți imediat după lista de ingrediente, iar rețeta în format text, cu multe detalii, vă așteaptă în continuare.
Ingrediente Drob de curcan în crustă de aluat foitaj
- 300 de grame de pulpă superioară de curcan, fără os și piele
- 300 de grame de ficat de curcan
- 3-4 ouă întregi + 1 ou bătut, pentru finisarea aluatului
- 50 de grame de unt
- 15 mililitri de ulei
- 1 legătură mare de ceapă verde
- 1 legătură mare de usturoi verde
- 2 legături de mărar
- 2 legături de pătrunjel
- 100 de grame de smântână grasă
- 400 de grame de aluat foitaj + făină pentru presărat planul de lucru
- 1 linguriță de pesmet
Rețeta video de drob de curcan în crustă de aluat foietaj
Mod de preparare Drob de curcan în crustă de foitaj – rețeta în format text, printabil
1. Am porționat pulpa de curcan și ficatul în gujoane, bucăți cu grosimea de 3-4 cm și lungimea de 8-10 cm. M-am străduit să le porționez cât mai egal, să se gătească uniform.
2. Am pus pe foc mediu-iute o tigaie cu diametrul de 28 de cm. Am adăugat 2/3 din unt și câteva picături de ulei. Când untul s-a topit și a început să facă spumă, am adăugat în tigaie bucățile de pulpă de curcan. Le-am tras la tigaie, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă, până când nu am mai văzut urme de carne crudă.
3. În acest moment, am adăugat în tigaie și ficatul de curcan. Acesta trebuie gătit cu atenție, dacă se gătește prea mult devine amar și făinos, într-un mod neplăcut.
Când nu am mai văzut urme de sânge pe suprafața ficatului, am scos tot conținutul tigăii deoparte, într-o farfurie și am așteptat să se răcească. Am scurs deasupra de carnea și ficatul de curcan și untul topit, din tigaie.
Verdețurile de primăvară
4. Între timp, am tocat mărunt verdețurile: ceapa și usturoiul verde, mărarul și pătrunjelul.
După ce le-am tocat, le-am pus pe toate într-un castron mare. Am adăugat peste verdețuri 3 ouă (pe-al patrulea l-am păstrat de rezervă) și am amestecat totul.
Pregătirea formei
5. Am uns cu unt o forma de chec cu dimensiunile de 21 X 12 cm. Am presărat planul de lucru cu puțină făină și am așezat pe acesta aluatul foitaj. L-am presărat și pe el cu un pic de făină și l-am întins cu sucitorul, să-l mai subțiez, pentru că nu doresc o crustă groasă. Am perforat aluatul pe toată suprafața cu un perforator (se poate și cu furculița).
Am decupat un capac, cât să acopere partea superioară a formei. Capacul de foitaj l-am păstrat deoparte, acoperit cu un șervet de bucătărie împăturit în strat triplu. Cu restul de aluat, am tapetat forma.
Tocare carne și ficat
6. Când ficatul și carnea s-au răcit, le-am trect prin mașina de tocat. Am folosit o sită cu găuri mari. După preferință, compoziția se poate toca mai mărunt sau mai mare. Chiar se poate tăia jumătate din ficat cu cuțitul, în cubulețe de 1 cm, dacă preferă cineva.
Finalizarea compoziției și asamblarea
7. Am adăugat peste verdețuri carnea și ficatul tocate. Am omogenizat totul, am adăugat smântâna grasă și oul rămas, că a fost nevoie și de el. Am asezonat cu sare și piper. Compoziția de drob de curcan a ieșit păstoasă și omogenă.
8. Am presărat pe fundul formei pesmetul, un strat uniform care să absoarbă eventuala umiditate a compoziției. Am umplut forma cu compoziția de drob de curcan, am nivelat-o în partea superioară și am acoperit-o cu capacul de aluat foitaj, păstrat deoparte. Am lipit de jur împrejurul formei marginile aluatului și am uns suprafața cu oul bătut.
Gătirea la air fryer
9. Am preîncins air fryer-ul, setat pe funcția bake, la 180°C. Am pus cu grijă forma cu drobul de curcan în sertarul air-fryer-ului și l-am închis. Am păstrat setările – funcția bake, temperatura de 180° – și am setat și timpul de funcționare, la 15 minute.
10. După primele 15 minute, crusta e deja destul de rumenă.
Cu grijă (forma și sertarul erau foarte fierbinți), am acoperit forma cu drob de curcan cu hârtie de copt și deasupra cu staniol, să nu se rumenească mai mult de atât.
11. Am setat air fryer-ul la 165°C, funcția bake, timpul de funcționare de o oră. În acest timp, drobul meu s-a copt perfect, s-a pătruns până la mijloc iar aluatul a fost și el perfect copt.
Drob de curcan în crustă de aluat foitaj – porționare și servire
12. Am scos drobul din formă după ce s-a răcit complet. Am acoperit forma cu un tocător apoi l-am răsturnat dintr-o singură mișcare și am ridicat cu grijă forma.
Am porționat drobul în felii. Se servește ca aperitiv rece, alături de brânză, ouă, șuncă fiartă și legume proaspete. Arată perfect alături de preparatele specifice Paștelui!
Aspectul acestui drob de curcan în foietaj e foarte plăcut și festiv și are un gust minunat, e perfect copt, bine pătruns, cremos și gustos.
MAI MULTE REȚETE DE APERITIV FESTIV GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns