Icre de fasole – rețetă simplă și gustoasă de aperitiv de post
Icre de fasole – rețetă simplă și gustoasă de aperitiv de post, lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas, prezentat detaliat. Rețetă de post, icre de fasole, un aperitiv sau o gustare simplă și gustoasă.
Am tot auzit de rețeta de icre de fasole dar mărturisesc că anul acesta le-am făcut pentru prima dată. Am găsit o rețetă în cartea de bucate a Silviei Jurcovan, am citit-o și mi-a devenit clar că nu are cum să-mi displacă preparatul. Mărturisesc că nu am urmat rețeta Silviei la literă, am renunțat la muștar (dacă doriți, puteți să-l adăugați), am eliminat, practic, timpul de gătire și am adăugat și ceapă. Că mie icrele îmi plac cu ceapă! 😅 A ieșit ceva simplu și bun, pregătit în maximum 10 minute.
La o primă vedere, rețeta seamănă destul de mult cu cea de fasole bătută. Până la urmă, ambele au în comun fasolea zdrobită dar asezonarea schimbă radical gustul final. Aceste icre de fasole, la care se adaugă zeamă de lămâie și (opțional) un pic de ceapă crudă, tocată fin, parcă într-adevăr au un gust mai apropiat de al salatei de icre decât de al fasolei bătute – a cărei rețetă, dacă aceea vă interesează, o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Ingrediente Icre de fasole
- 450 – 500 de grame de fasole albă gata fiartă
- sare după gust
- piper negru măcinat după gust
- zeama de la ½ de lămâie
- 100 de mililitri de ulei
- opțional, 1-2 fire de ceapă verde sau 1 lingură de ceapă obișnuită, tocată fin
Mod de preparare icre de fasole – rețetă simplă și gustoasă de aperitiv de post
1. Pentru rețeta de icre de fasole, eu am folosit fasole albă din conservă. Mai precis, două conserve a câte 400 de grame, din care conținutul net a fost de câte 240 de grame. După ce am scurs bine de lichid cele două conserve de fasole, am obținut 480 de grame de boabe gata fierte.
Desigur, pentru rețeta de icre de fasole puteți folosi fasole fiartă de voi, acasă. Eu am preferat fasolea din conservă pentru că asta mi-a economisit foarte mult timp – înmuierea boabelor peste noapte, fierberea etc – iar pe lista de ingrediente a conservelor pe care le-am folosit nu erau decât trei: fasole, apă și sare.
2. Oricare fasole ați folosi-o, fiartă de voi sau conservată, după ce e bine, bine scursă de lichid, aceasta trebuie să fie zdrobită fin. Pentru asta, eu am transferat fasolea într-un castron și am folosit blenderul de mână. Puteți folosi și un blender static, robotul, etc. În final, am obținut o pastă fină.
Asezonarea și omogenizarea uleiului în pastă
3. Odată ce am obținut o pastă fină, am adăugat cam 1 lingură de zeamă de lămâie. Cu grijă, să nu scap și sâmburii lămâiei, în fasole! Nu am pus toată lămâia de la început, am păstrat o parte pentru asezonarea finală. Am omogenizat sucul de lămâie cu blenderul, ceea ce a făcut fasolea să se deschidă ușor la culoare.
4. Eu am folosit 100 de mililitri de ulei (de floarea soarelui), pentru rețeta de icre de fasole. Se poate folosi și mai mult, pentru că, adăugat câte puțin, fasolea îl va absorbi pe tot. Am preferat însă să nu obțin un preparat excesiv de gras și consider că atât cât am pus e chiar suficient. Uleiul l-am adăugat câte puțin, în timp ce am amestecat continuu cu un tel în formă de pară.
După încorporarea întregii cantități de ulei (cei 100 ml), pasta a devenit mult mai fină și parcă semăna, întrucâtva, cu salata de icre.
5. După încorporarea uleiului, pentru ca preparatul meu să aibă un gust cât mai apropiat de al salatei de icre și pentru că aceea îmi place cu ceapă, am adăugat și partea albă, tocată foarte fin, de la 1 fir de ceapă verde. Am omogenizat bine, am gustat și am adăugat sare și piper negru măcinat în proporția dorită. Am mai pus și zeamă de lămâie, așa cum am menționat în lista de ingrediente, am folosit toată zeama de la ½ de lămâie mărișoară. După gust, se poate adăuga și mai multă lămâie.
Servirea
6. Dacă nu sunt servite imediat, să știți că aceste icre de fasole vor forma destul de rapid o pojghiță uscată, la suprafață. Ca să preîntâmpin asta, le-am stropit cu o lingură de ulei. Chiar înaintea servirii, le-am presărat cu frunze de ceapă verde, tocate.
Ceva amuzant: bărbatu-meu, când a aflat cu ce mă ocup prin bucătărie, a declarat că el mănâncă fasole doar cu ciolan sau cârnați. În final, i s-au părut foarte bune aceste icre de fasole, cu nimic altceva decât pâine prăjită. De altfel, combinația e foarte reușită și vă recomand și vouă să le serviți cu felii de pâine rustică, preferabil prăjite pe plită și dacă nu, sunt bune și cele la toaster.
MAI MULTE REȚETE DE PASTE APERITIV DE POST GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns