Bruschete cu vinete și rodie
Azi nu am mai mult decât un aperitiv delicios, și când am spus delicios, puteam s-o spun de două, de trei, de zeci de ori! Atât de gustoase sunt aceste bruschete cu vinete și rodie, făcute cu pâine graham, din imaginea de mai sus, încât am convingerea că o asemenea gustare ar impresiona orice mofturos, fie el omnivor, vegetarian sau vegan.
Sunt sigură că nu doar combinația topping-ului, inspirată de Yottam Ottolenghi, e responsabilă de gustul deosebit al acestor bruschete, ci și pâinea pe care am folosit-o. Mărturisesc, e o nouă descoperire, am folosit pentru prima data pâinea Graham Sylvester de la Vel Pitar și cu singuranță am pus bazele unei relații de lungă durată.
Pâinea Graham Sylvester de la Vel Pitar este 100% naturală, fără conținut de E-uri, coloranți, conservanți, nimic din chestiile ”rele” care ne sperie. Are doar o făină bună și sănătoasă, obținută după o formulă descoperită încă din 1829.
Dacă e să facem un pic de istorie, Sylvester Graham este o cunoștință mai veche a cititorilor acestui blog, v-am povestit despre el și despre invenția lui în domeniul morăritului și panificației încă de când am publicat rețeta de chifle graham.
Acest domn Sylvester Graham(1795-1851) a fost un preot prezbiterian american care a pus bazele vegetarianismului. Principiile sale au rămas consemnate în al său Jurnal al Sănătății și Longevității și sunt perfect valabile și astăzi pentru toți cei care doresc să urmeze o dietă vegetariană sănătoasă și echilibrată. Pe scurt, el promova consumul de legume și fructe, cereale integrale și fibre, recomanând ca lactatele și ouăle să fie consumate cu moderație.
În 1829, într-o epocă în care erau apreciate alimentele tot mai albe (zahărul rafinat, făina albă etc) Sylvester Graham a inventat procedeul prin care se obținea făina graham, din măciniș integral. În mare, producerea acestei făini constă în măcinarea mai mare a endospermei bobului de grâu, apoi celelalte părți ale bobului sunt măcinate fin și amestecate cu endosperma. Rezultatul este o făină cu un aspect ușor granulat, de culoare brun deschisă, mult mai sănătoasă decât făina albă de grâu. Din această făină se fac mai multe tipuri de pâine care sunt cunoscute cu toate sub denumirea „graham”, biscuți și altele.
Bunul domn Sylvester Graham a conștientizat cât de valoroase sunt pentru sănătatea noastră fibrele conținute de cereale și de aceea a dezvoltat acest tip de făină care, prin tehnologia folosită de 7Spice, ajunge după aproape 200 de ani să stea la baza unei pâini atât de calitative și gustoase cum este pâinea Graham Sylvester de la Vel Pitar. Nu e minunat?
Cu toate că cei de la Vel Pitar au dedicat această pâine vegetarienilor, am convingerea că oricine va aprecia gustul său robust, de cereale integrale. E o pâine gustoasă și în același timp valoroasă, una dintre cele mai bune alegeri pentru un mic dejun echilibrat, de exemplu, dar și pentru gustări etc. Și dacă tot am zis de gustare, iată ideea mea:
00:1000:0000:106redusa
Rețetă de Bruschete cu vinete și rodie
Ingrediente Bruschete cu vinete și rodie:
(pentru 6 bucăți)
- 6 felii de pâine Graham Sylvester de la Vel Pitar
- 1 vânătă de dimensiuni medii
- 2 căței mici de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de pastă tahini (pastă de susan)
- 3 linguri cu vârf de boabe de rodie
- zeama de la 1/2 de lămâie
- 5-6 frunze proaspete de mentă
- sare și piper
- condimente după plac, eu am folosit câte 1/2 vârf de cuțit de coriandru pudră și chimion măcinat
Preparare Bruschete cu vinete și rodie:
1. Vânăta se taie cubulețe, după preferință puteți păstra sau nu și coaja (sau o parte din ea, dă un pic de textură preparatului finit). Se stropesc cuburile de vânătă cu 1 lingură de zeamă de lămâie și se presară cu puțină sare.
2. Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Cuburile de vânătă se aranjează într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, într-un singur strat și se stropesc cu cele două linguri de ulei de măsline. Se dau la cuptor timp de 15-20 de minute, până se rumenesc pe alocuri și se înmoaie, apoi se scot din tavă pe șervete de hârtie absorbantă, să mai elimine din ulei.
3. Pentru dressing se zdrobește 1 cățel mic de usturoi, se adaugă 1 lingură de pastă tahini (pastă de susan), zeamă de lămâie, sare, piper și condimente după gust. Se adaugă apă rece până la obținerea unei consistențe semifluide.
4. Se prăjesc feliile de pâine Graham Sylvester apoi se freacă pe una dintre fețe cu usturoi.
5. Se distribuie vinetele pe cele șase felii de pâine prăjită și aromatizată cu usturoi, se stropesc cu dressing și se presară cu semințele de rodie și menta proaspătă ruptă în bucăți.
Se servesc imediat și se înfulecă pofticios. Noi poftă am avut și vă doresc și vouă!
Lasă un răspuns