Chifle graham
Aceste chifle graham sunt unele dintre cele mai potrivite produse de panificatie pentru micul dejun. De fapt, pentru oricare masa a zilei la care se consuma paine. Sunt gustoase, sunt destul de satioase si contin o cantitate mai mare de fibre decat produsele de panificatie facute din faina alba. Aceste calitati ale chiflelor graham se datoreaza fainii graham si in cele ce urmeaza va voi explica pe scurt ce anume face aceasta faina atat de speciala.
Faina Graham a fost inventata si produsa pentru prima data de un preot prezbiterian american, Sylvester Graham, in anul 1829. Sylvester Graham a fost, in acelasi timp, unul dintre primii dieteticieni. El a promovat o dieta vegetariana echilibrata. In mare, producerea acestei faini consta in macinarea mai mare a endospermei bobului de grau, apoi celelalte parti ale bobului sunt macinate fin si amestecate cu endosperma. Rezultatul este o faina cu un aspect usor granulat, de culoare brun deschisa, mult mai sanatoasa decat faina alba de grau. Din aceasta faina se fac mai multe tipuri de paine care sunt cunoscute cu toate sub titlul „graham”, biscuti si altele.
Eu va propun azi o reteta de chifle graham, gustoase si sanatoase, ideale pentru micul vostru dejun.
Ingrediente Chifle Graham:
- 350 de grame de faina graham
- 180 de grame de faina alba de panificatie
- 150 de ml. de lapte
- 150 de ml. de apa
- 40 de mililitri de ulei de masline extravirgin
- 1 lingurita de sare
- 1 lingura de zahar brun
- 1 cub de 20 de grame de drojdie proaspata
Preparare aluat pentru Chifle Graham
Pentru inceput, se amesteca cele doua feluri de faina si sarea:
Laptele caldut si se amesteca cu apa, calduta si ea (40 de grade Celsius), se adauga zaharul brun si se dizolva drojdia in lichid. Se toarna lichidul cae putin in faina, la inceput amestecand, apoi framantand. Dupa incorporarea completa a lichidului se adauga si uleiul de masline extravirgin si se framanata mai departe pana la obtinerea unui aluat neted si elastic, eventual mai adaugand cate o lingura de faina (va fi putin mai lipicios si mai umed decat un aluat facut doar cu faina alba):
Aluatul se pudreaza cu putina faina si se lasa la crescut intr-un loc caldut si ferit de curent pana isi dubleaza volumul:
Portionare, modelare si coacere chifle graham
Se presara faina pe planul de lucru si se rastoarna aluatul. Se imparte in atatea bucati, dupa cat de mari se doresc chiflele. Eu am impartit in 12 bucati cu greutate in jur de 80 de grame (79-80-81, cum au iesit):
Fiecare bucata se aplatizeaza cu palma, apoi se prind marginile si se aduc spre interior, presand:
Se preseaza bine si astfel se obtine chifla:
Chiflele astfel formate se intorc cu partea lipita in jos si se rotunjesc cu grija:
Odata toate chiflele formate, se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt si se umezeste cu apa calduta suprafata fiecareia:
Chiflele se mai lasa la crescut, in tava, aproximativ 25-30 de minute (in cuptorul incalzit pana la 35°C, alaturi de un vas cu apa fierbinte, ar fi locul ideal). Pregatim in acelasi timp o tavita si apa fierbinte, de care vom avea nevoie in prima parte a coacerii chiflelor.
Imediat ce chiflele au crescut, se incinge cuptorul la 200°Celsius. Se dau chiflele la cuptor la o inaltime medie. In partea inferioara a cuptorului se pune tavita cu apa fierbinte. Aburii ajuta mult aluatul sa creasca, in prima parte a coacerii. Se lasa chiflele la 200°C timp de 10 minute. Dupa 10 minute, se reduce focul la 180°C, se scoate tavita cu apa (cu grija mare!) si se mai coc chiflele inca 10-15 minute, pana se rumenesc frumos.
Imediat ce se scot din cuptor, se umezeste, cu o pensula, suprafata fiecarei chifle cu apa. Asta va da putin luciu chiflelor.
Se lasa sa se raceasca si se servesc dupa plac. La micul dejun sunt ideale, se obtin niste tartine excelente, se pot taia in doua si unge cu unt, miere etc. O sectiune pufoasa:
Si un cosulet plin cu chifle proaspete, care miros atat de frumos in bucatarie. Pe deasupra sunt si sanatoase, perfecte pentru o dieta echilibrata, conforma conceptiilor bunului Sylvester Graham.
Spor la treaba si pofta mare!
Lasă un răspuns