
Pâine pentru panini, kebab sau diferite sandwich-uri – rețetă simplă






Pâine pentru panini, sandwich-uri sau kebab – rețetă simplă, explicată pas cu pas. Cum se face o pâine pentru kebab? Rețetă de panini, pâinici numai bune să fie umplute cu fel de fel de bunătăți.
Drept să vă spun, am o adevărată obsesie pentru aceste pâinici moi, foarte gustoase, care, în țările Orientului Mijlociu, sunt servite cel mai adesea pe stradă, umplute cu fel de fel de bunătăți. Ne-am obișnuit să credem că acest tip de pâine găzduiește doar kebab, dar nu e așa. De la delicii vegane, de exemplu falafel cu salate și diferite sosuri, până la mâncăruri gătite, toate se cuibăresc minunat în pâinea asta. Practic, este o minunată pâine pentru sandwich-uri cât de diverse, pentru că regula este că pâinea asta se desface în două de la sine, creând un ”buzunar” care te invită efectiv să îndeși tot felul de umpluturi în el.
Adevărata obsesie a venit când, la Roma, am mers la Mercato în Piazza Testaccio, cam așa cum merg credincioșii la Mecca, pentru a gusta ceva de la taraba Mordi&Vai (în traducere, Mușcă și du-te). Sergio Esposito, un măcelar pensionar, a avut ideea de a pune mâncărurile specifice bucătăriei laziale într-un panini special, moale, pufos și cu acel ”buzunar” încăpător numai bun de umplut cu tot felul de delicii. Taraba asta a devenit celebră în lumea întreagă. Sergio Esposito, pe care-l puteți vedea în poza de mai jos, deja cam plictisit de turiștii din lumea întreagă, care vin să-i guste mâncarea și să-i facă poze, a apărut în tot felul de publicații, chiar și în New York Times!
Toate mâncărurile de la Mordi&Vai sunt delicioase, dar am considerat că pâinea merită și ea o atenție specială. Pentru că, uite, dacă pui ceva bun în pâinea potrivită, poți avea un succes atât de mare! Aflați mai jos cum am procedat.
Ingrediente Pâine pentru panini, kebab sau sandwich-uri
- 500 de grame de făină
- 175 ml. de lapte călduț
- 175 ml. de apă călduță
- 15 grame de drojdie proaspătă sau 4 grame drojdie uscată
- 10 grame de sare
- 30 ml. de ulei
- 2-3 linguri de lapte pentru finisat
- opțional, semințe pentru presărat
Preparare aluat dospit pentru pâine pentru kebab, sandwich-uri diferite sau panini
1. Am măsurat cu atenție laptele cald, apoi am adăugat apa peste acesta, până la 350 ml (175 ml lapte + 175 ml. apă = 350 ml. lichid în total). Temperatura lichidelor să fie cam la 30-32°C.
2. Am cântărit făina într-un castron încăpător. La mijloc, am făcut loc cu lingura de lemn și am presărat drojdia mărunțită (sau drojdia uscată, dacă folosiți din aceea). Am turnat treptat laptele amestecat cu apa, amestecând continuu cu lingura de lemn. Am continuat să torn lichidele, amestecând doar la mijloc și încorporând câte puțină făină, până când tot lichidul a ajuns în castron. Am acoperit apoi castronul cu un șervet și l-am lăsat deoparte timp de 10 minute, cât să se umfle drojdia.
3. După zece minute, drojdia a făcut bulbuci. Am început să amestec cu lingura de lemn, încorporând toată făina în amestecul semifluid de la mijlocul castronului.
4. După ce lingura de lemn nu a mai fost de ajutor, am presărat sarea pe deasupra. E momentul să se renunțe la lingura de lemn, așa că am curățat-o bine de urmele de aluat care s-au prins de ea.
5. Am încorporat sarea cu vârful degetelor și am luat aluatul la frământat. Aluatul va fi destul de moale și de lipicios, dar imediat ce se adună la un loc, se adaugă în fir subțire uleiul, în timp ce se continuă frământarea. În final, aluatul trebuie să fie destul de molcuț, cu o consistență ca lobul urechii, dar bine lucrat și neted, să se desprindă complet de pe pereții vasului. Puteți economisi timp și efort frământând cu mixerul.
Dospire aluat pentru pâine pentru kebab, panini sau sandwich-uri
6. Am uns un castron curat cu o picătură de ulei, am modelat aluatul în formă de bilă și l-am așezat în acesta. Am acoperit castronul cu folie alimentară și l-am lăsat pe planul de lucru, într-un loc ferit de curent, timp de 1 oră, ca să dospească.
7. După ce a trecut 1 oră, aluatul și-a dublat volumul, așa că putem trece la pașii următori.
Mod de preparare pâine pentru kebab sau panini – modelare
8. În cazul în care folosiți o piatră pentru copt (ceea ce este recomandat), e bine să o așezați deja la o înălțime medie în cuptor și să porniți cuptorul, fixându-l la 230°C. Piatra de copt are nevoie de destul de multă vreme ca să se încingă bine. Dacă nu aveți o piatră de copt, țineți cont să porniți cuptorul, totuși, din timp, să fie foarte bine încins când vom coace pâinea. Eu am folosit piatra din imaginea de mai jos. Am avut nevoie și de lopată ca să așez pâinea pe piatra încinsă, în cuptor.
9. Planul de lucru se presară cu puțină făină. Se răstoarnă aluatul bine crescut pe planul de lucru și se aplatizează cu palmele, scoțând cât de mult aer. Se porționează aluatul în 8 părți egale.
10. Fiecare bucată se modelează într-o bilă, aducând marginile spre interior și presându-le bine. Odată dată forma, se rulează bila de aluat pe planul de lucru, ca să se sigileze bine lipiturile.
11. Am acoperit bilele, odată modelate, cu un strat dublu de șervete de bucătărie curate. Le-am lăsat 20 de minute pe planul de lucru, pentru a doua dospire.
12. Acum, am presărat planul de lucru cu făină, am aplatizat pe rând câte o bilă și am întins-o cu sucitorul până la o grosime de aproximativ 1 cm, dându-i, pe cât posibil, o formă dreptunghiulară. Ale mele am avut cam 8 * 18 cm. Cât timp se lucrează cu câte o bucată de aluat, celelalte se păstrează bine acoperite, să nu se usuce.
Finisare și coacere
13. Pe o coală de hârtie de copt, așezată direct pe lopata specială, am pus patru dintre pâinile formate. Am umezit suprafața aluatului cu lapte, cu ajutorul unei pensule de patiserie. Le-am copt pe rând, în două ture de câte patru. Dacă nu aveți piatra de copt, așezați pâinile într-o tavă așternută cu hârtie de copt.
14. Apoi, am presărat pâinile cu semințe, în cazul meu susan negru. Puteți să le presărați și cu alte feluri de semințe sau puteți să nu le presărați cu nimic.
15. Folosindu-mă de lopată, am ridicat coala de hîrtie de copt cu pâini cu tot și am lăsat-o să alunece în cuptor, direct pe piatra foarte încinsă. În 10 minute, pâinea se umflă și se rumenește ușor. Dacă se coace această pâine pentru kebab în tavă, e posibil ca cele două straturi să nu se desprindă unul de celălalt, dar tot pufoasă și moale va fi.
Coapte, arată așa cum se vede în imaginea de mai jos.
Am pus pâinile într-un coșuleț și le-am acoperit cu un șervet curat de bucătărie. Spre deosebire de alte tipuri de pâine, această pâine pentru sandwich sau kebab are nevoie să rămână moale și suplă, ca să poată fi umplută cu ceea ce dorim.
În interior, arată cam așa cum se vede mai jos. Un ”buzunar” pufos și primitor, gata să găzduiască umplutura pe care o dorim. Ce am pus eu în buzunarul ăsta veți afla mâine.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns