Panna cotta de conopida
Panna cotta de conopida este un aperitiv rece, foarte fin, care completeaza perfect un platou alaturi de o branza telemea sarata si rosii proaspete si aromate din gradina. Este un aperitiv perfect pentru sezonul acesta pentru ca e racoritor, nu necesita coacere, ci doar vreo 20 de minute de preparare si putintica rabdare (cam 4 ore) pana se incheaga la frigider.
00:2000:1004:304redus
Ingrediente Panna cotta de conopida
- 150 gr. buchetele de conopida
- 150 ml smantana
- 200 ml lapte
- 4 foi gelatina sau un plic de gelatina
- 75 gr. branza gen gorgonzola (in varianta originara) – eu am folosit cascaval Ementaler rasa fin
- sare, piper
- branza telemea sarata, taiata sub forma de bastonase lungi
- 4 rosii
- frunze de busuioc
Preparare Panna cotta de conopida
Pentru inceput, punem intr-o craticioara buchetelele de conopida si le fierbem in apa cu sare zece minute.
Cat se fierbe conopida, incalzim 200 ml lapte si amestecam pana dizolvam gelatina. In principiu, un plic de gelatina ajunge pentru 500 gr. lichid, de aceea eu n-am adaugat chiar tot plicul pentru a avea o consistenta placuta. De asemenea, trebuie sa avem grija ca laptele sa fie cald/fierbinte dar sa nu dea in clocot deoarece aceasta ar distruge gelatina si preparatul final nu se va mai inchega. Adaugam si niste branza rasa fin (eu am folosit cascaval Ementaler).
Se scurge conopida si o pasam cu 150 ml smantana.
Amestecam laptele cu compozitia de smantana si conopida, asezonam cu sare si piper. Doar cand panna cotta s-a inchegat, mi-am amintit de potriveala conopidei cu nucsoara si am presarat deasupra dar recomand sa adaugati nucsoara in panna cotta o data cu sarea si piperul, ii va da o savoare foarte placuta. Potrivim la gust, turnam compozitia de panna cotta in forme si bagam la frigider pentru patru ore pana se incheaga.
Dupa ce panna cotta de conopida s-a legat bine, stergem formele cu un servet inmuiat in apa fierbinte, pentru a ajuta desprinderea compozitiei de forma, apoi rasturnam pe platou si decoram dupa plac.
Este un aperitiv elegant ce merge de minune alaturi de o branza grasa, sarata si o salata de rosii cu busuioc – sau poate chiar intr-o combinatie panna cotta cu salata caprese, turnulete de rosii cu branza, mozzarelline, busuioc. Combinatiile sunt destule, imaginatie sa avem.
Sper sa incercati reteta. La noi a avut mare succes.
Laura Seicean mai scrie si pe casutalaurei.ro.
Lasă un răspuns