Salată de vinete libaneză
Salată de vinete libaneză. Salata de vinete în stil arăbesc ”salatit el batinjan”. Rețetă de salată de vinete cu legume proaspete.
Am mâncat prima și prima dată această salată de vinete în stil libanez chiar în casa unui cuplu libanez, cu vreo optsprezece-nouăsprezece ani în urmă. Am fost vrăjită pe loc de prospețimea gustului și echilibrul perfect al acestui aperitiv, servit la un bufet cu multe alte preparate arăbești, autentice și delicioase.
Originea rețetei de azi
Pe ea o chema Shaden și pe el Riad și au fost o vreme angajatorii mei. Mai cu seamă ea era o persoană foarte deschisă și liberală. El studiase medicina în Timișoara, ea studiase matematica în țara ei și a hotărât să își urmeze soțul în România. El a făcut aici și un lung rezidențiat în chirurgie și pentru un cuplu tânăr o despărțire atât de lungă nu avea ce să aducă bun. După un timp, au prins gustul afacerilor și au răspuns și ei provocării antreprenoriatului în România. Fiind de vârstă apropiată, ei cu două fete mici, eu cu o fată doar puțin mai mare decât ale lor, ne-am împrietenit. Așa am ajuns să fac cunoștință în casa lor cu o mulțime de preparate libaneze.
Culmea, destui ani după festinurile libaneze ale lui Shaden și Riad, care s-au întors de ceva vreme în țara lor, mă căzneam să-mi amintesc cum se numea minunata salată de vinete pe care am mâncat-o deseori la ei acasă. Am făcut-o deseori acasă la mine. E un preparat pe cât de ușor de făcut pe atât de gustos. Doar numele nu mi l-am mai putut aminti. De curând, am prins pe Paprika un episod din seria lui Yotam Ottolenghi despre bucătăria mediteraneană. În acesta, în timp ce erau prezentate zeci și sute de varietăți de vinete de forme și culori diferite, a venit vorba și despre ”salatit el batinjan”. Bingo, asta era!
Ca să marchez ziua norocoasă în care am recâștigat numele unui preparat, m-am apucat rapid să fac salata de vinete libaneză ”salatit el batinjan”. Am pozat-o și v-o prezint și vouă. Chiar aveam nevoie de numele ăsta, fie doar și pentru a o putea diferenția de cealaltă salată de vinete în stil arăbesc publicată, baba ghanouj. Sper să o încercați, e delicioasă și proaspătă, are o textură interesantă și întotdeauna mi-a creat o stare de bine.
Ingrediente Salată de vinete libaneză:
- 3 vinete medii-mici sau 2 vinete mai mărișoare (eu am cântărit pulpa rezultată după coacere și curățare, am avut 400 de grame de pulpă de vinete)
- 1 ardei gras mediu (eu am folosit 80 de grame de ardei gata curățat și tăiat cuburi, l-am ales galben pentru a avea o culoare în plus în preparat)
- 1 legătură de ceapă verde (dacă nu aveți ceapă verde, puteți folosi de exemplu ceapa roșie tăiată cubulețe)
- 150 de grame roșii
- 1 cățel de usturoi
- 60 ml. ulei de măsline extravirgin
- zeama de la 1 lămâie mică
- sare și piper după gust
- opțional, puțin ardei chili proaspăt
- 1 legătură de pătrunjel
Pregătirea vinetelor
1. Vinetele se coc pe grătar/direct la flacără/pe jar/disc sau cum aveți posibilitatea. Important e ca miezul să devină moale și suculent iar coaja să fie bine pârlită. Asta va da pulpei de vinete acel gust specific de afumat. După ce sunt coapte, vinetele se curăță de coaja arsă și se pun într-o strecurătoare, să se dreneze de lichid.
2. Vinetele bine scurse și răcite se toacă mărunt, preferabil cu un instrument nemetalic sau cu unul care sigur e din oțel inoxidabil. E nevoie de această precauție pentru a preîntâmpina oxidarea vinetelor. Acestea nu doar că se înegresc, dar se și iuțesc într-un fel neplăcut.
Pregătirea celorlalte legume
3. Se curăță și se spală legumele. Se zvântă și se toacă în cubulețe/bucăți mici. Se toacă și pătrunjelul iar usturoiul urmează să fie zdrobit, l-am lăsat întreg în poză ca să poată fi identificat (la capătul pătrunjelului).
Preparare salată de vinete libaneză
4. Vinetele și usturoiul zdrobit se pun într-un castron și se încorporează uleiul de măsline, turnându-l în fir subțire. În acest timp vom amesteca bine cu o lingură de lemn, ca la maioneză.
5. Chiar înainte de a servi salata, adăugăm restul ingredientelor. Păstrăm deoparte doar o lingură de pătrunjel tocat, pentru a presăra salata la final. Se amestecă bine, se adaugă sare și piper, eventual și ardei chili, după gust. Se adaugă și zeama de lămâie, treptat, ajustând gustul de acru ca să fie exact așa cum vă place.
6. Se aranjează salata în formă de piramidă. Dacă o veți lăsa într-un castron nu se va supăra nimeni. Se presară cu pătrunjelul tocat păstrat. Se servește imediat, merge de minune cu lipie puțin prăjită dar tot delicioasă a fost și cu pâinea mea cu maia naturală. S-aveți poftă!
Lasă un răspuns