Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE

Vinetele, hrana pentru creier

Adaugata la de
PUBLICITATE

Vinetele (Solanum melongena) sunt fructele unei plante care face parte din genul Solanum.  Vanata este una dintre legumele cele mai gustoase si care ofera atatea multe de abordare prin diverse retete culinare, de aceea este un element de baza a multor bucatarii: cea indiana, nord africana, chinezeasca, turceasca dar si cea italiana, franceza sau, la modul general vorbind, in gastronomia europeana. Fiind parte a genului Solanum, planta care produce vinetele este inrudita cu tomata sau cartoful.

Vinetele si sanatatea

Ultima rețetă publicată

Pe langa alte – multe – beneficii ale vinetelor, se pare ca unii cercetatori si-au focalizat atentia asupra unui nutrient numit nasunin care se gaseste in coaja vinetelor . Nasuninul este un puternic antioxidant si anihilator al radicalilor liberi care protejeaza membrana celulara. Anumite studii recente au dovedit ca nasuninul protejeaza lipidele membranei celulelor creierului. Cum sa nu iubesti vinetele si mai mult?

In fine, pare-se ca vinetele aduc multe alte beneficii sanatatii, continand vitamine si minerale (vitaminele B3 siB6, C si K, deasemenea acid folic, potasiu, cupru, magneziu) si multi fitonutrienti cu importanta actiune antioxidanta (pe langa nasuninul deja amintit, acidul cafeic si clorogenic).

Ca o curiozitate, am aflat ca vinetele contin nicotina, dar intr-o concentratie infima si absolut deloc daunatoare, cam 10 kilograme de vinete crude ar contine echivalentul de substanta dintr-o tigara.

Vinetele in bucataria lumii

La noi la romani, cele mai populare modalitati de pregatire ar fi salata de vinete, apoi zacusca, urmata de vinetele la gratar si cele pane. Popoarele din jurul bazinului mediteranei ne propun multe, multe alte modalitati delicioase de preparare a acestor atat de sanatoase legume, unele dintre ele celebre: imam bayaldi, mousaka si karniyarik – turcesti, apoi salatele de vinete cu diverse variante, prezente atat la arabi, cat si turci sau la greci, italienii au parmigiana di melanzane si francezii ratatouille. Asta ca sa vorbim doar de cei mai apropiati noua, caci daca privim colo hat! departe spre orient, atat indienii, cat si chinezii si japonezii au multe, variate si delicioase preparate cu vinete.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

In general, e bine de stiut ca vinetele au capacitatea de a absorbi o mare cantitate de grasime. Vinetele coapte nu doar ca absorb grasimea, dar formeaza o emulsie prin incorporarea treptata a grasimii in pasta de vinete (ca si maioneza). Este bine ca vinetele sa fie sarate usor, fie crude, fie cele coapte, pentru salata, apoi lasate in repaus pentru a stimula drenarea lichidului amarui pe care il contin. Vinetele pregatite pane sau pe gratar (si in alte preparate care o permit) e bine sa se lase cu tot cu coaja (nasuninul, nu-l uitati!).

O propunere din partea mea: trei variante ale salatei de vinete atat de indragite de noi, romanii:

3 feluri de salata de vinete

Toate trei sunt usor de preparat, explicate detaliat, in imagini, si sper sa va faca placere.

salata de vinete romaneasca salata de vinete cu ardei copti salata de vinete arbeasca baba ghanouj

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE