Vinetele (Solanum melongena) sunt fructele unei plante care face parte din genul Solanum. Vanata este una dintre legumele cele mai gustoase si care ofera atatea multe de abordare prin diverse retete culinare, de aceea este un element de baza a multor bucatarii: cea indiana, nord africana, chinezeasca, turceasca dar si cea italiana, franceza sau, la modul general vorbind, in gastronomia europeana. Fiind parte a genului Solanum, planta care produce vinetele este inrudita cu tomata sau cartoful.
Vinetele si sanatatea
Pe langa alte – multe – beneficii ale vinetelor, se pare ca unii cercetatori si-au focalizat atentia asupra unui nutrient numit nasunin care se gaseste in coaja vinetelor . Nasuninul este un puternic antioxidant si anihilator al radicalilor liberi care protejeaza membrana celulara. Anumite studii recente au dovedit ca nasuninul protejeaza lipidele membranei celulelor creierului. Cum sa nu iubesti vinetele si mai mult?
In fine, pare-se ca vinetele aduc multe alte beneficii sanatatii, continand vitamine si minerale (vitaminele B3 siB6, C si K, deasemenea acid folic, potasiu, cupru, magneziu) si multi fitonutrienti cu importanta actiune antioxidanta (pe langa nasuninul deja amintit, acidul cafeic si clorogenic).
Ca o curiozitate, am aflat ca vinetele contin nicotina, dar intr-o concentratie infima si absolut deloc daunatoare. Cam 10 kilograme de vinete crude ar contine echivalentul de substanta dintr-o tigara. De retinut este si ca vinetele au un conținut caloric foarte mic, doar 25 de calorii/100 de grame.
Vinetele in bucataria lumii
La noi la romani, cele mai populare modalitati de pregatire ar fi salata de vinete, apoi zacusca, urmata de vinetele la gratar si cele pane. Popoarele din jurul bazinului mediteranei ne propun multe, multe alte modalitati delicioase de preparare a acestor atat de sanatoase legume. Unele dintre ele sunt celebre: imam bayaldi, moussaka si karniyarik – turcesti. Apoi, salatele de vinete cu diverse variante, prezente atat la arabi, cat si turci sau la greci.
Italienii au parmigiana di melanzane iar francezii ratatouille. Asta ca sa vorbim doar de cei mai apropiati noua, caci daca privim colo hat! departe spre orient, atat indienii, cat si chinezii si japonezii au multe, variate si delicioase preparate cu vinete.
In general, e bine de stiut ca vinetele au capacitatea de a absorbi o mare cantitate de grasime. Vinetele coapte nu doar ca absorb grasimea, dar formeaza o emulsie prin incorporarea treptata a grasimii in pasta de vinete (ca si maioneza). Este bine ca vinetele sa fie sarate usor, fie crude, fie cele coapte, pentru salata, apoi lasate in repaos pentru a stimula drenarea lichidului amarui pe care il contin. Vinetele pregatite pane sau pe gratar (si in alte preparate care o permit) e bine sa se lase cu tot cu coaja (nasuninul, nu-l uitati!).
Lasă un răspuns