Ouă umplute cu pastă de pește din conservă – ton, sardine – rețetă simplă
Ouă umplute cu pastă de pește din conservă – ton, sardine – aperitiv simplu, gustos, rapid de pregătit, perfect pentru selecțiile de aperitive festive.
Cred că, la ocaziile festive, fiecare mesean caută cu privirea platoul cu ouă umplute. Sunt unele dintre cele mai îndrăgite aperitive festive! Se combină perfect cu alte sortimente de aperitive, într-un bufet asortat, sunt ieftine, foarte variate – cu fel de fel de umpluturi – și, lucrate cu un minimum de atenție, arată foarte bine. Azi vă propun o rețetă de ouă umplute cu pastă de pește. Pentru rețeta asta, puteți folosi orice fel de pește în conservă – ton, sardine etc – în funcție de ce aveți la îndemână și vă place mai mult. E o rețetă ieftină, rapidă, cu ingrediente foarte ușor de procurat.
Evident, există sute de alte rețete de ouă umplute. Preferatele noastre, ale familiei, sunt ouăle umplute în sos tartar, rețetă pe care am publicat-o mai demult, în format video. Acea rețetă o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Desigur, foarte mult ne plac și aceste ouă umplute cu pastă de pește. Eu am folosit tonul pentru umplutura ouălor, fiecare, desigur, poate alege specia de pește și sortimentul preferat. Important este doar să fie o conservă de pește în suc propriu, nu în sos tomat! Se poate folosi și peștele în ulei, dar umplutura va fi ceva mai grasă. Prima mea recomandare, deci, este conserva de pește în suc propriu.
Ingrediente ouă umplute cu pastă de pește (din conservă – ton, sardine etc)
- 10 ouă de mărime medie (~50-55 gr/bucată, cântărite cu tot cu coajă)
- 1 conservă (mică) de pește – eu am folosit o conservă de ton în suc propriu, de 150 de grame
- 1 linguriță cu vârf (25 de grame) de muștar Dijon
- 2 fire de ceapă verde
- 40-50 ml. de suc de lămâie
- 60 de grame de maioneză
- sare și piper alb după gust
- opțional: se pot folosi și altele, cum ar fi un pic ardei iute verde, tocat foarte fin, măsline verzi tocate, 1 lingură de capere tocate fin etc
Mod de preparare ouă umplute cu pastă de pește (din conservă – ton, sardine etc)
Fierberea ouălor
1. Pentru oricare rețetă de ouă umplute, ouăle folosite trebuie să fie fierte până au gălbenușul tare. Eu pun ouăle într-o cratiță, le acopăr cu apă (rece, de la robinet) și le pun la fiert. Alături, pregătesc un castron mare cu apă foarte rece. În momentul în care apa începe să fiarbă, adaug și 1 linguriță cu vârf de sare. Cu toate că ouăle sunt în coajă, aceasta este permeabilă, sarea pătrunde coaja și ouăle se vor curăța mai ușor. Mă uit la ceas și, din momentul primului clocot, socotesc 8 minute, apoi opresc focul.
2. Scot ouăle, cu o sită, din apa fierbinte. Le lovesc imediat ușor de planul de lucru, cât să crape coaja. Transfer ouăle fierbinți în castronul cu apă rece. Coaja se va contracta iar ouăle, după ce se răcesc, le decojesc mai ușor.
3. Odată decojite, tai ouăle pe lungime iar gălbenușul îl scobesc cu o linguriță și-l colectez într-un castron. Jumătățile de ou scobite (albușurile) le pun pe un platou, acestea sunt gata de umplut.
Umplutura cu pește
4. Deasupra unui castronel, pun o sită, în care golesc conținutul conservei de pește. În cazul meu, este o conservă de ton în suc propriu pentru că, așa cum v-am spus, eu am făcut ouă umplute cu ton.
5. Ceapa verde, bine spălată, zvântată și curățată de eventualele foi uscate, am separat-o în jumătăți, partea albă deoparte și cea verde separat. Partea albă am folosit-o pentru umplutură, iar cea verde pentru decor. Am tăiat rondele atât partea albă, cât și cea verde, acordând mai multă atenție frunzelor verzi.
6. Cu blenderul de mână, am pasat gălbenușurile fierte, scobite din ouă. Am adăugat tonul scurs bine de lichid și partea albă a cepei verzi, muștarul și 1 lingură de maioneză. Nu am pus toată maioneza deodată, pentru că nu mi-am dorit o pastă moale, ci una mai fermă. A fost însă nevoie de toată maioneza, așa că am adăugat-o ulterior. Am pasat totul până am obținut o pastă semi-omogenă, pe care am asezonat-o cu sare, piper alb și zeamă de lămâie.
7. În final, am adăugat și o parte din frunzele tocate de ceapă verde și am amestecat totul cu o spatulă. Pentru rețeta de ouă umplute cu pastă de pește, umplutura se poate lăsa cu o textură mai rustică, așa cum am făcut eu, sau se poate pasa foarte fin, după preferința fiecăruia. Tot după gust, în această pastă se mai pot adăuga măsline verzi tocate foarte fin, capere tocate sau ardei iute mărunțit.
Umplerea ouălor cu pasta de pește
8. Cu o linguriță, am umplut – cu vârf – jumătățile de ouă golite de gălbenuș cu compoziția preparată la pasul 7. Le-am aranjat într-o caserolă, pe un singur strat, fără să le suprapun (ies 20 de piese) și le-am acoperit cu capacul. Am dat caserola cu ouă umplute cu pastă de pește la frigider, pentru măcar 1-2 ore, înainte de servire. Aceste ouă umplute cu ton, însă, pot fi pregătite în avans, de pe o zi pe alta, ceea ce le face o alegere excelentă pentru un bufet de aperitive asortate unde dorim să avem o varietate mai mare.
Chiar înainte de servire, aranjez aceste ouă umplute cu pește pe un platou și le presar cu frunze de ceapă verde, tocate mărunt. Opțional, se pot decora și cu câte o bucățică de felie de lămâie (un mic triunghi), cu un mugur de caper, poate cu un vârf de linguriță de icre colorate, după gustul fiecăruia.
Cel mai important e că e un aperitiv care dispare foarte repede de pe platou, fiind pe placul majorității musafirilor.
MAI MULTE REȚETE DE APERITIVE POTRIVITE PENTRU UN BUFET FESTIV GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns