Omletă cu șuncă
Omletă cu șuncă, rețeta simplă, rapidă, ușor de preparat, este perfectă dacă se respectă câteva reguli simple. Cum se prepară omleta cu suncă.
Omleta cu șuncă este o alegere destul de frecventă, mai ales când vrei să mănânci ceva consistent și hrănitor dar nu ai mult timp la dispoziție pentru bucătărie.
Unul din obiceiurile pe care le-am observat des în bucătăriile românilor este că au tendința să gătească excesiv ouăle. De multe ori, bucătarul se încăpățânează să le țină pe foc până se rumenesc și capătă o textură cauciucată și fadă, devenind adesea și ușor indigestă. Pe de altă parte, nici doar cleioase fiind nu sunt bine gătite. Cu alte cuvinte, deși e o simplă omletă, bucătarul trebuie să controleze intensitatea potrivita a focului și să stea vigilent la căpătâiul ei, să o mângâie cu spatula, domolind prepararea în zonele deja închegate și ajutând porțiunile cleioase să atingă consistența potrivită. Răsplata acestor eforturi intense dar de scurtă durată este o omletă gustoasă, cu o textură pufoasă și ușoară.
Poate părea intimidant dar, în practică, este ușor și vă voi da toate trucurile necesare pentru a avea o omletă cu șuncă perfectă.
Ingrediente omletă cu șuncă
- 3 ouă
- 50 gr. șuncă
- sare
- piper
- 1 lingură verdeață tăiată mărunt
- 1 lingură unt clarifiat (se poate folosi și ulei de floarea soarelui sau unt simplu)
Mod de preparare omletă cu șuncă
- Se pune o tigaie pe foc mediu-mare până se încinge, se adaugă untul clarifiat și se lasă să se încălzească fără însă a ajunge să fumege. Eu am folosit o tigaia mea cu diametrul de 20 cm. Diametrul tigăii contează pentru că trebuie să avem grijă ca omleta să nu iasă prea groasă căci se va rupe când când adăuga umplutura și o vom îndoi. Astfel, dacă avem o tigaie cu diametru mai mic, este indicat să folosim mai puține ouă, dacă e o tigaie mai mai,mai multe.
- Motivul pentru care aleg să vă recomand untul clarifiat, este faptul că acesta are un punct înalt de prăjire, temperatura de la care acesta începe să ardă la un mod nociv pentru organism este mai mare decât în cazul altor uleiuri.
Pregătirea ingredientelor pentru omleta cu șuncă
- Într-un vas se sparg 2-3 ouă, în funcție de cât de mare dorim să fie porția pregătită.
- Se bat foarte bine cu un tel sau cu o furculiță Prin baterea ouălor foarte bine se va încorpora aer, rezultând o omletă pufoasă și aerată. Din același motiv, nu se bat ouăle prea devreme deoarece se vor lăsa până se pun la gătit.
- Se asezonează cu sare și piper.
- Șunca se taie după preferințe. Mie îmi place în omletă să fie tăiată mărunt dar fiecare o poate tăia cu dorește, poate fi tăiată cubulețe, sau fâșii lungi subțiri.
Gătirea pe foc a ingredientelor
- Se pune șunca în tigaia încinsă, se ajustează focul și se amestecă cu o lingură de lemn, până se rumenește puțin.
- Se împrăștie șunca cât mai uniform în tigaie și deasupra, se toarnă ouăle bătute, turnându-le cât mai omogen pe toată suprafața.
- Se reduce focul la intensitate medie.
- Se agită viguros tigaia înainte și înapoi deasupra focului timp de un minut, timp în care cu o spatulă termorezistentă se amestecă ouăle continuu. Scopul este încorporarea părților fluide în cele mai prăjite.
- Cu ajutorul spatulei, se ridică părțile de omletă închegate, de jur împrejur, pentru a lăsa ouăle nefăcute să se scurgă pe dedesubt.
- Când nu mai există zone lichide, se trece spatula de jur împrejurul omletei pentru a o desprinde de tigaie.
- O transferăm pe farfurie, lăsând-o să alunece ușor din tigaie.
Delicioasă cu o salată de crudități alături. Sper să încercați și voi rețeta de omletă cu șuncă, e simplă, rapidă și sățioasă.
Să vă fie de folos și poftă mare!
Lasă un răspuns