Vinete pane cu parmezan – cu interiorul cremos și crustă crocantă
Vinete pane cu parmezan – cu interiorul cremos și crustă crocantă – rețetă prezentată detaliat, cu ingrediente cântărite exact, mod de preparare ilustrat cu poze + sugestii de servire. Aperitiv cald delicios, vinete pane cu crustă crocantă și două sosuri.
Îmi plac mult vinetele. Atât de mult, încât sunt dispusă să trec cu vederea faptul că anumite soiuri îmi provoacă o ușoară alergie – nimic serios, din fericire – și le savurez orice-ar fi. Îmi plac preparatele reci din vinete și-mi plac și cele calde. Chiar aș zice că, printre cele calde, sunt câteva care mă încântă mai tare decât cea mai iubită salată a românilor (după cea de boeuf, musai cu pui sau porc 😁). Așa că nu e o surpriză că pregătesc și vinete pane cu mare plăcere și destul de des.
De altfel, ar fi și dificil să nu-ți placă niște îmbucături perfecte, învelite într-o crustă crocantă și subțire, cu interiorul alb și cremos! Aceste vinete pane sunt un excelent aperitiv cald și merg perfect și ca fel principal vegetarian, dacă le pregătiți într-o cantitate mai mare.
Ingrediente Vinete pané cu parmezan – cu interiorul cremos și crustă crocantă
- 1 vânătă mărișoară (600 de grame)
- zeama de la ½ de lămâie
- 2 ouă
- 150 de grame de făină
- 1 cățel mic de usturoi
- 150 de grame de pesmet
- 50-80 de grame de parmezan ras
- ulei de floarea soarelui, pentru prăjit
- sare după gust
- sugestie de servire: sos marinara și/sau sos tzatziki sau, pur și simplu, mujdei de usturoi
Mod de preparare Vinete pane cu parmezan – cu interiorul cremos și crustă crocantă
1. Mi-am pregătit un castron mare cu apă rece, în care am adăugat 1 lingură rasă de sare. Am amestecat până ce sarea s-a dizolvat. Am spălat vânăta cu apă rece, apoi am șters-o cu un șervet de bucătărie. Am decojit vânăta cu un peeler pentru legume și i-am îndepărtat codița și partea mai tare de la capăt.
Evident, se pot folosi și două-trei vinete mai mici, întâmplător eu am avut una atât de mare.
2. Imediat, am tăiat vânăta în cuburi (aproximativ) cu latura în jur de 3-4 cm.
3. Am adăugat cuburile de vânătă în castronul cu apă sărată și am stors lămâia peste ele. Am amestecat puțin și am așezat deasupra vinetelor o farfurie cu fața în jos, ca să le preseze sub apă.
4. Am lăsat vinetele în apa cu sare și lămâie timp de 30 de minute. În acest timp, apa a prins o culoare ușor maronie iar vinetele au rămas albe. Lichidul amar pe care vinetele îl conțin și substanțele care se oxidează ușor sunt eliminate în apa cu sare și lămâie. După 30 de minute, am stors bine vinetele și le-am pus într-o sită.
Panarea vinetelor
Chiar dacă pentru unii sună ciudat, cuvântul a pana este consemnat în DEX și, conform definiției, pe care o găsiți aici, înseamnă ”a trece prin făină, ou și pesmet, brânza, carnea, legumele și a le prăji în grăsime; a pregăti (un aliment) pané.” Este exact ceea ce am făcut în continuare, cu unele note personale, în ideea de a obține niște vinete pane cu mai mult gust.
5. Pe o farfurie întinsă, am adăugat făina. Am adăugat în făină 1 cățel de usturoi zdrobit și puțină sare, apoi am omogenizat totul.
6. Într-o farfurie adâncă, am pus cele 2 ouă întregi și am adăugat 2 linguri de apă rece. Am asezonat ouăle cu sare după gust și le-am bătut bine cu furculița.
7. Pe o altă farfurie întinsă, am pus pesmetul. Am ras parmezanul prin răzătoarea mică și l-am omogenizat cu pesmetul.
Observație: NU este obligatoriu să se folosească parmezan pentru această rețetă de vinete pane! La fel de bine, se poate folosi alt tip de brânză mai uscată sau se poate lăsa pesmetul simplu, fără niciun adaos.
8. Am lucrat în șarje de câte 5-6 cuburi de vinete, până le-am epuizat pe toate. Pe rând, am tăvălit cuburile de vinete prin făină.
9. Am scuturat bine vinetele de făina în exces și le-am dat drumul în ouăle bătute. Le-am întors cu furculița pe toate părțile până s-au îmbrăcat bine în ou.
10. Am scurs vinetele de oul în exces apoi le-am pus în pesmetul amestecat cu parmezan. Am tăvălit bine vinetele prin pesmet, să se îmbrace bine pe toate părțile. Nu am presat crusta, pentru că nu am vrut-o groasă și tare, ci subțire, crocantă și fină în același timp.
11. Pe măsură ce am tăvălit cuburile în pesmet, am așezat vinetele pane pe o coală de hârtie de copt.
Vinete pane – prăjirea
12. Am pus pe foc mediu-iute o cratiță adâncă, cu fundul gros. Am turnat în aceasta ulei de floarea soarelui din belșug, cam de 3-4 degete adâncime. Orice preparat pane are nevoie de ulei mult și foarte bine încins, ca să fie gătit corect și rapid. Astfel, crusta nu se va îmbiba cu ulei, va fi uscată și crocantă iar alimentul îmbrăcat în crustă va fi bine pătruns.
La fel e și cu aceste vinete pane: în ulei din belșug, așa încât să plutească, și bine încins, la 180°C – temperatura optimă de prăjire – acestea vor fi gata în 2, maximum 3 minute. Miezul va fi cremos, perfect gătit, crusta rumenă, fără să fie îmbibată în ulei. Regula e să adăugăm vinetele pane în ulei doar atunci când acesta e foarte bine încins, să sfârâie instantaneu, fără a le înghesui, pentru că temperatura uleiului ar scădea brusc.
13. De altfel, nici n-ar avea sens să le înghesuim, pentru că, așa cum v-am dezvăluit deja, aceste vinete pane sunt gata în 3 minute, dacă uleiul este bine încins. Le-am întors rapid cu o furculiță și aproape imediat a și trebuit să le scot.
15. Imediat ce au fost rumene pe ambele părți, am scos vinetele din baia de ulei cu o spumieră și le-am pus pe șervete de hârtie absorbantă, ca să se dreneze de uleiul rămas pe suprafață.
Servirea
Am servit aceste cuburi de vinete pane calde, ca aperitiv. S-au potrivit perfect cu sosul marinara, pe care l-am preparat special pentru ele. Gustul mi-a adus aminte, într-o anumită măsură, de rețeta de parmigiana di melanzane, firește, cu un plus de textură, care s-a dovedit a fi foarte plăcută. Rețeta de sos alla marinara o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Pentru încă o variantă de servire, am pregătit și un sos tzatziki și s-a dovedit o idee foarte inspirată. Vinetele pane s-au potrivit de minute cu sosul tzatziki, aproape că nu știu să spun care variantă mi-a plăcut mai mult! Rețeta de sos tzatziki o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
MAI MULTE REȚETE CU VINETE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns