Cheesecake sărat cu bacon crocant și fructe uscate – aperitiv festiv
Cheesecake sărat cu cremă de brânză sărată, bacon crocant și fructe uscate pentru un contrast delicios și apetisant. Aperitiv festiv cu bacon și cremă de brânză – cheesecake sărat.
Acest cheesecake sărat a fost absolut un aperitiv absolut senzațional! Blatul de crackers sărați, stratul de cream cheese contrastând atât de plăcut cu bucățelele sărate și crocante de deasupra, ceea ce-l face o adevărată vedetă a oricărui bufet de aperitive asortate! Este un preparat ușor de pregătit, nu necesită cine știe ce abilități tehnice și nu e nevoie nici de coacere. După ce ați aflat și asta, cred că sunteți de acord că acest cheesecake sărat e o alegere excelentă pentru ocazii festive, când avem mai multe aperitive de pregătit.
Ingrediente cheesecake sărat bacon și fructe uscate
- 100 de grame biscuiți/crackers sărați
- 80 de grame de unt topit
- 275 grame cremă de brânză
- 100 de grame de smântână cu 25% grăsime
- 60 ml. apă
- 5 grame de gelatină
- sare și piper alb
- 100 de grame de bacon sau ceafă crud uscată în felii fine
- 20-30 de grame de fructe uscate (eu am folosit goji, se potrivesc perfect caisele, merișoarele sau chiar prunele, evident, fără sâmburi)
Preparare aperitiv festiv cheesecake sărat cu bacon și fructe uscate
Scurt preambul
Acest cheesecake sărat nu este un preparat greu de făcut, va reuși cu ușurință aproape oricui. Ceea ce este absolut esențial, însă, este alegerea unor ingrediente de calitate. Cantitățile nu sunt mari, așa că economia făcută alegând sortimentul mai ieftin în detrimentul celui premium chiar nu va fi semnificativă. În schimb, o astfel de alegere va afecta negativ gustul acestui cheesecake sărat. De aceea, vă sfătuiesc să alegeți:
- unt, nu margarină.
- niște crackers/biscuiți sărați buni, pe care i-ați consumat ca atare și știți sigur că vă place gustul lor.
- neapărat, o cremă de brânză de calitate, natur, eu vă recomand Philadelphia sau Exquisa.
- Nu are importanță dacă folosiți smântână de gătit sau pentru frișcă sau din cea fermentată, important e doar să aibă minimum 25% grăsime și, evident, să nu conțină zahăr.
- cel mai important, un mezel crud uscat de calitate, fie că e bacon sau ceafă crud – uscată. Nu alegeți salamuri ieftine/șuncă presată/chestii excesiv procesate, pentru că nu va ieși ceea ce trebuie.
Blatul de biscuiți sărați
1. Pentru blatul acestui cheesecake sărat, biscuiții să sfărâmă și se amestecă bine cu untul topit. Eu am presat biscuiții într-o tăviță pătrată, de 20×20 cm. Blatul bine presat l-am dat la frigider.
Forma pe care am ales-o a fost suficient de mare ca să încapă în ea 4 cercuri cu diametrul de 7 cm (atât au avut cheesecake-urile mele). Evident, dacă se porționează în cercuri, vor rezulta niște pierderi. Delicioase și pierderile, pot fi consumate, dar nu pot fi, totuși, oferite musafirilor. Dacă acest cheesecake sărat se decupează în felii dreptunghiulare, de 4 x 10 cm, ceea ce consider că este suficient pentru un aperitiv care va fi oferit într-un bufet cu mai multe aperitive, din cantitatea asta ies 10 porții.
Bacon sau ceafă crocantă
2. Pentru toppingul crocant al acestui cheesecake sărat, eu am folosit ceafa crud uscată. Se poate folosi, la fel de bine, după cum am spus deja, și bacon. Important e să fie unul bun și să fie fin feliat. Feliile de bacon sau ceafă se așează, felie cu felie, pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Tava se dă la cuptorul preîncins la 180°C timp de 7–8 minute. În acest timp, baconul sau ceafa vor deveni până devine crocante. Se lasă să se răcească apoi se rup feliile în bucățele crocante.
Compoziția de cheesecake sărat
3. Se pune la hidratat gelatina în 25 ml. apă rece. Smântâna se bate cu telul în formă de pară cu restul de apă rece iar crema de brânză se freacă separat cu o spatulă, cât să devină cremoasă.
VEZI ȘI SELECȚIA DE 4 FELURI DE APERITIVE RAPIDE DE MAI JOS – CLICK PE POZĂ!
4. Fructele uscate, care aduc în combinația de gusturi un strop de aciditate și exact atâta dulceață de cât este nevoie, se toacă în bucățele cu un cuțit. Așa cum am dezvăluit deja mai sus, pentru această rețetă de cheesecake sărat eu am folosit goji, la fel de bine merg merișoarele, prunele etc.
5. După ce e hidratată gelatina (când a absorbit toată apa) se topește în 10 secunde la microunde sau în bain-marie și se adaugă peste smântână, cu care se omogenizează.
6. Se adaugă fructele uscate mărunțite și smântâna cu gelatina peste crema de brânză și se amestecă bine. Se asezonează cu sare și piper alb după gust.
7. Imediat, amestecul de cremă de brânză cu smântână se toarnă peste biscuiții presați în formă. Se nivelează cât de bine posibil. Se dă tava la congelator. La congelator, timpul de setare (timpul în care se va întări gelatina) pentru acest cheesecake sărat este de 30-35 de minute. La frigider, va dura cam 2 ore.
Porționare și finisare
8. După ce cheesecake-ul sărat s-a întărit, se transferă tăvița din congelator în frigider. Se poate păstra până la 48 de ore la frigider, bine înfoliat, înainte de a fi consumat. Chiar înainte de servire, se porționează în ce forme doriți. Eu am decupat 4 cercuri cu un inel cu diametrul de 7 cm. Marginile nu s-au pierdut, au fost senzaționale la micul dejun.
9. Pe fiecare bucată am presărat bucățelele crocante de ceafă de porc crud uscată, care a completat perfect atât gustul, cât și textura aperitivului cheesecake sărat.
MAI MULTE IDEI DE APERITIVE FESTIVE GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns