Salată cu ton în stil ”Niçoise”
Salată cu ton în stil ”Niçoise”, rețetă pas cu pas, pentru un prânz gustos, de vară
Pe timp de vară, nu cred că mai simte careva dintre noi mare entuziasm să aprindă cuptorul sau să țină plita pornită prea multă vreme. E momentul în care cu toții tânjim după preparate care să necesite cât mai puțină tratare termică, cu gust proaspăt și delicios și cu culori vibrante, suficient de sățioase ca să ne treacă de foame la prânz dar în același timp ușoare, pentru că organismul e deja destul de încercat de lupta cu gradele prea multe din termometru ca să mai aibă energie de cheltuit și pentru digerarea unor mâncăruri prea grele.
Salatele sunt unele din cele mai bune alegeri iar rețeta de salată pe care v-o propun azi este cum nu se poate mai nimerită: colorată, veselă, cu un echilibru perfect între proteine, fribre, grăsimi și carbohidrați, plină de vitamine și mai ales, cu un gust superb.
Inspirația de a pregăti această salată și nu alta a venit în urma unei provocări simpatice din partea celor de la RIO Mare: au zis că RIO Mare dă tonul… iar eu trebuie să pregătesc o salată cu el. Așa că cei de la RIO Mare au dat nu doar tonul, ci și inspirația.
De unde provine salata Niçoise, care este rețeta originală
Salata Niçoise este un preparat clasic al bucătăriei provensale și occitane și, poate, cea mai cunoscută salată cu ton. Nu o singură dată am pregătit-o și am fost cum nu se poate de surprinsă să aflu de curând că, de fapt, nissarzii nu sunt întru totul de acord cu preparatul cunoscut azi în toată lumea sub denumirea de Salade Niçoise.
Pe lista ingredientelor acestei salate, atunci când este ea pregătită la ea acasă, apar bobul și anghinarea, nici vorbă de fasole verde și cartofi, care sunt incluse în cea mai cunoscută variantă a acestei rețete clasice.
Pare-se că cel care ar fi comis sacrilegiul – din punctul de vedere al ”puriștilor” nissarzi – de a adăuga, în salata Niçoise, cartofi și fasole verde, ar fi fost însuși Auguste Escoffier, cel mai celebru chef și autor de cărți de bucate, el însuși născut în apropiere de Nisa.
Ei bine, dacă însuși Auguste Escoffier a făcut oarecare concesii, interpretând în felul său acest preparat, de ce nu am face-o și noi? Pentru că tot am vorbit despre calorii puține și preparate ușoare, abaterea majoră pe care mi-am permis-o de la varianta lui Escoffier a fost aceea de a înlocui cartofii cu hrișcă, un carbohidrat de calitate superioară.
Practic, hrișca nu este o cereală, ci o plantă ierboasă, și este net superioară atât cartofilor cât și grâului sau altor cereale prin conținutul de elementele nutritive care protejează organismul de factorii externi. Hrişca este bogată în vitaminele E, B1 şi B2, dar şi în proteine, carbohidraţi, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu şi fier.
Ei bine, hrișca este unul din ingredientele alese cu grijă, spre a da gust, consistență și savoare, și unuia din sorimentele de salate RIO Mare Insalatissime, iar provocarea pe care am primit-o prevedea și regula de a alege câte un ingredient din fiecare sortiment. Am ales, după cum spuneam, hrișca, ardeiul iute, roșiile și măslinele negre și… m-am apucat de treabă!
Ingrediente Salată cu ton în stil ”Niçoise”
- 1 conservă de ton RIO Mare în ulei de măsline (160 de grame sau, după cât sunteți de flămânzi, de 240 de grame)
- 12 roșii cherry, eu am combinat roșii și galbene pentru mai multă culoare, se pot folosi și alt tip de roșii (200 de grame)
- 100 de grame de fasole verde fiartă în apă sărată
- 50 de grame de ceapă, eu am folosit 2 șalote, se poate folosi ceapă roșie, ceapă verde etc
- 80 de grame de măsline negre (cu sâmburi)
- 2 ouă fierte tari (eu am folosit ouă de bibilică, sunt ceva mai mici, se pot folosi 4 ouă de prepeliță dar și ouă de găină)
- 1 ardei gras verde
- 1 ardei iute
- 50 de grame de hrișcă (se poate înlocui cu cous cous, orez fiert, 200 de grame de cartofi fierți etc)
- 60 de grame de frunze de salată (din care doriți)
- 2-3 ridichi
- 1-2 rămurele de busuioc
- 2 lingurițe de muștar Dijon
- 1 lămâie mică (sau oțet)
- sare și piper
Preparare Salată cu ton în stil ”Niçoise”
Înainte de toate, pregătiți ingredientele, asigurându-vă că sunt proaspete și de bună calitate. Fierbeți și decojiți ouăle, fierbeți fasolea verde în apă cu sare, alegeți roșii frumoase și sănătoase etc.
1. Hrișca se clătește cu apă rece apoi se pune la înmuiat timp de 10-15 minute într-o crăticioară cu apă curată. După acest timp, se pune crăticioara pe foc și din momentul în care începe să fiarbă, nu va dura mai mult de 3 minute până ce va fi gata. Supravegheați-o îndeaproape, deîndată ce 25-30% dintre boabe au explodat o luăm de pe foc, o scurgem într-o strecurătoare și o limpezim sub jet de apă rece. Dacă fierbem hrișca prea mult, efectiv se va dezintegra. Priviți cât de mult crește în volum, atât în sită cât și în castronel e aceeași cantitate de hrișcă, înainte și după fierbere.
2. Se spală roșiile bine, se zvântă și se taie în sferturi, jumătăți sau cubulețe, dacă sunt mai mari.
3. Ardeiul gras verde se spală bine, se zvântă, se curăță de semințe și nervurile din interior și se taie cubulețe.
4. Ardeiul iute se spală și se zvântă, se taie pe lungime, îndepărtând semințele și nervurile, apoi se toacă fin.
5. Eu aleg întotdeauna măslinele cu sâmburi, care au un gust mult mai bun. E foarte ușor să le scoatem sâmburii, pur și simplu apăsăm cu latul lamei cuțitului pe măslină iar sâmburele se desprinde de carne. Jumătate dintre măsline le-am tocat cubulețe iar jumătate le-am păstrat întregi (sau jumătăți).
6. Se spală frunzele de salată, se zvântă bine și se rup în bucăți cât să poată fi luate ușor cu furculița.
7. Ceapa se curăță și se taie rondele fine (din care 1/3 le-am păstrat pentru decor), unul din ouă se toacă în cubulețe, celălalt se taie în jumătăți (sau sferturi, păstrându-l pentru decor), ridichile bine spălate și zvântate se taie în felii cât mai fine.
8. Frunzele de busuioc spălate și zvântate se toacă fin și se amestecă cu muștarul. Se adaugă zeama de lămâie, piper și sare după gust, ținând cont că măslinele și tonul sunt deja sărate iar după omogenizare, se scurge uleiul de măsline din conserva de ton, în cantitatea dorită, dar nu mai puțin de 2 linguri bune. Acest ulei este foarte aromat și va da un gust excelent salatei. Se omogenizează bine dressingul, se gustă și se ajustează gustul, dacă este necesar.
9. Într-un castron încăpător se adaugă hrișca fiartă și scursă bine de apă, 1/2 din roșii, 1/2 din ridichi, ardeiul gras, ardeiul iute, măslinele tocate, oul tăiat în cubulețe, 2/3 din fasolea verde fiartă, tăiată bucăți mai mici și jumătate din tonul din conservă. Deasupra acestora se adaugă aproximativ 2/3 din dressingul pregătit și se omogenizează.
Asamblare Salată cu ton în stil ”Niçoise”
Pe două farfurii potrivit de mari, se pun 1-2 linguri bune din dressingul rămas și se distribuie deasupra frunzele de salată. Deasupra acestora se împarte salata din castron, cu o lingură, încercând să îi dăm volum, să arate aproximativ ca un con. Se amestecă rapid cu dressingul rămas fasolea verde și roșiile păstrate pentru decor și se aranjează pe farfurii. Se adaugă tonul păstrat, în bucăți mărișoare, apoi oul și măslinele și se presară cu rondelele de ceapă și feliile de ridiche păstrate. Se decorează (opțional) cu o frunză proaspătă de busuioc. Poftă mare!
A fost o minune de salată și a ieșit exact așa cum spuneam în unul din primele paragrafe: suficient de sățioasă că să ne sature la prânz și în același timp ușoară, după ce am mâncat-o am simțit că am primit energie, nu ne-am simțit toropiți.
Lasă un răspuns