
Prune uscate umplute cu brânză de burduf, în mușchi crud-uscat





Prune uscate umplute cu brânză de burduf, învelite în mușchi crud-uscat, rețetă video. Aperitiv 100% românesc cu brânză, prune uscate și mușchi afumat. Cum să faci un aperitiv rece rapid, cu ingrediente 100% românești: mușchi afumat, prune uscate și brânză de burduf.
Sunt vreo cinci ani și mai bine de când am fost prima oară la Vaslui. Din păcate, până la momentul de față a rămas și ultima oară, pentru că nu am mai avut prilejul să vizitez orașul de atunci. Acea primă impresie a fost pentru mine foarte plăcută, am descoperit un târgușor curat și cochet, cu oameni incredibil de calzi și prietenoși. Și tot de atunci, datează primele mele amintiri despre Vascar, unul din brandurile locale – puține, dar serioase – de care vasluienii sunt foarte mândri.
Ei bine, s-a întâmplat ca de curând să primesc o provocare de la oamenii de la Vascar, aceea de a realiza un preparat cu unul din produsele lor, mușchiul crud-uscat, un mezel realizat în spiritul tradițiilor măcelărești de odinioară, adică: făcut din cotlet dezosat de porc, nu din ”proteină animală” și nici vegetală, sărat și afumat cu fum de lemn de fag, nu cu ”aromă de fum” și apoi uscat într-un loc aerisit, înainte de a fi ambalat într-un ambalaj frumos, demn de rafturile celor mai cu ștaif magazine de delicatese.
După ce am făcut cunoștință cu produsul, drept să vă spun, am simțit o strângere de inimă la ideea de a-l prelucra termic, prea e bun el însuși, ar fi fost păcat să îi modific aroma în vreun fel. Așa mi-a venit ideea de a-l folosi într-un aperitiv rece, rămânându-mi doar să descopăr acele ingrediente care să-l pună și pe care să le pună la rândul lui în valoare.
Tot gândindu-mă la preparatul meu, inspirația mi-a venit de la chiar sloganul companiei: #MoldovaÎnBucate invită România la masă! Așa am hotărât să creez un preparat simplu și rapid, dar cu un gust de zile mari, care să reunească pe o singură farfurie toată România: prunele uscate oltenești, brânza de burduf ardelenească, nucile și uleiul de dovleac de la mine, din Banat, și, nu în ultimul rând, mușchiul crud uscat Vascar, care aduce #MoldovaÎnBucate în preparatul meu.
Vă spun drept, aperitivul meu a ieșit nemaipomenit de gustos, și știm cu toții cât de obosite sunt aperitivele pe care le primim pe la ocaziile festive, acele rulade cu de toate și nimic, ”doboșul” din brânză ultraprocesată și șuncă ieftină și toate cele pe care le cunoaștem atât de bine. După ce l-am făcut, dar mai ales după ce l-am gustat, am convingerea că acest aperitiv cu prune uscate umplute cu brânză de burduf și învelite în mușchi crud uscat ar fi o alegere mult mai fericită decât oricare din cele de care ne-am plictisit cu totul.
Pentru a vă convinge cât de ușor de făcut este acest aperitiv, am realizat și o variantă video a rețetei (imediat după lista ingredientelor) dar și varianta în format text, printabil (la finalul articolului). Să vă fie de folos!
Ingrediente Prune uscate umplute cu brânză de burduf, în mușchi crud-uscat
- 40 buc. prune uscate mărișoare
- 160 de grame de brânză de burduf nu foarte picantă
- 2 linguri de ulei de dovleac presat la rece
- 60 de grame de nuci
- 160 de grame de mușchi crud-uscat Vascar
- opțional: 1-2 linguri nuci tocate cu cuțitul, micropante sau verdeață pentru decor
Prune uscate umplute cu brânză de burduf, în mușchi crud-uscat, rețetă video
Prune uscate umplute cu brânză de burduf, în mușchi crud-uscat, rețeta în format text (printabil)
1. Într-o tigaie uscată, prăjim ușor nucile, până încep să devină ușor aurii și să își intensifice mirosul, apoi le lăsăm să se răcorească și le tocăm mare, cu cuțitul.
2. Desfacem fiecare prună cu un cuțitaș, verificând să nu aibă cumva resturi de sâmbure în interior, apoi încercăm să lărgim pe cât posibil interiorul, făcându-ne loc pentru umplutură.
3. Nucile tocate le amestecăm cu brânza de burduf, apoi umplem toate prunele cu acest amestec, îndesându-l bine, ca să intre cât mai mult.
4. Învelim prunele uscate și umplute cu brânză de burduf amestecată cu nuci în felii de mușchi crud uscat și le așezăm pe un platou, pentru servire.
5. Stropim pe deasupra, chiar înaintea servirii, cu uleiul de dovleac presat la rece, presărăm nuci tocate și verdețuri după gust.
Poftă mare!
Lasă un răspuns