4 feluri de aperitive festive – rapid și ușor de făcut
4 feluri de aperitive festive – rapid și ușor de făcut, rețete cu poze pas cu pas. Canapé cu avocado și pulpă de porc maturată, aperitiv festiv. Aperitiv festiv cu ceafă de porc crud-uscată, gutui și brânză cu mucegai nobil. Aperitiv festiv cu ou de prepeliță și piept de porc crud-uscat. Aperitiv festiv cu brânză cu verdețuri, coacăze roșii și cotlet de porc crud-uscat.
Zilele de Sărbătoare ne fac întotdeauna să realizăm că ideile de aperitive festive nu prisosesc niciodată. Asta pentru că ne dorim, nu-i așa, și altceva pe lângă clasica salată de boeuf. Iată de ce chiar acum m-am gândit să vă ofer câteva idei de aperitive festive, cu un look îmbietor și sărbătoresc. Acestea nu doar că fac masa mai frumoasă, prin aspectul lor decorativ, ci fiecare în parte este gustos, foarte greu de descris în cuvinte cât de gustos și de savuros.
Vezi și rețeta de mai jos pentru și mai multe idei de aperitive festive – click pe poza următoare
Sunt sigură că fiecare dintre voi va descoperi, între cele patru sugestii diferite de aperitive pe care le veți găsi în continuare, măcar unul care să-i placă. Eu aș recomanda să le încercați pe toate. Evident, la ocaziile festive nu gătim doar pentru înșine și printre oaspeții care ne vor călca pragul e posibil să fie unii care să aprecieze chiar acele sortimente care pe noi nu ne atrag în mod deosebit.
Eu am gândit aceste mici îmbucături așa încât să mă atragă chiar toate. Evident, am și eu preferatul meu. Vi le mai arăt încă o dată și le descriu, de la stânga la dreapta: aperitiv festiv cu ceafă de porc afumată, gutui caramelizate și brânză cu mucegai nobil – și da, am început cu preferatul meu. Urmează un rulou de cotlet de porc afumat, umplut cu brânză proaspătă cu verdețuri și coacăze roșii. Apoi, niște delicioase coșulețe din piept de porc afumat, cu ouă de prepeliță și o notă picantă de ajvar iute. Nu în ultimul rând, un sortiment plin de prospețime: canapé cu pastă de avocado și pulpă de porc afumată.
Pentru aceste aspectuoase delicii, am folosit ingrediente de calitate excelentă, care garantează întotdeauna un gust pe măsură, la loc de cinste situându-se o gamă unică în România de specialități de porc crud-uscate maturate în mediul special din vechile galerii ale Salinei Turda și de aceea denumite… Salinate.
Autenticitatea și valoarea Salinatelor sunt confirmate de obținerea atestatului de „produs tradițional românesc”, eliberat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru toată gama – primul produs din carne din județul Cluj cu această atestare. Specialitățile Salinate sunt disponibile în magazine din rețeaua Lidl, Mega Image din București și Cluj, la intrarea în Salina Turda (prin intermediul unui automat special amenajat) și în magazinele proprii ale CIA Aboliv din Turda, județul Cluj.
Hai să ne apucăm deci, de treabă!
Ingrediente 4 feluri de aperitive festive – rapid și ușor de făcut
Canapé cu avocado și pulpă de porc crud-uscată
- 6 discuri de pâine cu diametrul de 7-8 cm
- 10 grame de unt, pentru uns pâinea
- 6 felii fine de pulpă de porc crud-uscată
- 1 avocado
- 1 lingură de ceapă fin tocată
- zeama de la 1/2 lămâie
- sare și piper alb
Aperitiv festiv cu ceafă de porc crud-uscată, gutui și brânză cu mucegai nobil
- 1/2 gutuie, curățată de coajă și căsuța semințelor și tăiată cuburi cu latura de aprox. 1 cm
- 30 de grame de zahăr
- 12 felii de ceafă de porc crud-uscată
- 2 linguri de zeamă de lămâie
- 1 lingură bună (cu vârf) de peltea de gutui
- 100 de grame de brânză cu mucegai alb, nobil (eu am folosit un sortiment cu ardei iute, pentru o notă picantă)
- 6 boabe de zmeură proaspătă
- 6 felii de pâine cu diametrul de 7-8 cm
- 10 grame de unt, pentru uns pâinea
Aperitiv festiv cu ou de prepeliță și piept de porc crud-uscat
- 24 felii fine de piept de porc crud-uscat
- 6 ouă de prepeliță
- 2 linguri de ajvar picant
- piper negru măcinat
- 6 felii de pâine cu diametrul de 7-8 cm
- 10 grame de unt, pentru uns pâinea
Aperitiv festiv cu brânză cu verdețuri, coacăze și cotlet de porc crud-uscat
- 12 felii de cotlet de porc crud-uscat
- 200 de grame de brânză proaspătă de vaci, bine scursă de zer
- 1 lingură de ceapă tocată
- 1 lingură de verdețuri tocate, după gust (eu am folosit pătrunjel, merge și mărar, ceapă chives etc)
- sare și piper alb
- 3 linguri de coacăze roșii proaspete
- 6 felii de pâine cu diametrul de 7-8 cm
- 10 grame de unt, pentru uns pâinea
Mod de preparare 4 feluri de aperitive festive – rapid și ușor de făcut
Cred că deja ați observat că pe lista de ingrediente a fiecărui sortiment apar pâinea și untul. Asta pentru că fiecare în parte este montat sub formă de canapé, așa încât să reprezinte o îmbucătură completă, nemaifiind nevoie să oferim pâine la masă. Din fiecare sortiment am făcut câte 6 piese, dar pâinea cu unt, prăjită ușor la cuptor, am pregătit-o în același timp.
1. Se pornește cuptorul și se setează pe funcția grill, la 230°C, pentru o rumenire rapidă a pâinii. Se ung toate feliile de pâine cu un strat fin de unt.
2. Se aranjează feliile de pâine unse cu unt într-o tavă acoperită cu hârtie de copt.
3. Se dau la cuptorul preîncins pe funcția grill, la 230°C, în jumătatea superioară a cuptorului, pentru 4-5 minute, până se rumenesc ușor. E bine să le supraveghem îndeaproape, pentru că se rumenesc foarte rapid și există pericolul să se ardă.
Odată ce avem baza aperitivelor, adică feliile de pâine cu unt rumenite, putem pregăti toppingurile.
Preparare aperitiv festiv Canapé cu avocado și pulpă de porc crud-uscată
1. Se alege un avocado pe care să-l simțim la pipăit molcuț, acela este copt și gustos. Se taie pe lungime, în jurul sâmburelui, apoi se elimină sâmburele. Se scobește conținutul din avocado cu 1 lingură, colectându-l într-un castron și se stropește cu zeama de lămâie, prevenind oxidarea.
2. Se zdrobește avocado cu furculița, așa încât să se formeze o pastă, dar să mai aibă ceva textură. Se adaugă ceapa fin tocată, se amestecă și se asezonează cu sare și piper alb după gust.
3. Se împarte pasta de avocado pe cele 6 tartine de pâine prăjită și peste fiecare se pune câte o felie de pulpă de porc crud-uscată, pliată frumos. Putem adăuga decoruri după gust (în special verdețuri, microplante) și asta e totul.
Preparare Aperitiv cu ceafă de porc crud-uscată, gutui și brânză cu mucegai nobil
1. Pornim cuptorul și îl setăm la 190°C.
2. Caramelizăm zahărul într-o tigaie mică până devine brun-auriu și adăugăm cuburile de gutuie, 3 linguri de apă și 1 lingură din zeama de lămâie. Caramelizăm totul împreună până ce lichidul se evaporă complet și cuburile de gutuie se înmoaie ușor, apoi luăm tigaia deoparte.
3. Într-o formă de muffins, aranjăm câte 2 felii de ceafă de porc crud uscată în 6 din locașurile formei (pentru 6 piese de aperitiv din acest sortiment).
4. Împărțim gutuile caramelizate în cele 6 locașuri căptușite cu ceafă de porc crud-uscată.
5. Împărțim brânza cu mucegai nobil deasupra gutuilor și dăm la cuptor pentru aproximativ 7 minute, până se topește brânza, fără să se rumenească.
6. Cât timp forma de muffins este la cuptor, amestecăm pelteaua cu 1 lingură de zeamă de lămâie, păstrăm aproximativ 1 linguriță din acest amestec deoparte iar cu restul ungem feliile de pâine prăjită într-un strat foarte subțire.
7. Odată ce brânza s-a topit, scoatem tava din cuptor și ridicăm cu grijă, cu ajutorul unei mici spatule, coșulețele de ceafă de porc crud-uscată cu gutui și brânză și le așezăm pe feliile de pâine deja pregătite. Picurăm deasupra fiecărei piese câte 1 strop din pelteaua de gutui rămasă și decorăm cu zmeura și, opțional, cu verdețuri decorative.
Vă asigur că nu degeaba e preferatul meu acest sortiment, are cam tot ce poți visa: dulceață, aciditate, gust sărat și afumat, natural și curajos, de la ceafa de porc crud-uscată, aroma proaspătă de zmeură.
Preparare Aperitiv festiv cu ou de prepeliță și piept de porc crud-uscat
1. Cuptorul este deja încălzit la 190°C, de la sortimentul precedent pregătit.
2. În forma de muffins aranjăm câte 4 felii fine de piept de porc afumat crud-uscat, în șase dintre locașurile formei (pentru 6 piese de aperitiv din acest sortiment) așa încât să formăm un coșuleț. În orice caz, dacă veți pregăti și precedentul sortiment, cel cu ceafă de porc crud-uscată și gutui, cel mai bine este să le coaceți în același timp, forma având 12 locașuri.
3. În fiecare coșuleț spargem câte 1 ou de prepeliță. Sare nu adăugăm pentru că își va lua destulă de la pieptul de porc, dar vom râșni piper proaspăt măcinat peste fiecare ou și îl dăm la cuptor timp de 5-6 minute, până când se gătește albușul oului de prepeliță.
4. Cât timp forma de muffins cu coșulețele de piept de porc și ouă de prepeliță este la cuptor, vom unge ajvar picant pe 6 felii de pâine prăjită.
5. Imediat ce albușul oușoarelor de prepeliță s-a gătit (a devenit alb, opac) scoatem forma din cuptor și cu ajutorul unei mici spatule, aranjăm coșulețele pe tartinele unse cu ajvar.
6. Mai adăugăm câte puțin ajvar picant în fiecare coșuleț, la final.
Cam asta a fost totul, decorăm – opțional – cu verdețuri și se pot servi, alături de celelalte sortimente.
Preparare Aperitiv festiv cu brânză cu verdețuri, coacăze roșii și cotlet crud-uscat
1. Punem brânza de vaci bine scursă de zer într-un castron și adăugăm ceapa fin tocată.
2. Ametecăm bine, preferabil cu blenderul de mână, pentru o textură cât mai cremoasă, apoi adăugăm verdețurile fin tocate și sare și piper alb după gust.
3. Ungem cele 6 tartine de pâine cu unt prăjită cu un strat subțire din această cremă cu verdețuri.
4. În restul de cremă de brânză de vaci cu verdețuri adăugăm coacăzele roșii și amestecăm bine. Coacăzele roșii, acrișoare și puțin dulci, vor fi o surpriză plăcută când vom degusta acest sortiment de aperitiv festiv.
5. Așezăm câte două felii de cotlet de porc crud-uscat unul lângă altul, petrecute. Punem câte 1 lingură din crema de brânză cu coacăze roșii și verdețuri peste feliile de cotlet de porc crud-uscat și rulăm, cu umplutura de brânză în interior.
6. Așezăm fiecare rulou pe câte una din tartinele unse cu brânză și verdețuri, decorăm (opțional) cu coacăze roșii și microplante (eu am folosit microplante de ridiche, pentru o notă picantă) și am terminat și ultimul fel de aperitiv!
Servire 4 feluri de aperitive festive – rapid și ușor de făcut
Aceste aperitive festive se servesc în mod normal reci, dar dacă doriți să impresionați chiar foarte tare, puteți să le pregătiți pe cele două care necesită preparare termică la cuptor (cel cu gutui și cel cu ouă de prepeliță) chiar înaintea momentului când le veți oferi la masă, servindu-le pe acestea calde. Mărturisesc, eu le-am servit pe toate reci iar oaspeții mei au fost și așa din cale-afară de încântați.
Spor la treabă, bucate bune cu puțin efort și poftă mare!
Lasă un răspuns