Fasole scăzută de post, la cuptor – rețeta grecească Gigandes Plaki
Fasole scăzută de post, la cuptor – rețeta grecească Gigandes Plaki prezentată în format video. În rețeta video de mai jos descoperiți o mâncare de fasole boabe cu usturoi și roșii, foarte aromată, delicioasă ca garnitură sau aperitiv.
Vă apucă vreodată nostalgia de vacanța de vară, de aromele ei, de răsfăț și relaxare? Mărturisesc că eu am multe asemenea momente. Mai cu seamă acum, când primăvara se lasă atât de mult așteptată și când drumurile ni s-au tot scurtat. Leacul meu pentru momentele astea sunt amintirile. Ne uităm la poze, râdem, evocăm bucuriile simple de care avem atâta nevoie. Și mai sunt și gusturile! Cam pe oriunde am ajuns, una dintre modalitățile mele de a lua ceva din locul acela cu mine au fost cărțile de bucate. Am cumpărat cărți cu rețete specifice fiecărui loc pe care am avut șansa să-l vizitez. Rețeta de fasole scăzută de post pe care v-o propun azi e gătită, la gram, după o rețetă dintr-o carte de bucate grecească.
Pe scurt, despre preparatul Gigandes Plaki
Gigandes Plaki, asta este denumirea sub care apare preparatul în carte. Rețeta este cum nu se poate mai simplă. De altfel, am publicat mai demult ceva destul de asemănător. Ceea ce o face diferită este tipul de fasole folosit, boabele de fasolia gigandes, mari și cremoase, și faptul că unul dintre condimentele sosului picant de roșii în care se coace mâncarea, la cuptor, este scorțișoara, sub formă de baton. Nici să nu vă gândiți că această fasole scăzută ar putea avea un gust dulceag! Scorțișoara, în acest caz, dă subtilitate și autenticitate preparatului, care vă va surprinde cu exact gustul acelui preparat superb care se servește la mezze, în Grecia.
Un alt fapt interesant este că, iată, noi suntem obișnuiți ca termenul de plachie să denumească un preparat din pește. La origine, iată că plachia/plaki poate avea și alte ingrediente principale. Tuturor plachiilor le este comun faptul că sunt gătite la cuptor, în sos de roșii cu usturoi și ceapă. Pentru rețeta de fasole scăzută în stil grecesc ce urmează, e nevoie de acele boabe uriașe de fasole, care pot fi mai anevoios de găsit și de gătit. Ca orice fasole, și cea din soiul gigandes cere să fie înmuiată în apă rece peste noapte. A doua zi ar trebui scursă, gătită până se frăgezește, scursă din nou de apa în care a fiert. Abia apoi putem trece la prepararea rețetei, de fapt. Toate aceste operații preliminare durează, de multe ori, până pofta de fasole dispare, așa că am ales o variantă mai practică și mult mai rapidă.
Cum am adaptat eu această rețetă de fasole scăzută de post, în stil grecesc
În locul variantei cu fasole uscată, eu am ales fasolea albă gătită la abur, conserva cu inscripția ”al vapore” de la D’Aucy. Mi s-a părut o alegere super avantajoasă, pentru că timpul de preparare s-a scurtat cu niște ore bune. În plus, fasolea din aceste conserve are exact forma, gustul și consistența cremoasă a boabelor de fasolia gigandes și este gătită delicat, exact până în punctul în care se frăgezește dar își păstrează forma. Toate conservele D’Aucy sunt de calitate premium, nu conțin decât legume, apă și sare, niciun conservant, colorant etc. Rețeta de fasole scăzută de post în stil grecesc o găsiți în cele ce urmează, în format video.
Ingrediente pentru rețeta de fasole scăzută de post, la cuptor – Gigandes Plaki
- 2 conserve de Fasole albă – al vapore, produse de d’aucy – în fiecare conservă sunt câte 285 de grame de fasole din soiul gigantes, cu boabe foarte mari, gătită la abur sau 300 de grame de fasole uscată din soiul gigantes
- 1 ceapă de mărime medie (80 de grame a avut a mea)
- 2 căței de usturoi (sau mai mulți, dacă vă place mai usturoiat)
- 1 ardei iute verde
- 250 de grame de roșii cuburi, în suc propriu
- 2 foi de dafin
- 1 baton de scorțișoară
- 40 de ml. de ulei de măsline
- 1-2 legături de pătrunjel verde
- sare și piper după gust
- opțional: un pic de ulei de măsline extravirgin pentru stropit mâncarea la final, ½ de linguriță de zahăr, dacă sosul vi se pare prea acid, din cauza roșiilor
Mod de preparare – rețeta video
Mai multe rețete de post găsiți cu un click pe poza de mai jos!
La ea acasă, în Grecia, această mâncare de fasole se servește mai degrabă rece, alături de alte aperitive tipic grecești (mezze). Noi am savurat-o și călduță, cu niște pâine proaspătă, și a fost absolut delicioasă. Să vă fie de folos! Sper să încercați rețeta și să reveniți cu impresii!
Lasă un răspuns