Patru rețete de aperitiv festiv pentru Sărbători, pas cu pas
Patru aperitive festive pentru Sărbători – rețete pas cu pas. Cum să faci în același timp patru rețete de aperitiv festiv diferite. Aperitive festive gustoase, aspectuoase și ușor de făcut, rețete pas cu pas, cu poze. Rețete de aperitiv festiv pentru bufet suedez.
De fiecare dată, înaintea Sărbătorilor importante, îmi propun să vă ofer câte o selecție de idei de aperitive festive. Știu cât de mult le plac conaționalilor noștri aperitivele și, de altfel, am chiar eu la mine acasă pe cineva care ar renunța la orice altă mâncare în favoarea aperitivelor. (Vorbesc de fiică-mea, dar să nu ziceți că v-am spus). Ei bine, de Crăciun îmi amintesc că tare v-au mai plăcut cele 4 feluri de aperitive festive, rapide și ușor de făcut pe care vi le-am propus. Așadar, păstrez bunul obicei și revin cu o astfel de selecție de aperitive și înainte de Paști.
Mai alesc că, uite, s-a întâmplat așa că am primit o nouă provocare de la Salinate. Vă mai amintiți de Salinate, da? Dacă nu, vă reamintesc cu plăcere eu: Salinate sunt o gamă unică în România de specialități de porc crud-uscate realizate după vechi rețete românești fiind maturate în mediul special din vechile galerii ale celebrei Salinei Turda din județul Cluj. Autenticitatea și valoarea Salinatelor sunt confirmate de atestatul de „produs tradițional românesc”.
Vezi și rețeta de mai jos pentru mai multe idei de aperitiv festiv – click pe poză
Aperitiv festiv – Cheesecake sărat cu goji și ceafă crud uscată
Acest cheesecake a fost absolut senzațional și ca să-i fac dreptate, ar fi trebuit să-l prezint ultimul, ca pe o adevărată vedetă. Doar că, având un timp mai lung nu atât de preparare, cât de setare, am început de fapt cu el, iar timpul de așteptare l-am folosit ca să mă ocup de celelalte aperitive. Lista de ingrediente pentru acest cheesecake și modul lui de preparare pas cu pas le găsiți cu un click pe poză.
Aperitiv festiv, pere cu brânză cu mucegai nobil și cotlet crud uscat
Extrem de ușor de făcut și de adaptat cu fel și fel de brânzeturi, de la gorgonzola dulce sau picantă la roquefort sau camembert, aceste pere umplute cu brânză, stropite cu miere de albine/sirop de agave/de arțar și acoperite elegant de felii fine de cotlet crud uscat se fac în mai puțin de jumătate de oră și vor încânta toți musafirii.
Ingrediente aperitiv festiv, pere cu brânză cu mucegai nobil și cotlet crud uscat
- 2 pere mai tari
- 25 de grame de zahăr
- 150 ml. vin alb
- arome specifice pentru vin fiert (scorțișoară, cuișoare)
- 80 de grame brânză cu mucegai nobil
- 8 felii de cotlet de porc crud uscat
- 1 linguriță de miere de albine
Preparare aperitiv festiv, pere cu brânză cu mucegai nobil și cotlet crud uscat
1. Perele curățate de coajă și scobite de căsuța semințelor se pun într-o crăticioară cu vinul alb, zahărul, mirodeniile și atâta apă cât să le acopere. Se pune crăticioara pe foc foarte mic și se gătesc perele în acest sirop, fără clocot, atât cât e nevoie să se înmoaie puțin, dar să nu își piardă complet textura. La mine a fost nevoie de 20 de minute, dar în funcție de tipul de pere folosite timpul poate fi diferit.
2. Așa arată perele poșate, scurse de sirop și pregătite de finisat.
3. În fiecare pară am pus câte o bucățică de brânză cu mucegai și am ars-o puțin cu torța, cât să se înmoaie. În funcție de tipul de brânză folosit, acest pas ar putea să nu fie necesar.
4. Pe fiecare pară se aranjează frumos, cu volum, feliile fine de cotlet crud uscat. La final se stropesc cu miere/sirop de agave/de arțar și sunt gata, delicioase și apetisante.
Aperitiv festiv, praz umplut cu salată de ouă, în piept crud uscat
Ingrediente:
- 1 fir de praz cu grosimea de 5-6 cm
- 2 ouă fierte tari
- 1 lingură de maioneză/cremă de brânză/smântână
- 1 lingură cu vârf de pătrunjel verde tocat
- 1 linguriță muștar Dijon
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- sare și piper după gust
- 8 felii de piept crud uscat
Preparare aperitiv festiv, praz umplut cu salată de ouă, învelit în piept crud uscat
1. Prazul se curăță, se spală bine și partea albă și cea verde deschis se taie în 4 bucăți egale, cu lungimea de 7 cm.
2. Se opărește prazul în apă cu sare timp de 1-2 minute, apoi se scoate rapid să se răcească.
3. Se împing straturile din interior, care vor aluneca afară, rămânând niște cilindri goi în interior, din 3-4 straturi de frunze.
4. Ouăle fierte se toacă mărunt. Tocăm mărunt și o parte din miezul prazului, cam 2-3 linguri bune. Se pun ouăle, prazul tocat, pătrunjelul verde tocat, muștarul, maioneză sau cremă de brânză sau smântână – ce alegeți ca să lege salata – și se amestecă bine. Se asezonează cu sare, piper și zeamă de lămâie.
5. Se învelesc cele 4 tuburi de praz în feliile de piept crud uscat.
6. Se încinge bine o tigaie cu grill în care se învârt rapid tuburile de praz, pe toate părțile, nu mai mult de 1-2 minute.
7. Cu o linguriță sau cu un poș cu deschizătura largă, se umplu tuburile de praz cu salata de ouă. Se dau la frigider bucățile de praz umplut măcar 30 de minute, apoi se pot servi.
Prune la grill cu brânză de capră și pulpă de porc crud uscată
Extrem de ușor de făcut, acest aperitiv minunat se poate face la fel de bine cu prune, piersici, caise sau nectarine. Nu aveți nevoie decât de un grătar încins sau o tigaie cu grill, brânză de capră și o pulpă de porc crud uscată de calitate excelentă. Sunt gata, practic, în câteva minute și sunt delicioase și potrivite pentru orice ocazie.
Ingrediente aperitiv festiv prune la grill cu brânză de capră și pulpă de porc crud uscată
- 2 prune/caise/nectarine mari
- 50-60 de grame de brânză de capră
- 4 felii de pulpă de porc crud uscată
- 1 linguriță de miere de albine/sirop de agave/de arțar
Preparare aperitiv festiv prune la grill cu brânză de capră și pulpă de porc crud uscată
1. Se încinge bine tigaia cu grill/grătarul. Prunele/caisele/nectarinele se desfac în două și se curăță de sâmburi.
2. Se așează prunele pe grătar, mai întâi cu partea tăiată în jos, până prind urme frumoase de grill, apoi se întorc și invers și se mai țin 1-2 minute.
3. Se scot de pe grătar fructele, se umplu cu brânză de capră apoi se învelesc cu câte o felie fină de pulpă de porc crud uscată. Se stropesc cu miere/agave/sirop de arțar și sunt gata de servit.
Servire aperitive festive pentru Sărbători
Oricare dintre aceste aperitive se pot servi separat sau asortându-se unele cu celelalte. Preparatele se potrivesc foarte bine unul cu celălalt, vor fi excelente cu orice ocazie festivă și se potrivesc să fie servite atât la farfurie, cât și într-un bufet suedez, după cum preferați.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns