Cautare in site
x inchide
Patru rețete de aperitiv festiv pentru Sărbători, pas cu pas

Patru rețete de aperitiv festiv pentru Sărbători, pas cu pas

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 02.04.2018
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Patru aperitive festive pentru Sărbători – rețete pas cu pas. Cum să faci în același timp patru rețete de aperitiv festiv diferite. Aperitive festive gustoase, aspectuoase și ușor de făcut, rețete pas cu pas, cu poze. Rețete de aperitiv festiv pentru bufet suedez.

De fiecare dată, înaintea Sărbătorilor importante, îmi propun să vă ofer câte o selecție de idei de aperitive festive. Știu cât de mult le plac conaționalilor noștri aperitivele și, de altfel, am chiar eu la mine acasă pe cineva care ar renunța la orice altă mâncare în favoarea aperitivelor. (Vorbesc de fiică-mea, dar să nu ziceți că v-am spus).  Ei bine, de Crăciun îmi amintesc că tare v-au mai plăcut cele 4 feluri de aperitive festive, rapide și ușor de făcut pe care vi le-am propus. Așadar, păstrez bunul obicei și revin cu o astfel de selecție de aperitive și înainte de Paști.

4 retete de aperitive festive pentru sarbatori selectie aperitive festive

Mai alesc că, uite, s-a întâmplat așa că am primit o nouă provocare de la Salinate. Vă mai amintiți de Salinate, da? Dacă nu, vă reamintesc cu plăcere eu: Salinate sunt o gamă unică în România de specialități de porc crud-uscate realizate după vechi rețete românești fiind maturate în mediul special din vechile galerii ale celebrei Salinei Turda din județul Cluj. Autenticitatea și valoarea Salinatelor sunt confirmate de atestatul de „produs tradițional românesc”.

Vezi și rețeta de mai jos pentru mai multe idei de aperitiv festiv – click pe poză

aperitive-festive-canape-selectie-de-aperitive-4-sortimente-cu-mod-de-preparare-pas-cu-pas

Aperitiv festiv – Cheesecake sărat cu goji și ceafă crud uscată

Acest cheesecake a fost absolut senzațional și ca să-i fac dreptate, ar fi trebuit să-l prezint ultimul, ca pe o adevărată vedetă. Doar că, având un timp mai lung nu atât de preparare, cât de setare, am început de fapt cu el, iar timpul de așteptare l-am folosit ca să mă ocup de celelalte aperitive. Lista de ingrediente pentru acest cheesecake și modul lui de preparare pas cu pas le găsiți cu un click pe poză.

aperitive asortate festive retete aperitive festive asortate cheesecake sarat cu goji uscate si chips crocant de ceafa crud uscata

Aperitiv festiv, pere cu brânză cu mucegai nobil și cotlet crud uscat

Extrem de ușor de făcut și de adaptat cu fel și fel de brânzeturi, de la gorgonzola dulce sau picantă la roquefort sau camembert, aceste pere umplute cu brânză, stropite cu miere de albine/sirop de agave/de arțar și acoperite elegant de felii fine de cotlet crud uscat se fac în mai puțin de jumătate de oră și vor încânta toți musafirii.

aperitiv festiv pere umplute cu branza cu mucegai nobil cu cotlet de porc crud uscat

Ingrediente aperitiv festiv, pere cu brânză cu mucegai nobil și cotlet crud uscat

  • 2 pere mai tari
  • 25 de grame de zahăr
  • 150 ml. vin alb
  • arome specifice pentru vin fiert (scorțișoară, cuișoare)
  • 80 de grame brânză cu mucegai nobil
  • 8 felii de cotlet de porc crud uscat
  • 1 linguriță de miere de albine

Preparare aperitiv festiv, pere cu brânză cu mucegai nobil și cotlet crud uscat

1. Perele curățate de coajă și scobite de căsuța semințelor se pun într-o crăticioară cu vinul alb, zahărul, mirodeniile și atâta apă cât să le acopere. Se pune crăticioara pe foc foarte mic și se gătesc perele în acest sirop, fără clocot, atât cât e nevoie să se înmoaie puțin, dar să nu își piardă complet textura. La mine a fost nevoie de 20 de minute, dar în funcție de tipul de pere folosite timpul poate fi diferit.

aperitiv festiv pere umplute cu branza cu mucegai nobil cu cotlet de porc crud uscat posare pere

2. Așa arată perele poșate, scurse de sirop și pregătite de finisat.

aperitiv festiv pere umplute cu branza cu mucegai nobil cu cotlet de porc crud uscat perele posate

Advertising

3. În fiecare pară am pus câte o bucățică de brânză cu mucegai și am ars-o puțin cu torța, cât să se înmoaie. În funcție de tipul de brânză folosit, acest pas ar putea să nu fie necesar.

aperitiv festiv pere umplute cu branza cu mucegai nobil cu cotlet de porc crud uscat branza parlita cu torta

4. Pe fiecare pară se aranjează frumos, cu volum, feliile fine de cotlet crud uscat. La final se stropesc cu miere/sirop de agave/de arțar și sunt gata, delicioase și apetisante.

pere umplute cu branza cu mucegai nobil si cotlet crurd uscat aperitiv festiv

Aperitiv festiv, praz umplut cu salată de ouă, în piept crud uscat

Ingrediente: 

  • 1 fir de praz cu grosimea de 5-6 cm
  • 2 ouă fierte tari
  • 1 lingură de maioneză/cremă de brânză/smântână
  • 1 lingură cu vârf de pătrunjel verde tocat
  • 1 linguriță muștar Dijon
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • sare și piper după gust
  • 8 felii de piept crud uscat
  • Preparare aperitiv festiv, praz umplut cu salată de ouă, învelit în piept crud uscat

    1. Prazul se curăță, se spală bine și partea albă și cea verde deschis se taie în 4 bucăți egale, cu lungimea de 7 cm.

    aperitive asortate festive retete aperitive festive aperitive asortate praz umplut cu salata de oua si piept crud uscat taiere praz

    2. Se opărește prazul în apă cu sare timp de 1-2 minute, apoi se scoate rapid să se răcească.

    oparire praz pentru aperitiv praz umplut cu salata de oua si piept de porc crud uscat

    3. Se împing straturile din interior, care vor aluneca afară, rămânând niște cilindri goi în interior, din 3-4 straturi de frunze.

    Advertising

    tuburi de praz pentru aperitiv festiv praz umplut cu salata de oua si piept crud uscat

    4. Ouăle fierte se toacă mărunt. Tocăm mărunt și o parte din miezul prazului, cam 2-3 linguri bune. Se pun ouăle, prazul tocat, pătrunjelul verde tocat, muștarul, maioneză sau cremă de brânză sau smântână – ce alegeți ca să lege salata – și se amestecă bine. Se asezonează cu sare, piper și zeamă de lămâie.

    aperitiv praz umplut cu salata de oua preparare salata de oua

    5. Se învelesc cele 4 tuburi de praz în feliile de piept crud uscat.

    preparare aperitiv festiv praz umplut cu salata de oua invelirea in piept de porc crud uscat

    6. Se încinge bine o tigaie cu grill în care se învârt rapid tuburile de praz, pe toate părțile, nu mai mult de 1-2 minute.

    tuburi de praz invelite in piept de porc crud uscat trase scurt pe grill aperitiv praz umplut cu salata de oua

    7. Cu o linguriță sau cu un poș cu deschizătura largă, se umplu tuburile de praz cu salata de ouă. Se dau la frigider bucățile de praz umplut măcar 30 de minute, apoi se pot servi.

    aperitiv praz umplut cu salata de oua umplere praz

    Prune la grill cu brânză de capră și pulpă de porc crud uscată

    Extrem de ușor de făcut, acest aperitiv minunat se poate face la fel de bine cu prune, piersici, caise sau nectarine. Nu aveți nevoie decât de un grătar încins sau o tigaie cu grill, brânză de capră și o pulpă de porc crud uscată de calitate excelentă. Sunt gata, practic, în câteva minute și sunt delicioase și potrivite pentru orice ocazie.

    aperitiv festiv prune la grill cu branza de capra si pulpa de porc crud uscata

    Ingrediente aperitiv festiv prune la grill cu brânză de capră și pulpă de porc crud uscată

    • 2 prune/caise/nectarine mari
    • 50-60 de grame de brânză de capră
    • 4 felii de pulpă de porc crud uscată
    • 1 linguriță de miere de albine/sirop de agave/de arțar
    • Preparare aperitiv festiv prune la grill cu brânză de capră și pulpă de porc crud uscată

      1. Se încinge bine tigaia cu grill/grătarul. Prunele/caisele/nectarinele se desfac în două și se curăță de sâmburi.

      prune pentru aperitiv prune cu branza de capra si pulpa de porc crud uscata

      2. Se așează prunele pe grătar, mai întâi cu partea tăiată în jos, până prind urme frumoase de grill, apoi se întorc și invers și se mai țin 1-2 minute.

      aperitiv festiv prune la grill cu branza de capra si pulpa de porc crud uscata prunele la grill

      3. Se scot de pe grătar fructele, se umplu cu brânză de capră apoi se învelesc cu câte o felie fină de pulpă de porc crud uscată. Se stropesc cu miere/agave/sirop de arțar și sunt gata de servit.

      prune cu branza de capra si pulpa de porc crud uscata aperitiv preparare

      Servire aperitive festive pentru Sărbători

      Oricare dintre aceste aperitive se pot servi separat sau asortându-se unele cu celelalte. Preparatele se potrivesc foarte bine unul cu celălalt, vor fi excelente cu orice ocazie festivă și se potrivesc să fie servite atât la farfurie, cât și într-un bufet suedez, după cum preferați.

      aperitive asortate festive retete aperitive festive aperitive de pasti

      Să vă fie de folos!

       

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 comentarii la Patru rețete de aperitiv festiv pentru Sărbători, pas cu pas

  1. Diana spune:

    Bună ziua! Nu sunt mare bucatareasa și nu prea înțeleg ceva. La primul aperitiv, lasam 35 min la congelator și apoi îl transferam în frigider? În reteta scrie ca se Transfera tot în congelator. Dacă îl fac cu o zi înainte de servire îl portionez seara și îl pun gata ornat în frigider? Mulțumesc!

    • Bună ziua, mulțumesc de atenționare, era greșit redactat și da, după ce se întărește se transferă la frigider. Vă recomand să îl porționați și decorați înainte de servire, nu de cu seara.

  2. Lumi spune:

    Buna!
    Am vrut Sa intreb pt primul appetizer presentat , cheesecake ul….. cata gelatina a ti folosit pt ca eu Nu am gasit in ingrediente gelatina

    Felicitari, arata foarte foarte apetisant!

    Multumesc

Advertising