
Pastă aperitiv din bob verde – rețetă simplă și rapidă





Pastă aperitiv din bob verde – rețetă simplă și rapidă, cu doar câteva ingrediente și cu un gust excelent. Rețete cu bob: pastă aperitiv din bob, foarte rapidă, sănătoasă și gustoasă, lista de ingrediente la gram și modul de preparare explicat detaliat.
Azi o să vă spun pe scurt povestea destul de amuzantă a unui preparat pe care nu am planificat să-l gătesc. Pur și simplu, așa s-a potrivit, aș putea chiar să zic c-așa a vrut destinul. În fine, oricine-ar fi tras sforile imaginare ale acestei întâmplări, a vrut să mă surprindă cu ceva foarte bun, pentru că această pastă aperitiv din bob verde este pur și simplu încântătoare, mi-a plăcut foarte mult!
Va să zică, acu’ ceva vreme urma să primesc niște musafiri mai pretențioși. Când încerc să gătesc ceva mai complex, sunt cam la mâna retailerilor, pentru că e destul de greu să găsesc de cumpărat exact ceea ce vreau. Așa că, fiind și constrânsă de timp, am început să răsfoiesc oferta unei aplicații de livrare. La congelate, ziceau ei că au edamame (boabe de soia crude, de culoare verde). Aha, mi-am spus! Asta era, edamamele se vor potrivi perfect cu tonul în crustă de susan negru pe care vreau să-l gătesc!
Am comandat, deci, edamame și, la livrare, am avut surpriza să primesc bob verde, congelat! Mi-e chiar imposibil să înțeleg cum de au listat produsul ca edamame, când pe pungă scrie citeț că pachetul conține 400 de grame de bob congelat. În fine, n-a fost supărare mare, mi-am regândit meniul (ca de atâtea alte ori) iar bobul l-am pus la congelator, până i-a venit rândul.
Pe scurt, despre bob
Bobul (Vicia Faba) ajunge destul de rar pe masa noastră, din păcate. Din două păcate, pentru că e foarte sănătos. După cum puteți afla din articolul dedicat din wikipedia, conține o mulțime de minerale și vitamine. E o leguminoasă foarte hrănitoare și ușor de pregătit iar în multe alte bucătării de pe pământ e mult mai băgat în seamă decât pe la noi. Am zis de două păcate, însă. Al doilea e că bobul e foarte, foarte gustos, e regretabil să nu ne bucurăm de el, așa cum merită.
Rețeta pe care v-o propun azi e în stil mediteranean, făcută cam după cum m-am priceput. Există mai multe rețete (cele mai multe arăbești) care au bobul drept ingredient principal. De exemplu, cea de aici. Ori n-am avut toate ingredientele, ori nu m-au tentat suficient de mult, așa c-am hotărât mai degrabă să improvizez, de data asta. Nu îmi pare rău, pe cât de simplă, pe atât de faină a ieșit rețeta mea!
Ingrediente Pastă aperitiv din bob verde – rețetă simplă și rapidă
- 400 de grame de bob proaspăt sau congelat
- 1 legătură de ceapă verde sau 1 ceapă de mărime medie
- 30 de mililitri (2 linguri) de ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- ¼ de linguriță de cumin (chimion, nu chimen)
- 1 lingură (aproximativ 30 de grame) de pastă tahini
- ½ legătură de pătrunjel proaspăt
- 30-50 ml. de apă rece
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
pentru servire:
- 30-40 ml. de ulei de măsline extravirgin
- 1-2 lingurițe de sumac
- opțional, rondele de ceapă roșie (se potrivesc perfect)
- opțional, felii de lămâie
- lipie prăjită sau bastonașe de legume crude (morcovi, castraveți etc)
Mod de preparare Pastă aperitiv din bob verde – rețetă simplă și rapidă
1. Am pus bobul (decongelat), clătit sub jet de apă rece, într-o cratiță. L-am acoperit cu apă și am adăugat 1 linguriță de sare. Am pus cratița pe foc și, din momentul în care apa a dat în clocot, am socotit exact 7 minute.
2. Am pregătit alături un castron cu apă foarte rece. După ce au trecut cele 7 minute, necesare fierberii bobului, l-am scurs imediat de apă printr-o sită și l-am pus în castronul cu apă foarte rece, ca să opresc instantaneu gătirea.
Decojirea bobului
3. Am știut de la început că trebuie să decojesc toate aceste boabe mari, după fierbere. Mă îngrozea această operație, drept să vă spun. Când m-am apucat, însă, nu mi-a luat nici 1 minut să mă prind cum trebuie să procedez. Practic, dacă presezi bobul în lateral, conținutul sare afară din coaja groasă. Boabele decojite sunt de un verde vibrant.
4. Nu mi-a luat nici zece minute să decojesc toate boabele fierte, pe care le-am pus într-un castron încăpător. Cojile, firește, le-am aruncat.
Călirea cepei
5. Pentru rețeta de pastă aperitiv de bob verde, eu am folosit ceapă verde, tocmai în ideea de a accentua cât mai mult culoarea verde a preparatului. Imediat după ce am pus bobul la fiert (vezi pasul 1), am tăiat ceapa verde în rondele. Am încins pe foc potrivit 1 tigăiță, am adăugat 2 linguri de ulei de măsline apoi ceapa verde rondele, chimionul măcinat și 1 cățel de usturoi curățat și tăiat lamele.
Am presărat de la început un praf de sare, am amestecat și am redus focul la mic. Am călit ceapa până când s-a înmuiat bine (7-8 minute), amestecând frecvent. Nu am dorit să se rumenească, doar să se înmoaie. După ce a fost suficient de călită, am tras tigăița de pe foc și am lăsat ceapa să se răcească.
Procesare pastă aperitiv din bob verde
6. Peste bobul din castron (vezi pasul 4), am adăugat pătrunjelul verde tocat, ceapa călită și al doilea cățel de usturoi, zdrobit.
7. Cu blenderul de mână, am prelucrat toate ingredientele până s-au mărunțit. Deși această operație nu a durat mai mult de un minut, evident că încă și mai rapid și fără efort e să se proceseze pasta la robotul de bucătărie sau un chopper. Nu am insistat prea mult, pentru că mi-am dorit o pastă aperitiv din bob verde cu o textură mai rustică, nu foarte fină.
8. Am adăugat pasta tahini și am omogenizat-o în pastă, tot cu blenderul.
9. Pasta obținută a fost destul de uscată și foarte consistentă, așa că, în acest moment, am adăugat apă foarte rece, treptat, până a ajuns la consistența pe care mi-am dorit-o. După aceea, am asezonat cu sare fină și piper proaspăt măcinat și am amestecat bine. Am obținut o pastă aperitiv de un verde vibrant, pufoasă și nu în ultimul rând, gustoasă! Ah, și sănătoasă! (de ce uit tot timpul de asta, oare?!)
Servirea
10. Pentru servire, am aranjat pasta de bob pe o farfurie potrivită, am stropit-o cu ulei de măsline extravirgin și am presărat-o cu sumac, despre care aflați mai multe cu un click pe textul albastru. Pe scurt, menționez doar că e un condiment de culoare roșu închis, cu un gust ca de lămâie. Prefer să dau aciditate pastei aperitiv presărând-o cu sumac decât să adaug în ea zeamă de lămâie, pentru că aceasta va afecta culoarea verde a preparatului. Felii de lămâie se pot oferi la servire. Pe deasupra, am pus rondele de ceapă roșie, evident că merg și altele.
Pasta de bob se servește ca aperitiv (ca un dip) și merge perfect cu bucăți de lipie ușor prăjită la cuptor sau la tigaie. Un adaos la fel de plăcut, dar mai sănătos, sunt bastonașele de legume crude – morcovi, țelină apio, ardei gras și castravete – care dau și o textură faină. Pasta aperitiv din bob verde se potrivește perfect pe un bufet de aperitive (mezze în stil mediteranean) și are un gust excelent. Sper să vă placă!
MAI MULTE REȚETE DE PASTE APERITIV GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns