
Puișori de ouă umplute – rețetă de aperitiv festiv vesel, ușor de făcut





Puișori de ouă umplute – rețetă de aperitiv festiv vesel, ușor de făcut, cu lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de lucru explicat pas cu pas. Ouă umplute Mimosa, rețetă clasică, asamblate sub formă de puișori.
La baza rețetei de puișori de ouă umplute, pe care v-o propun în continuare, stă o rețetă clasică franțuzească: oeufs Mimosa. După părerea mea, sunt cele mai bune ouă umplute, al căror gust nu e denaturat de alte adaosuri, doar pus în valoare de ingrediente simple, care se potrivesc perfect cu oul. Ceea ce am făcut diferit, de fapt, este doar prezentarea. Am asamblat aceste ouă umplute clasice sub formă de puișori și am obținut un aperitiv super vesel, care va da o notă optimistă mesei festive. Uitați-vă la poza de mai jos, sunt așa de drăgălași încât mi-a venit să printez poza și să o trimit tuturor ca felicitare de Paști!
Rețeta de puișori de ouă umplute se face foarte rapid, fără să pună probleme de tehnică. Asta, pe lângă aspectul jucăuș și gustul bun, o face potrivită și pentru includerea într-un bufet de aperitive asortate. Cred că ar fi vedetele petrecerii! Mai multe idei de aperitive festive găsiți cu un click pe poza de mai jos iar rețeta e explicată în continuare.
Ingrediente Puișori de Ouă Umplute
- 6 ouă de mărime medie
- 100-120 de grame de maioneză
- 2 linguri de muștar
- 1 morcov mic
- sare și piper după gust
- 12 boabe de piper negru
- opțional, chives și frunze de spanac baby, pentru decor
Mod de preparare Puișori de ouă umplute – rețetă de aperitiv festiv vesel, ușor de făcut
1. Am pus ouăle la fiert, într-o crăticioară, acoperite cu apă cam de 2-3 degete. Din momentul în care a început apa să clocotească, am fiert ouăle timp de 8-10 minute. Eu zic că 8 minute sunt de ajuns însă cei care doresc pot să prelungească timpul de fierbere cu 2 minute. După ce s-a scurs timpul de gătire, am scos ouăle cu o spumieră, le-am lovit ușor de planul de lucru, să crape coaja, și le-am transferat într-un vas cu apă foarte rece. Asta a oprit brusc gătirea iar apa rece a pătruns între coajă și ou, ajutând la decojirea ușoară.
2. Am decojit ouăle, direct în castronul cu apă rece. Procedeul descris la pasul anterior m-a ajutat să decojesc ouăle fără să le rup. Asta e important, pentru că la rețeta de puișori de ouă umplute chiar contează aspectul.
3. Odată decojite ouăle, am tăiat din fiecare vârful (partea mai ascuțită), împărțind oul, mental, în trei. Două treimi din înălțime să fie pentru bază și o treime (tot din înălțime), pentru acest căpăcel.
4. Am probat dacă bazele ouălor sunt stabile, așezate fiind în poziție verticală. Pe cele care au avut tendința să se răstoarne sau nu au stat vertical, le-am îndreptat, tăind puțin din bază. Am scobit apoi gălbenușurile din ouă, cu multă grijă, să nu rup albușurile.
Prepararea umpluturii
5. Gălbenușurile scobite le-am colectat într-un castronel de mărime potrivită. După ce le-am scobit pe toate, le-am mărunțit foarte bine, cu o furculiță. Dacă vreți să obțineți o textură foarte fină, puteți trece gălbenușurile prin sită.
6. Am adăugat peste gălbenușuri muștarul (eu am folosit dijon, voi folosiți de care preferați) și cea mai mare parte din maioneză. Am păstrat o parte din aceasta deoparte, să ajustez consistența umpluturii după omogenizare. Am asezonat bine gălbenușurile cu sare și piper negru, proaspăt măcinat.
Apropo, pentru o variantă mai light, vă recomand rețeta de maioneză dietetică pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
7. Am omogenizat foarte bine umplutura, amestecând energic cu o lingură și asigurându-mă că se desfac toate cocoloașele. Dacă vreți o textură foarte fină, puteți folosi un blender de mână. Am adăugat treptat maioneza păstrată deoparte, pentru o textură mai cremoasă a umpluturii.
Umplerea, decorul și servirea ouălor umplute – puișori
8. Am transferat umplutura într-un poș, la care am atașat un dui neted (fără striații). Cu ajutorul acestuia, am umplut ouăle scobite.
În final, umplutura trebuie să depășească, în înălțime, marginea tăiată a ouălor. Căpăcelele sunt alături, așteaptă doar să le pun deasupra umpluturii.
9. Am așezat căpăcelele deasupra umpluturii, ușor pe o parte, astfel lăsând vizibilă o parte din umplutură.
10. Am tăiat o felie de morcov din care am decupat mici triunghiuri, care urmau să devină ciocurile puilor mei.
11. Ultimul pas a fost decorul: fiecare ou umplut a primit ”cioc” de morcov și ”ochișori” din boabe de piper, devenind ”puișor”. Le-am înfipt și niște bucățele verzi de chives, pe care mi le-am imaginat c-ar fi aripioare dar uitându-mă mai bine la poze, pare că arată ca niște antene. 🤣 Nu e bai, le-a dat un pic de prospețime iar gustul blând de ceapă de primăvară s-a potrivit perfect cu cel de ouă umplute.
Eu le-am servit imediat după asamblare, după ce le-am transferat pe un platou, deasupra unor frunze de spanac baby și cu chives tocat în jur. Cum ar veni, am scos puii la păscut 🤣. Evident, ne-au adus bună dispoziție iar la gust au fost perfecți, cu pâine prăjită, cu acel gust clasic al celor mai bune ouă umplute, Oeufs Mimosa, doar că într-o prezentare diferită.
Se pot păstra la frigider până în momentul servirii (2-6 ore), sugestia mea ar fi să se consume, totuși, în aceeași zi. Vor fi bune de mâncat și în ziua următoare, dacă sunt păstrate la 2-4ºC, doar că se fac atât de ușor și rapid încât nu cred că merită să fie făcute în avans.
MAI MULTE REȚETE DE OUĂ UMPLUTE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns