Racitura de pui
Racitura (sau piftia) e una dintre cele mai agreate retete de aperitive romanesti. Pentru ca se apropie incet sezonul sarbatorilor, cand fiecare ar dori sa pregateasca racitura pentru oaspeti, impreuna cu Deliciosul de Vaslui ne-am gandit sa va oferim o alternativa mai sanatoasa, mai usoara dar la fel de gustoasa ca si racitura clasica de porc. Vorbesc despre racitura de pui, cu grasimi mai putine dar cu un gust minunat.
Ingrediente Racitura de pui
- 1 pui intreg
- 2 morcovi
- telina (radacina) cat un ou mic
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de boabe de piper
- 3-4 foi de dafin
- usturoi dupa gust
- 20 de grame de gelatina granulata
Mod de preparare racitura de pui
Pentru lista ingredientelor si modul de preparare o sa va invit sa urmariti videoul de mai jos (setati calitatea 720p HD, pentru a viziona filmul la calitate maxima).
Modul de preparare în format text (printabil)
1. Puiul se portioneaza si se pune intr-o oala. Se acopera cu apa rece. Se adauga telina, morcovii, sarea si piperul boabe cat si foile de dafin. Se pune pe foc mic si deindata ce incepe sa se adune spuma se indeparteaza cu grija. Racitura se fierbe foarte incet, fara clocot, timp de 2 ore, timp in care se spumeaza de cateva ori.
2. Deindata ce legumele (morcovii si telina) sunt fierte dar inca isi pastreaza fermitatea, se scot din zeama, continuand fierberea pana ce puiul este bine fiert (cand carnea cade de pe oase).
3. Puiul bine fiert se scoate din zeama. Zeama se trece prin sita si se degreseaza (daca se va raci complet zeama va fi foarte usor de degresat, dupa care se reincalzeste si se continua reteta).
4. Gelatina se pune la inmuiat cu 4-5 linguri de apa rece intr-un castronel. Se zdrobeste usturoiul (dupa gust) si se adauga in zeama. Se gusta zeama si se potriveste de sarata si picanta, apoi se strecoara din nou, sa se retina si bucatelele de usturoi. In zeama calda (50-60 de grade maximum) se dizolva gelatina.
5. Carnea se curata de piele si os. Din morcovi se pot realiza decoruri. Se aseaza in forme in ordinea: decor din morcov (daca se foloseste), carnea dezosata taiata bucatele si se acopera cu zeama. Se da la rece racitura pana gelifica. Pentru a scoate racitura din forme se scufunda forma pentru scurt timp (10-20 secunde) in apa fierbinte apoi se rastoarna.
Lasă un răspuns