Tort aperitiv cu brânză și somon afumat – rețetă detaliată de aperitiv festiv
Tort aperitiv cu brânză și somon afumat – rețetă detaliată de aperitiv festiv, prezentată detaliat, cu gramaje exacte și modul de lucru pas cu pas. Cum se face un tort aperitiv? Cât timp se păstrează un tort aperitiv festiv?
Am făcut acest tort aperitiv cu brânză și somon afumat nu azi, nici ieri ci cu mai bine de o lună în urmă, când am sărbătorit-o pe cea mai importantă persoană, iertată fie-mi lipsa de modestie. 😜A avut mare succes, printre ai mei! Nu a rămas nicio firimitură, nici măcar o bucățică mică, pentru micul dejun de a doua zi. Mi-am propus să împărtășesc rețeta cititorilor mei imediat, doar că… ba una, ba alta! Iată, nu de ziua mea ci de Mikulás, rețeta asta absolut fabuloasă ajunge pe blog!
Origine și un pic de istorie
Pentru prima dată, am gustat acest delicios tort aperitiv cu somon afumat acum vreo trei ani, când am vizitat Suedia. Toate cazările pe care le-am avut, de la Stockholm la Malmo, au fost în același lanț de hoteluri. În fiecare loc în care am ajuns, smörgåstårta, în traducere tortul cu somon, a fost nelipsit la bufetul de la micul dejun, lucru de care am fost foarte încântați.
Anul ăsta, am avut ideea de a face acest tort aperitiv festiv de ziua mea. Am căutat o rețetă și am găsit-o pe site-ul Scandic Cuisine. Tot acolo, am aflat și că primele consemnări ale rețetei datează din 1903, când a apărut în cărțile de bucate suedeze. În anii 40, existau deja mai multe variante, care s-au răspândit în toată Scandinavia. În Finlanda, această delicatesă a devenit populară în anii 50 ai secolului trecut. Un astfel de tort aperitiv a fost servit președintelui finlandez, în 1961.
Smörgåstårta are ziua în noiembrie!
Cea mai amuzantă informație descoperită este că, în Suedia, se sărbătorește ziua acestui tort! Preparatul care-mi place atât de mult e serbat pe 13 noiembrie, la doar câteva zile după ziua mea de naștere. Evident, ziua asta nu a fost aleasă după mine, ci după Gunnar Sjödahl, un bucătar suedez celebru (alt scorpion, totuși 😜). Acesta a făcut acest tort aperitiv cu brânză și somon celebru în lumea întreagă, cu rețeta sa pe care a publicat-o în 1965.
Vă mai spun doar că, față de rețeta din care m-am inspirat, principala modificare este legată de aspect. Tortul meu e rotund, cel al Ceciliei de la Scandic Cuisine e dreptunghiular. Mai jos găsiți lista de ingrediente și toate indicațiile de preparare.
Ingrediente tort aperitiv cu brânză și somon afumat
pentru o formă cu diametrul de 18 centimetri
- 12 felii de pâine toast cu secară
- 50 de mililitri de lapte
- 400 de grame de cremă de brânză natur
- 30 de grame de capere murate, scurse și tocate foarte fin
- 1 lingură de mărar proaspăt, tocat fin
- 2 liguri de chives (ceapă de tuns) tocat
- coaja rasă de la o lămâie netratată (doar partea galbenă, de la suprafață)
- sucul de la jumătate de lămâie
- 150 de grame de somon afumat, tocat mărunt
- piper negru măcinat, după gust
- 1 vârf de cuțit de boia afumată
decor:
- 200 de grame de cremă de brânză
- 50 de grame de unt 82%, topit și răcit
- coaja rasă de la o lămâie netratată (doar partea galbenă, de la suprafață)
- sucul de la jumătate de lămâie
- 100 de grame de somon afumat, în felii subțiri
- sare și piper negru măcinat, după gust
- frunze de chives (ceapă de tuns)
- 2 ridichi feliate fin
- mărar proaspăt
Mod de preparare tort aperitiv cu brânză și somon afumat – rețetă de aperitiv festiv
Prepararea cremei pentru umplut tortul
1. Într-un castron, am pus cele 400 de grame de cremă de brânză natur, necesare pentru umplutură. Am adăugat caperele fin tocate, mărarul tocat fin (doar frunze, fără tulpini), coaja rasă de la 1 lămâie, 2 linguri de chives tocate fin, boiaua afumată și zeama de lămâie.
2. Am omogenizat toate ingredientele, amestecând viguros. Am gustat, acum e momentul să se adauge un pic de sare fină și/sau piper negru, proaspăt măcinat.
3. Am verificat cu grijă fileul de somon, nu cumva să aibă urme de oase, apoi am tocat somonul (cele 150 de grame de pe prima parte a listei) cât de fin posibil. Am adăugat bucățelele de somon în crema de brânză.
Am omogenizat bine crema de brânză cu somonul, apoi am acoperit castronul cu folie alimentară și am păstrat umplutura în frigider.
Pregătirea feliilor de toast
4. Precizez încă o dată (poate cuiva i-a scăpat) că am asamblat acest tort aperitiv într-o formă cu pereți detașabili, cu diametrul de 18 centimetri. Pentru asta, am folosit 12 felii de toast cu secară, cărora, mai întâi, le-am decupat coaja. Bucățile de coajă se pot folosi pentru altceva, de exemplu pentru niște crutoane de casă.
5. Pe planul de lucru, am pus câte 4 felii de pâine una lângă cealaltă. Am așezat deasupra inelul formei în care urma să asamblez tortul și am decupat ceea ce a depășit conturul.
Am repetat cu toate feliile de toast și am obținut, iată, trei straturi rotunde de ”blat”, pentru tortul meu aperitiv. Evident, și aceste resturi decupate se pot folosi pentru crutoane.
Asamblarea tortului
6. Am căptușit forma cu folie alimentară apoi am aranjat în aceasta un prim rând de felii de toast. Cu o pensulă de bucătărie, am umezit pâinea cu lapte.
7. Am împărțit în două părți egale crema de brânză cu somon preparată. Prima jumătate din cremă am distribuit-o deasupra feliilor de pâine din formă. Cu o spatulă, am nivelat foarte bine crema.
8. Deasupra de crema de brânză cu somon, am distribuit încă un strat format din felii de toast. Le-am presat ușor, cu palmele, să adere bine de cremă, apoi le-am umezit ușor cu pensula înmuiată în lapte.
9. Deasupra celui de al doilea strat de toast, am distribuit restul de cremă de brânză cu somon afumat. La fel ca precedentul strat, și pe acesta l-am nivelat foarte bine și chiar subliniez că, pentru aspectul final al acestui tort aperitiv, contează foarte mult ca straturile să fie perfect paralele.
10. Deasupra celui de al doilea strat de cremă de brânză cu somon, am distribuit ultimele 4 bucăți de toast. Acestea nu mai trebuie să fie umezite cu lapte. Am împachetat tortul cu folie alimentară și l-am dat la frigider pentru două ore. Se poate lăsa la frigider și de pe o zi pe alta, peste noapte, dacă se potrivește mai bine planurilor voastre.
Decor
11. Pentru decor, am feliat fin ridichile (pe mandolină) apoi le-am pus în apă rece, cu cuburi de gheață. Acest ”tratament” chiar le face mai drăguțe, ușor translucide și curbate. Desigur, nu e musai să folosiți ridichi pentru decor, eu doar povestesc ce am făcut eu însămi!
12. Într-un castron, am pus crema de brânză (cele 200 de grame, pentru decor) și am adăugat zeama și coaja de lămâie. Am pus și piper și în final untul topit dar nu fierbinte.
Am amestecat energic crema de brânză cu restul ingredientelor, cu un tel în formă de pară, așa încât să devină cât mai maleabilă.
13. Am scos tortul din frigider și l-am transferat pe un platou de servire. Am îndepărtat forma și folia alimentară care l-a protejat.
14. Cu o spatulă lungă, am acoperit tortul cu crema de brânză preparată la pasul 12.
Am insistat până când tortul a fost finisat complet, atât partea superioară cât și marginile.
După ce am îmbrăcat acest tort aperitiv cu crema de brânză, l-am acoperit cu o protecție pentru torturi (cupolă) și l-am dat la frigider. Decorul, fiind din legume și frunze proaspete și felii de somon, se oxidează ușor, așa că nu l-am decorat decât chiar înainte de servire. Am folosit frunze de chives mai lungi, pentru lateralele tortului iar ridichile le-am aranjat pe partea superioară. Am completat cu ”trandafirași” din felii de somon și frunzulițe fine de mărar.
În momentul servirii, tortul rece s-a feliat perfect, gustul a fost excelent, proaspăt și bine echilibrat, apreciat de toți mesenii.
Variante
Nu le-am încercat, încă, dar am convingerea că aceste variațiuni, foarte răspândite în Scandinavia, sunt chiar gustoase.
- Se poate pregăti o umplutură de creveți fierți și tocați, amestecați cu maioneză și mărar.
- Somonul se poate înlocui cu ton din conservă.
- Se poate face o cremă din ouă fierte tari, tocate și amestecate cu ceapă verde, maioneză și smântână acră.
MAI MULTE REȚETE DE APERITIVE FESTIVE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns