
Clătite verzi cu spanac – rețetă pentru aperitive și micul dejun





Clătite verzi cu spanac – rețetă simplă pentru aperitive și micul dejun. Clătite sărate cu spanac, rețetă simplă și rapidă. Rețetă de clătite aperitiv, rețetă detaliată, cu ingrediente la gram și modul de lucru cu poze step by step.
Cui nu-i plac clătitele? Bun, am auzit de vreo doi dar, zău, nu știu dacă oamenii ăia chiar sunt bine 😂. La mine acasă, clătitele au mare succes. Le fac bune, mătăsoase și subțiri, așa încât cititorii care au încercat rețeta mea de clătite s-au fidelizat. Găsiți acea rețetă clasică printr-o simplă apăsare pe imaginea de mai jos.
Dar nu la clătitele clasice, cele dulci, se referă acest articol. Apropo, eu nici în cele dulci nu pun zahăr, sunt destul de dulci umpluturile! Revenind la subiectul în discuție, azi vorbim despre clătite-aperitiv și mai precis, despre aceste încântătoare clătite verzi cu spanac. Prepararea lor e foarte simplă iar satisfacția de a le savura, așa de frumoase cum sunt, e nemaipomenită! Nici nu mai zic că aceste clătite cu spanac pot fi o bună modalitate de a-i convinge pe reticenții de orice vârstă să consume și ei niște spanac!
Considerați rețeta ca pe una de bază. Odată făcute clătitele, se pot umple cu infinit de multe umpluturi sărate, se pot servi calde sau reci, se pot gratina. Sunt o bază excelentă pentru o mulțime de aperitive aspectuoase sau pentru un mic dejun special. Eu le-am făcut după Andreea, cea mai ”chinezoaică” bucătăreasă din internetul de limbă română. Mulțumesc pentru un mic dejun super reușit, Andreea!
Ingrediente Clătite verzi cu spanac
- 100 g spanac proaspăt
- 100 ml apă
- 200 ml lapte gras
- 2 ouă medii
- 150 g făină
- 30 de mililitri de ulei
- ½ linguriță sare
- 1 vârf de cuțit de nucșoară rasă
- ulei pentru prăjit clătitele
Mod de preparare clătite verzi cu spanac
1. Pentru început, am ales spanacul și l-am spălat, în apă rece. Am folosit o caserolă cu spanac baby, nu prea am avut ce alege, de fapt.
2. Odată spălat spanacul, am trecut la prepararea aluatului pentru clătite verzi cu spanac. Spanacul și apa, măsurată cu atenție, le-am pus într-un blender puternic.
Se poate folosi, pentru această operație, și robotul de bucătărie sau un smoothie maker. Am prelucrat spanacul pe funcția pulse a blenderului, în mod repetat, până am obținut un piure fin.
3. Am pasat piureul printr-o sită așezată deasupra unui bol mare și larg, în care am pregătit ulterior aluatul de clătite verzi cu spanac. Am apăsat bine cu dosul lingurii, astfel încât să obțin cât mai mult lichid verde. Resturile fibroase, care au rămas în sită, le-am aruncat.
4. Peste lichidul verde din bol, care reprezintă ingredientul cheie al aluatului de clătite cu spanac, am adăugat laptele, ouăle, uleiul și sarea.
5. Am amestecat bine, până s-au omogenizat toate. Am adăugat, apoi, jumătate din cantitatea de făină și am încorporat-o în lichid, cu telul.
Am insistat cu amestecarea, nu cumva să se formeze cocoloașe. Am adăugat apoi restul de faină și am omogenizat din nou. Vedeți în imaginea de mai jos ce culoare frumoasă are aluatul de clătite cu spanac.
Repaosul aluatului
6. Am acoperit vasul cu folie alimentară și l-am dat la frigider pentru 30 de minute, pentru ca glutenul din făină să se dezvolte. Aluatul de clătite cu spanac poate să stea câteva ore bune la frigider, chiar și peste noapte.
7. După 30 de minute, aluatul va fi mai gros. Dacă vi se pare că s-a îngroșat prea mult, mai puteți adăuga câteva linguri de lapte. Va trebui să obțineți un aluat de consistența smântânii lichide.
Prăjirea clătitelor
8. Am pus pe foc mediu-iute o tigaie de clătite, cu diametrul de 24 de centimetri. Am picurat câteva picături de ulei și am rotit tigaia, așa încât uleiul să se distribuie pe toată suprafața. Nu trebuie adăugat ulei după fiecare clătită, cam la a doua și doar câteva picături. Cu un polonic mic, am turnat compoziția în mijlocul tigăii.
9. Când se adaugă compoziția, tigaia trebuie să fie încinsă încât să sfârâie. Imediat, am rotit tigaia pentru a distribui uniform compoziția pe toată suprafața. În timp ce se coace, partea expusă a clătitelor se colorează într-un verde aprins.
9. După ce suprafața expusă a devenit mată (1-2 minute), am întors clătita și am copt-o și pe partea opusă. Am repetat până am epuizat aluatul iar clătitele le-am aranjat unele peste celelalte.
Clătite sărate cu spanac – servirea
Aceste clătite verzi cu spanac se pot umple cu diverse umpluturi sărate. Eu le prefer pe cele pe bază de brânză. Merg excelent cu această cremă de brânză făcută în casă, care conține ceapă verde și/sau mărar – rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
O altă umplutură faină ar fi spanacul sotat la tigaie, cu usturoi, bine piperat și omogenizat cu ricotta. Sunt sigură că aveți și voi propriile idei! Cât despre metoda de asamblare, e la alegerea voastră. Le puteți împătura în patru sau le puteți rula, la fel ca pe clătitele obișnuite.
Aceste clătite se pot servi atât calde cât și reci, ca aperitiv sau la un brunch. În duminica dinainte să plecăm în scurta vacanță italiană, le-am savurat la un astfel de mic dejun întârziat, cu o umplutură de cremă de brânză (Philadephia) și somon afumat. Delicioase au fost!
MAI MULTE REȚETE CU CLĂTITE ÎN FEL ȘI CHIP GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns