
Clătite aperitiv cu brânză și mărar, la cuptor





Clătite la cuptor cu brânză și mărar, rețetă pas cu pas de clătite aperitiv cu umplutură de brânză sărată, ceapă verde și dovlecel ras, cu gramaje exacte și timp de preparare.
Când vine vorba de clătite, pofta mea e distribuită în mod egal între cele dulci și cele sărate, servite ca aperitiv. V-am povestit cu ceva timp în urmă despre clătitele cu carne și sos de ciuperci, un aperitiv cald minunat. Azi a venit rândul delicioaselor clătite cu brânză sărată și mărar… și c-un ingredient surpriză, pe care l-am adăugat într-o insirație de moment și al cărui efect a fost încântător.
Nu are rost să mă joc de-a misterele când e vorba despre niște banale clătite. În afară de brânză și de mărar am mai adăugat ceapă verde și dovlecel ras, care chiar le-a scos din banalitate. Mi-a venit ideea asta pentru că, în timp ce căutam prin frigider ingredientele pentru umplutura clătitelor, am dat peste un dovlecel mic și mi-am amintit pe loc de plăcinta grecească cu brânză și dovlecel, a cărei umplutură a fost atât de gustoasă. M-am gândit să dau o turnură asemănătoare și clătitelor cu brânză sarată. După părerea mea și a familiei, dar și a oaspetelui care ne-a fost tovarăș de masă, a ieșit un preparat tare gustos.
E alegerea voastră dacă veți folosi sau nu dovlecelul și ceapa verde, pe care le-am trecut mai jos pe lista ingredientelor opționale, dar vă asigur că adăugarea lor este un plus pentru rețetă. Ceapa dă umpluturii savoare iar combinația de ceapă verde și mărar este plină de prospețime, pe când dovlecelul adaugă dulceață în toată combinația asta.
Ingrediente Clătite cu brânză și mărar la cuptor:
- 8 clătite subțiri, pregătite după rețeta simplă de clătite (click pe link pentru rețetă, fără a adăuga, însă, zahăr și arome de vanilie/lămâie)
- 500 de grame de brânză sau 350 de grame dacă adăugați și dovlecel ras (se poate folosi brânză de vaci sau un amestec de telemea rasă și brânză de vaci, atât cât să fie moderat de sărată compoziția)
- 1 ou
- opțional, 1 legătură de ceapă verde tăiată în rondele fine, doar partea albă și cea verde deschis
- opțional, un dovlecel mic (200 de grame)
- 1 legătură de mărar
- 100 grame de smântână pentru gătit
- 30 de grame de unt
- 2 linguri de cașcaval ras sau altă brânză gratinabilă
- sare și piper
Preparare Clătite cu brânză și mărar la cuptor:
1. Pregătiți clătite subțiri, la care nu trebuie sub niciun chip să adăugați zahăr sau arome specifice dulciurilor (vanilie, lămâie). Din rețeta simplă de clătite, dacă veți pregăti cantitatea întreagă, vă vor ieși mai multe clătite decât cele necesare pentru această rețetă, dar le puteți umple cu orice altceva (sau puteți pregăti rețeta folosind doar jumătate din ingredientele recomandate).
Umplutura
2. Se pornește cuptorul și se fixează la 180°C. Dacă veți folosi dovlecelul, acesta trebuie spălat foarte bine. Se zvântă și se rade pe răzătoarea cu găuri mari. Se sărează ușor și se pune într-o strecurătoare, ca să elimine din lichidul conținut.
3. Se pun într-un castron cele 500 de grame de brânză, respectiv 350 de grame, dacă folosiți și dovlecelul. Se adaugă oul întreg, mărarul tocat mărunt, ceapa verde fin tocată (dacă folosiți) respectiv dovlecelul ras bine stors de apă. Se amestecă totul omogen. Potriviți gustul de sărat și piperat. Dacă ați folosit un amestec de brânză de vaci și telemea probabil nu va mai fi nevoie de sare.
Asamblarea clătitelor
4. Se pune câte o lingură cu vârf de umplutură pe fiecare clătită și se distribuie uniform.
5. Se împachetează clătitele umplute după preferință. Eu am împachetat aceste clătite cu brânză și mărar pur și simplu în patru, pentru că nu e niciun pericol să curgă umplutura din ele la cuptor, dar la fel de bine se pot împacheta ca niște sarmale mai consistente sau pur și simplu se pot rula.
6. Se unge cu un strat subțire de unt o formă gratinabilă de dimensiune potrivită (cam 35×17 cm are forma pe care am folosit-o eu). Se aranjează frumos ale noastre clătite cu brânză și mărar. Se stropesc cu smântâna și se repartizează deasupra untul rămas în bucățele mici.
Gratinare clătite cu brânză și mărar
7. Se dau clătitele la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 20 de minute. În acest timp vor absorbi complet smântâna și untul din formă și vor deveni foarte fragede. Se presară pe deasupra cașcavalul ras (mozzarella mai uscată, parmezan, chiar și o telemea mai tare se poate folosi). Se mai dau clătitele la cuptor pentru încă 5-6 minute, preferabil setând cuptorul pe o funcție pentru gratinare (dacă se poate) sau pe funcția grill.
Servire clătite cu brânză și mărar la cuptor
8. După ce brânza presărată pe suprafață s-a rumenit ușor, se scoate forma cu clătitele din cuptor și după 5-10 minute se pot servi. Dacă se dorește, aceste clătite cu brânză și mărar se mai pot stropi cu puțină smântână în farfurie. Spor la treabă și poftă mare vă doresc!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns