Clătite cu carne tocată și ciuperci, la cuptor
Clătite cu carne tocată și ciuperci, la cuptor, rețeta pas cu pas. Clătite aperitiv cu carne și sos de ciuperci. Aperitiv cald cu clătite, carne și ciuperci.
Nu am mai mâncat clătite cu carne și ciuperci de ani buni și nu știu cum, într-o seară, cineva a adus vorba despre ele. M-a lovit o poftă… pff, nici nu pot spune! În urmă cu ceva timp, nu exista nuntă în restaurantele din Timișoara la care să nu fi servit clătite cu carne la aperitivul cald. Erau fragede, ușor picante, stropite cu sos bun, ce mai, delicioase! Odată cu trecerea anilor, moda s-a schimbat și locul acestor delicioase clătite cu carne tocată și ciuperci a fost luat de alte preparate.
Acum, ce-i drept, despre modă am de spus numai lucruri bune, dar acum nu mă refer la moda vestimentară, nici la stilul de arhitectură, design etc, ci la trendurile care dictează ce preparate să apară în farfuriile noastre la petreceri. Și dacă poate să afirme cineva că actualele aperitive, care conțin către 2000 de calorii/porție, cu sublimul ”doboș” din șuncă cu glutamat, stratificat cu brânză scoasă din țiplă, cu ruloul din aceeași ”șuncă” artificială, umplut cu salata boeuf (care e de pui), cu eternele chiftele și cu atâtea sortimente de salam cât găsești la o mezelărie care se respectă, deci dacă aceste aperitive ”moderne” de care nu mai poți scăpa la nicio sindrofie sunt mai bune decât clătitele cu carne și ciuperci… pfff, nici nu mai am cuvinte!
Așadar, cum moda pleacă dar mai și revine câteodată, m-am gândit eu să reînviem tradiția acestor clătite umplute cu carne și ciuperci. Și cum s-o fi făcut, dacă nu o cu o rețetă publicată pe blog?
Ingrediente Clătite cu carne tocată și ciuperci, la cuptor
- 8 clătite subțiri, pregătite după rețeta mea de clătite sau după rețeta voastră preferată
- 300 de grame de carne tocată (eu am folosit carne de porc mai slabă, se poate folosi și carne de vită, pui etc)
- 1 gălbenuș proaspăt
- 250 de grame de ciuperci, tocate
- 1 ceapă mică tocată fin
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 1 ardei mic verde, tocat mărunt (eu am folosit 3 ardei jalapeno curățați de semințe, dar dacă nu vă place prea iute folosiți ardei gras)
- 1 tijă de țelină apio, tocată cubulețe
- 100 de ml. vin alb sec
- 1 lingură de ulei
- 30 de grame de unt
- 80 de grame de smântână lichidă pentru gătit
- 1 legătură de pătrunjel
- sare și piper
- pentru sos (opțional): 1 eșalotă, 1 lingură de ulei, 20 de grame de unt, 1 linguriță rasă de amidon de porumb, 150 ml. smântână lichidă pentru gătit, 100 de grame de ciuperci, 1 linguriță pătrunjel verde tocat, sare și piper
Preparare Clătite cu carne tocată și ciuperci, la cuptor
1. Se încinge o tigaie pe foc, se adaugă 1 lingură de ulei și imediat carnea tocată. Se amestecă bine până când carnea se deschide la culoare și nu mai are tendința să se adune în bulgărași. Se scoate carnea din tigaie și se păstrează deoparte.
2. Se adaugă în grăsimea rămasă în tigaie ceapa, țelina, ardeiul și ciupercile tocate. Se presară un praf de sare și se călește totul la foc mediu, amestecând frecvent, până când se înmoaie bine legumele și se evaporă lichidul pe care îl lasă. Se adaugă carnea tocată înapoi în tigaie și se toarnă și vinul. Se mai gătește pe foc iute până ce vinul se evaporă complet, se asezonează cu sare și piper și se pune într-un castron, să se răcească.
3. Cât timp umplutura de răcorește, se pregătesc clătitele, ținând cont să nu se adauge în compoziție nici zahăr și nici arome (vanilie, rom etc).
4. Se pornește cuptorul și se setează la 190 de grade Celsius.
Se adaugă la umplutura răcorită gălbenușul de ou și pătrunjelul verde tocat, se mai potrivește gustul de sărat și piperat (e bine să fie bine piperată umplutura).
6. Se unge cu unt o formă gratinabilă de o mărime potrivită pentru clătite (26×16 cm a avut forma mea), restul de unt se păstrează deoparte. Clătitele se umplu cu câte 2 linguri de umplutură, apoi se împachetează și se rulează ca sarmalele.
7. Se aranjează clătitele în forma unsă cu unt, se împrăștie pe suprafață restul de unt în fulgi și se stropesc cu 80 de ml. de smântână lichidă. Se dau clătitele la cuptor pentru 20-25 de minute.
8. După 20-25 de minute, clătitele sunt ușor rumene pe suprafață și au absorbit untul și smântâna din formă, devenind nemaipomenit de fragede și de gustoase. Se lasă la ”odihnă” timp de 10 minute apoi se servesc, stropite cu un sos (care vă este pe plac) sau doar cu smântână.
9. Clătitele cu carne și ciuperci se potrivesc bine cu un sos brun de carne dar și cu un sos de ciuperci cu smântână. Eu am ales să îl pregătesc pe acesta și am procedat astfel: într-o crăticioară, am încins uleiul, am adăugat untul și apoi eșalota fin tocată, călind-o la foc mediu spre mic până s-a înmuiat. Am adăugat apoi ciupercile feliate fin și un praf de sare și le-am călit împreună cu eșalota 3-4 minute. Am turnat smântâna lichidă. Separat, am desfăcut amidonul și l-am adăugat la sos. Am dat totul într-un clocot scurt apoi am oprit focul și am adăugat pătrunjelul, sare și piper după gust.
Alte rețete de/cu clătite
10. Am servit clătitele calde, stropite cu sosul cu ciuperci și smântână. Delicios!
Poftă bună!
Lasă un răspuns