Chipsuri de mamaliga cu branza
Mamaliga cu branza… am crescut cu asa ceva, nu? Mamaliga se potriveste cu branza ca micii cu mustarul, pestele cu mujdeiul sau, cum ar zice cei mai tineri dintre noi, ca chipsurile si cola. Ca chipsurile pot fi facute din mamaliga, da, din mamaliga noastra ancestrala, nu stiu cati s-au gandit. Asa incat azi vreau sa va ofer reteta unor chipsuri delicioase si sanatoase, facute din mamaliga cu branza, pe care le-am servit cu un sos onctuos din branza si bere. Berea, la randul ei, se potriveste de minune in acest peisaj delicios, nu doar ca ingredient al sosului, ci si intr-un pahar aburit bine, spre udarea gatlejurilor care s-au rasfatat cu acest surprinzator aperitiv din mamaliga reinventata.
Cu aceasta mamaliga reinterpretata doresc sa particip la provocarea lansata de Fairy si Chef Florin Dumitrescu, care incearca sa descopere reteta preferata a romanilor. In urma centralizarii tuturor propunerilor trimise de public, cele mai nominalizate au fost: reteta de papanasi, fasolea cu afumatura, sarmalele, cozonacul, mamaliga cu branza, parjoalele, tochitura de porc, ciorba de burta, piftia si drobul. Ce-i drept, toate aceste preparate delicioase reprezinta acele retete de suflet ale romanilor, care nu au cum sa lipseasca de pe mesele lor de sarbatori si fac cu adevarat parte din traditia noastra culinara!
Va invit sa participati si voi la stabilirea cat mai exacta a celei mai indragite retete a romanilor, nu trebuie decat sa va trimiteti votul prin formularul „Cea mai apreciata reteta traditionala romaneasca” aflat in coloana din dreapta; in acest formular veti regasi cele zece retete finaliste. Bifati in dreptul celei care va place cel mai mult, apasati butonul verde „voteaza reteta preferata” si votul vostru va fi inregistrat. In jurul datei de 10 decembrie vor fi stabilite cele trei mari finaliste si tot in decursul lunii decembrie se va alege marea castigatoare a inimilor si papilelor gustative ale tuturor conationalilor nostri.
Destul cu vorba, e momentul sa-mi vad de mamaliga mea:
00:2000:2000:406 portiiusor
Ingrediente Chipsuri De Mamaliga Cu Branza:
- 200 de grame de faina de malai
- 800 de ml. de apa
- 50 de grame de unt
- 1-2 linguri bune de verdeata tocata (eu am folosit un amestec de patrunjel si rozmarin)
- 100 de grame de branza uscata (gen parmezan) razuita fin
- sare si piper dupa gust
- 3-4 linguri de ulei
- sos de branza: 25 de grame de unt, 200 de grame de cascaval ras, 1 lingura de faina, 250 de ml. de bere (sau lapte, daca preferati), sare si piper dupa gust
Preparare Chipsuri De Mamaliga Cu Branza:
Am folosit o branza facuta de mine pe care am tavalit-o in sare grunjoasa si verdeturi (asta se-ntampla asta vara) si am maturat-o cu rabdare la rece. Puteti folosi orice branza mai uscata (chiar si o telemea care s-a cam uscat).
1. Se pune apa la fiert intr-o cratita si cand clocoteste se adauga malaiul in ploaie, amestecand continuu. Se reduce focul la minimum si se fierbe mamaliga timp de 10 minute, pana cand se ingroasa bine.
2. Se adauga 100 de grame de branza rasa, verdeturile tocate, 50 de grame de unt si sare si piper dupa gust (nu am adaugat sare de la inceput pentru ca si branza e sarata).
3. Se amesteca bine si se toarna niveleaza compozitia intr-o tava unsa bine cu ulei (tava sa fie cam de 22 x 28 cm., nu prea mare, stratul de mamaliga trebuie sa aiba cam 2 cm.).
4. Dupa ce se raceste bine compozitia, se taie in fasii cat mai egale, care se ung cu ulei si se pun pe o tava acoperita cu hartie de copt.
5. Se dau la cuptorul preincins la 220 de grade pana se rumenesc frumos.
Cat timp chipsurile sunt la cuptor, se pregateste sosul de branza.
1. Intr-o craticioara se topesc 25 de grame de unt, se adauga faina si se amesteca pana se incorporeaza bine, fara sa se rumeneasca.
2. Se toarna berea (sau laptele) in timp ce se amesteca viguros.
3. Se fierbe sosul 5-6 minute pe foc mic, amestecand constant.
4. Se adauga cascavalul ras, sare si piper dupa gust.
Se servesc chipsurile alaturi de sos si daca se nimereste si-o bericica, nu cred ca va fi cu suparare.
Pofta buna!
Lasă un răspuns