Cautare in site
x inchide
Advertising
Sarmale în foi de varză murată - rețetă video

Sarmale în foi de varză murată – rețetă video

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 21.12.2011
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Sarmale în foi de varză acră, rețetă video. Sărmăluțe românești cu carne de porc și varză murată. Cum se împăturesc sarmalele? Află în rețeta video ce urmează!

Cred că fiecare gospodină sau gospodar experimentat de pe fața României are o rețetă de sarmale moștenită de la bunici sau mame. Îmi aduc aminte de o campanie interesantă de acum câțiva ani, cineva a avut ideea să creeze o aplicație în care oamenii să aleagă cea mai îndrăgită rețetă a românilor. Desigur, rețeta de sarmale în foi de varză acră a câștigat detașat.

Cu toate astea, în ultimul timp asistăm la un curent de negare a tuturor tradițiilor cu care am crescut, care afirmă că sarmalele nu au nimic cu rădăcinile noastre românești. Bineînțeles, pentru că anii de pe urmă ne-au obișnuit cu polemici despre orice, avem și-un al doilea curent, care afirmă că întreagă cultura noastră tradițională, inclusiv cea gastronomică, își are originile în străvechea Dacie. Mai mult, că însuși Burebista ar fi mâncat… sarmale cu mămăligă. Nu glumesc, chiar am citit asta într-un articol care a avut ceva distribuiri pe internet.

Niște oameni cumpătați nu vor fi de acord cu niciunul din aceste curente de opinie. Ambele reprezintă niște triste (sau hilare) exagerări. Știu și copiii de școală că sarmalele și mai ales mămăliga au ajuns în Europa cu mai mult de un mileniu și jumătate după ce Burebista s-a dus la Zamolxis. La fel de bine, însă,  știm și că tradițiile culinare românești există. Sunt cele cu care am crescut noi, părinții și bunicii noștri, cele care ne fac să zâmbim fericiți, amintindu-ne cu drag de copilărie și de bătrânii noștri care acum nu mai sunt. Există în rețetele moștenite de la o generație de mame și bunici la alta. Convingerea mea este că orice rețetă care a primit girul a trei-patru generații poate fi considerată tradițională.

reteta-sarmale-traditionale-sarmalele-aranjate-pe-o-tava

Alte rețete de sarmale:

Cititorii mei fideli își amintesc, probabil, că în vara lui 2013 am scris despre vizita mea Turcia, având șansa de a pătrunde în bucătăria unui hotel de 5 stele, unde am gătit, alături de bucătarii turci, pe lângă alte specialități locale, și sarmalele turcești, așa cum se fac ele acolo. În primul rând, nici urmă de carne de porc, nici de foi de varză murată. De afumătură ce să mai vorbim! Stilul de asezonare și condimentele, care cuprind usturoiul, menta din belșug, lămâia, oregano, nu au nimic de a face cu preparatul care s-a dezvoltat în timp de secole în România, care s-a îndepărtat mult și bine de preparatul adus aici cândva de otomani.

Eu aș zice să ne asumăm fără teamă ceea ce e al nostru. Așa cum o fac, cu mândrie, italienii. Ei se mândresc cu pastele lor, cu pappa col pomodoro și cu polenta. Asta cu toate că primele sunt de origine persană iar roșiile și porumbul au venit din America abia la sfârșitul secolului al XVI-lea. Să acceptăm și să ne și mândrim cu faptul că, uite, am preluat o rețetă adusă în țara noastră de niște cotropitori, am adaptat-o și am șlefuit-o rezultând un preparat mai robust și mai consistent. Sarmalele românești au arome adaptate stilului est-european. Fără îndoială, putem să numim sarmalele noastre, așa cum le pregătim noi, ca fiind românești, fără teamă că am exagera.

Advertising

Întorcându-ne la rețeta de sarmale în foi de varză acră de azi, am pregătit pentru voi o rețetă video, pentru ca orice tânără/tânăr bucătăreasă/bucătar să înțeleagă pe deplin procesul. Video-ul îl puteți urmări imediat după lista ingredientelor iar rețeta în format text o găsiți la finalul articolului. Spor la treabă și să vă fie de folos!

Ingrediente sarmale în foi de varză acră

  • 1,5 – 2 kg. varză murată
  • 1 kg. carne de porc (eu am folosit pulpă de porc pe care am tocat-o în casă)
  • 200 de grame de ceapă
  • 100 grame de orez cu bobul rotund
  • 2 linguri de ulei
  • 150 ml. apă călduță
  • 100 ml. bulion de roșii concentrat
  • opțional, carne de porc afumată (bucăți de ciolan, de costiță etc)
  • 1 lingură de cimbru uscat (sau 4-5 crenguțe de cimbru proaspăt)
  • 1 legătură mare de mărar verde
  • 1/2 lingură paprika dulce
  • 3 frunze de dafin
  • 1 linguriță de piper
  • sare după gust

Sarmale în foi de varză acră, rețetă video

Sarmale – rețeta pas cu pas în format text

Pregătirea foilor de varză murată

1. Desfaceți frunzele de varză murată și clătiți-le cu apă abia călduță. Dacă sunt foarte sărate, repetați procedeul. Scurgeți varza de apă și apoi împărțiți frunzele în bucăți pe cât posibil egale, cam de de 12×12 cm (cu mare aproximare), eliminând nervurile tari ale frunzelor.

preparare-reteta-sarmale-traditionale-pregatirea-frunzelor-de-varza-murata

Aceste nervuri ne-ar încurca atunci când împăturim sarmalele, dar le vom păstra pentru tocat, laolaltă cu frunzele prea mici sau rupte, care nu pot fi umplute.

Preparare Sarmale în foi de varză murată - rețetă video 5

Pregătirea umpluturii

2. Pentru umplutura de sarmale, încingeți uleiul într-o cratiță, pe foc mediu, adăugați cepele curățate, spălate și tocate mărunt și căliți-le, adăugând de la început un praf de sare și amestecând deseori, până se înmoaie. Adăugați orezul spălat și zvântat și căliți, amestecând constant, 2-3 minute.

reteta-de-sarmale-traditionale-calirea-cepei-si-orezului-pentru-umplutura

3. Adăugați paprika, opriți focul și lăsați compoziția să se răcească bine.

ceapa-orez-si-paprika-pentru-reteta-de-sarmale-tradiitionale-in-format-video-si-text

Advertising

4. Tocați carnea și așezați-o într-un castron încăpător. Adăugați compoziția pregătită la punctul 3, deja răcită, piperul, cimbrul uscat (dacă folosiți), mărarul verde tocat (păstrați codițele de mărar) și sare după gust, țineți cont, însă, că varza e deja sărată și dacă folosiți afumătură, și aceea va aduce un aport de sare în preparatul finit.

umplutura de sarmale

Frământați compoziția adăugând treptat apa călduță, al cărei rol este acela de a aduce aportul de lichid de care are nevoie orezul ca să fiarbă, fără a extrage toată umiditatea din carne. Umila apă este cea care ajută la obținerea unor sarmale fragede, fără ea, ar ieși mai tari.

umplutura-pentru-sarmale-traditionale-in-foi-de-varza-murata-reteta-pas-cu-pas-video-si-text-cu-poze

Cum se împăturesc sarmalele?

5. Pe bucățile de foi de varză murată se pune câte puțină umplutură (cam 1 lingură cu vârf, pentru niște sarmale medii, de dimensiunea 8×4 cm).

impaturirea sarmalelor

Se rulează foile de varză cu umplutura înăuntru și se înfundă capetele spre interior, obținând cilindri de mărime pe cât posibil egală.

impaturirea sarmalelor pas cu pas

Advertising

Aranjarea în oală și fierberea

6. Se toacă toată varza nefolosită pentru învelirea sarmalelor, se așează cam 1/3 pe fundul oalei în care vom fierbe sarmalele, deasupra se pun cotoarele de mărar (sau bețe de mărar uscat, dacă aveți) și se acoperă cu încă 1/3 din varza tocată.

aranjarea sarmalelor

Se adaugă dafinul și, opțional, 1 lingură de boabe de piper. Se aranjează un rând de sarmale și se stropesc cu 1/2 din bulionul concentrat. Se continuă cu restul sarmalelor, intercalând printre ele și felii de costiță (dacă se folosesc). În final, se acoperă cu varza tocată rămasă și se adaugă restul de bulion.

umplerea vazului de lut cu sarmalute

7. Se pune oala pe plită și se adaugă apă fierbinte, cât să acopere sarmalele de un lat bun de mână.

sarmale-traditionale-cu-foi-de-varza-murata-in-oala-de-lut

Se așează deasupra sarmalelor o farfurioară, ca să le împiedice să se ridice în timpul fierberii. Se acoperă cu un capac și se fierb la foc molcom timp de 3 ore.

sarmale-in-oala-acoperite-cu-o-greutate-in-timpul-fierberii

Servirea sarmalelor

Sarmalele se servesc de obicei cu smântână. În unele zone ale țării se obișnuiește să fie acompaniate la masă de mămăligă (click pe link pentru rețeta VIDEO de mămăligă). Poftă mare!

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

39 comentarii la Sarmale în foi de varză murată – rețetă video

  1. Stefan spune:

    Chestia cu istoria e penibila,,, Numele „sarma” e de origine turceasca, asta spune tot…
    Restul e „de gustibus”, adica ce carne si ce mirodenii folosesti in reteta, In Moldova de fac intr-un fel si nu se numesc „sarmale” ci „galuste”, in Ardeal altfel si in Oltenia altfel… Cate bordeie atatea „obiceie”…
    Ca sa nu mai zic de Ucraina, Serbia, Bulgaria, Albania, Grecia si multe altele…
    Laura, daca publici o reteta, rezuma-te la ea. Lasa istoria pentru altii mai priceputi… Stiai ca Stefan cel Mare n-a mancat mamaliga niciodata? (Nu se inventase inca porumbul in Moldova,,,).
    Cui ii place reteta ta o va face, cui nu, „de gustibus”.
    Sanatate.

    • Din comentariul tău am înțeles două chestii: fie nu reușești să distingi sensul obiectiv de figurat, fie ai impresionat vreo două pipițe dându-te doct, ceea ce ți-a creat cumva impresia că așa ai fi.
      Unde ai citit tu în articolul meu că aș fi afirmat că Ștefan cel Mare ar mâncat fi mâncat mămăligă? Asta ai înțeles tu? Chestia cu ”nu se inventase porumbul în Moldova” e delicioasă, zău. Pentru asta îți mulțumesc, am râs la fel de bine ca atunci când am descoperit, pe o pagină dacopată, afirmația că Burebista ar fi mâncat sarmale cu mămăligă :)).

      De altfel, care-i scopul pentru care ai investit câteva minute din timpul tău prețios aici? Să demonstrezi că sarmalele sunt de origine turcească? De fapt, se pare că ar fi originare din India, dar vectorul prin care au pătruns în Europa, inclusiv în România, a fost Imperiul otoman, lucru cât se poate de adevărat și incontestabil. Dar vezi tu, și tăițeii sunt de origine chineză sau persană sau asiatică pur și simplu, cu toate astea italienii sunt mândri de pastele lor. Sunt în stare să jur că la sărbătorile tale în familie, pe când erai copil, aveai sarmale. La fel avuseseră și părinții tăi, și bunicii etc. Se mănâncă sarmale pe aici de sute de ani, s-au adaptat gustului și ingredientelor locale, da, așa cum ai spus singur ”câte bordeie atâtea obiceie”, iar toate astea și mai ales continuitatea ne dau dreptul de a le considera parte a tradiției gastronomice locale.

      Ștefane, rezervă recomandările pe ton de superioritate pentru locul tău de muncă sau pentru naivii care obișnuiesc să te asculte fără să crâcnească. Aici e un blog culinar, nu un site rețetar, așa că scriu exact ce vreau și cât vreau. Eu plătesc hosting, mentenanță, eu muncesc, e exact problema mea cum hotărăsc să-mi prezint conținutul. Unora le va plăcea, altora nu. Unii vor aproba ceea ce afirm, alții nu. Unii vor face rețeta, alții o vor face pe-ai maică-sii, bunică-sii etc. Unii se vor considera ”mai pricepuți”. World wide web e un spațiu liber de constrângeri, rămâi sau nu.

  2. Claudia spune:

    Bună seara.
    Îmi puteți spune cât timp las amestecul pe foc?
    Mulțumesc!

  3. Mhouse spune:

    Foarte importanta foia de varza, trebuie sa fie o textura placuta dar nu numai.

  4. Ioana spune:

    Am facut ieri de sfantul Ioan si au iesti super gustoase, multumesc :*

  5. Ovidiu spune:

    Primele mele sarmale, departe de casa, reusita 100%! Parca mai bune decat le facea maica-mea mi-au iesit, incredibil :)). Multumesc mult!

  6. AndreeaTM spune:

    Mulțumesc! Am făcut sarmale pentru prima oara și eu ieșit delicioase ;) un an nou fericit!

  7. Andrei D spune:

    Excelenta reteta! Au iesit super

  8. dorin spune:

    Ati uitat un singur ingredient , pentru mine , cel mai important!Mi l-a dat o colega gospodina , care mi-a recomandat , pentru INSPIRATE, sa beau mai inainte :un pahar sau doua de vin , un paharel de tuica sau cognac sau 2 halbe de bere.
    Fara asta o gospodina sau un gospodin , nu are Harul de a crea o Minunatie de mancare! Acum incep!

  9. Claudia V spune:

    Buna Laura,
    o minunatie de sarmale!
    cum vin sarbatorile, am zis sa trec si eu la treaba serioasa: sarmale :)
    noua ne place cu suc de rosii, imi poti spune te rog daca pot adauga bulionul de la inceput imrpeuna cu apa sau in ce moment?
    multumesc frumos si sarbatori frumoasa alaturi de familie

  10. Catalina spune:

    Din nou, mii de multumiri pentru reteta explicata asa amanuntit. Anul asta de 1 decembrie am vrut sa fac primele sarmale singura, in calitate de sotie :))

    Au iesit excelente!!! Am coroborat reteta Dumneavoastra cu cea a sarmalarului-sef (tata), am constatat ca sunt la fel, si pentru ca tata nu e aici sa ma indrume pas cu pas, m-ati indrumat Dumneavoastra :)

    Pentru ca nu consumam orez, am pus in compozitie cateva ciuperci tocate de dimensiunea bobului de orez, sa fragezeasca un pic compozitia. Au iesit exact ca sarmalele normale, pufoase si fragede, iar gustul de ciuperci nu se simte. Sotul nu s-a prins ca sunt altfel sarmalele mele :)

    Va multumesc!

  11. marian spune:

    ma duc sa fac si eu

  12. malina spune:

    am facut sarmalele dupa reteta ta, au iesit foarte foarte bune. doar ca eu nu le-am pus boia, nu prea mancam noi. dar tot au iesit dementiale. multumesc pentru reteta, te pup cu drag drag drag, datorita tie gatesc numai chestii minunate, spre deliciul apropiatilor mei.

    • lauralaurentiu spune:

      Sa-ti fie de bine, Malina draga! Ma bucur foarte mult!

    • Lili spune:

      Da ,am facut si eu dar am pus numai o lingurita mica rasa de boia , daca pui o lingura mare iese prea rosie .Ai da gust ,dar si aspectul conteaza , ca de, noi gustam mancarea din ochi cum se zice mai intai. Reteta este excelenta iar asezarea sarmalelor pe vertical o excelenta idee .Alta chestie :Daca carnea tocata este prea grasa ar fi indicat sa punem costita afumata deoarece este mai saraca in grasime si ai da la mancare o aroma placuta . Daca costita este proaspata si mai avem si carnea de porc iese o balta de grasime . Personal , eu pun jumate porc si jumate vita .

  13. natalia spune:

    ff bine realizat video-ul,sunt una dintre tinerile gospodine plecata din tara de ceva timp,fara mama si bunica alaturi,iar acest video si sfaturile tale mi au prins de mare ajutor.Chiar mi se facuse pofta de niste sarmale ca la mama acasa si uite ca datorita tie de data aceasta sunt sigura ca imi va reusi.
    Doar ca mai am cateva intrebari si daca ai vrea sa ma ajuti te rog,cand am fost in tara am luat de la o matusa fruze de vitza de vie sarate,adica puse la pastrat pt iarna,iar acum pt a face sarmale crezi ca e nevoie doar sa le clatesc in cateva ape,ca sa se desareze,sau tre sa le fac alceva??? si cata sare ar trebui sa pun la compozitia sarmalelor? Si vreau sa imi mai zici te rog,carnitza de porc e bine sa aiba ceva grasime?sa pun si carne de vita un pic sau ies mai gustoase cu carne de porc…abia astept sa imi raspunzi,iar maine trec la fapte,mi am pus in plan sa fac o oala cu sarmale pt weekend.
    Ale tale arata atat de bine,ca ale mamei mele de acasa.

    • Anonim spune:

      Draga Natalia, eu as tine cateva ore in apa rece frunzele. Dupa cum am specificat deja mai sus, parerea mea este ca e bine sa aiba ceva grasime carnea. La frunze de vita merge sa pui si carne de vita, nu doar de porc. De sarat compozitia, sa fie mai degraba prea putin sarat pt. gustul tau (daca te incumeti sa o gusti), o sa sa-si mai ia sare si de la frunze. Mult succes!

      2012/2/2 Disqus

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE