Tarta cu branza si rosii cherry
Buna, dragilor! Daca v-ati gandit ca am plecat in vacanta asa, pe nepusa masa, e adevarat doar pe jumatate, adica a venit la mine o gripa plina de temperament si fara sa ma-ntrebe daca sunt de acord sau nu, mi-a dat o mica vacanta, bineinteles, una nu tocmai placuta.
Cum „binefacerile sezonului” (a se citi batiste pline, temperatura, ochi inlacrimati etc.) se pare ca ma vor parasi in curand, iata-ma cu o reteta cu care ramasesem restanta: tarta cu branza si rosii cherry pe care am pregatit-o de ziua sotului meu. Ce pot sa va asigur despre reteta de tarta este ca e foarte versatila, puteti cu mare usurinta sa o transformati din tarta cu branza si rosii cherry in tarta din foietaj cu branza si ardei, de exemplu, alternand felii de ardei colorate pe suprafata umpluturii, sau chiar intr-o tarta cu branza si ciuperci, de ce nu?
Combinatia cu rosii si branza este insa una clasica si fara indoiala foarte potrivita, asa incat tarta a fost un aperitiv nu doar aratos, ci si foarte gustos, care a disparut de pe masa in cateva minute. E o idee buna pe care am vazut-o intr-o emisiune culinara (cred ca Jamie era faptasul, dar n-as putea sa jur pentru asta) si care sper sa va foloseasca si voua.
00:1000:3000:4010usor
Ingrediente Tarta cu Branza si Rosii Cherry:
- 400 de grame de aluat foietaj de casa sau de cumparat
- 350 de grame de branza de vaci proaspata (sau urda) sau un amestec de branza dupa plac (de exemplu 1/3 urda, 1/3 branza de vaci proaspata, 1/3 cas de vaca semisarat sfaramat)
- 1 ou +1 galbenus
- 2 linguri de smantana grasa (minimum 30% grasime)
- busuioc si cimbru proaspat sau uscat dupa gust (eu am pus cate 1 lingurita din fiecare)
- ~200 de grame de rosii cherry (eu am avut norocul sa gasesc rosii de culori diferite si am profitat de asta, dar nu e absoluta nevoie)
- sare, piper, 1 lingurita de zahar
- 2 linguri de ulei de masline
Preparare Tarta cu Branza si Rosii Cherry:
1. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.
2. Pe planul de lucru presarat cu faina se intinde aluatul cu ajutorul sucitorului intr-un dreptunghi lung cam de 38 de cm. si lat de aproximativ 22 cm. De jur imprejurul dreptunghiului de aluat se decupeaza o fasie cu latimea de aproximativ 2 cm. Se aseaza aluatul pe o tava acoperita cu hartie de copt, se unge suprafata aluatului cu galbenusul batut cu 1 lingura de apa rece iar fasia ingusta de 2 cm. se suprapune pe margini de jur imprejur, creand o bordura care se pensuleaza si ea cu galbenus (prima imagine din montajul de mai jos). Se inteapa cu furculita din loc in loc mijlocul aluatului si se da la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius.
3. Cata vreme baza de foietaj este la cuptor, se pregateste amestecul de branzeturi, amestecand omogen intr-un castron branza cu 1 ou intreg, cu smantana, sare, piper si ierburi aromatice dupa gust (imaginea a doua a montajului de mai jos).
4. Rosiile se spala, se zvanta, si se taie in jumatati.
5. Dupa 20 de minute la cuptor, se scoate tava si cu dosul unei linguri se preseaza foietajul in jos pe toata suprafata incadratata de bordura ingusta de pe margini. Se adauga imediat umplutura de branza si se niveleaza iar rosiile se distribuie pe suprafata cu taietura in sus. Pe fiecare jumatate de rosie se presara cateva cristale de sare si atata zahar cat se poate prinde intre police si aratator, se stropeste tarta cu ulei de masline si se da la cuptor pentru inca 10 minute.
Se lasa sa se raceasca (sa fie abia calduta sau rece de tot) si se serveste ca aperitiv.
Lasă un răspuns