
Sufleu cu brânză





Ne-am obisnuit să credem că un sufleu e un fel de piatră de încercare în bucătărie. Cu toate că necesită un pic de atenție, vă asigur că nu e chiar așa. Un sufleu poate fi pregătit, de la început și până cand îl puneți pe masă, în maximum 30 de minute. Sufleurile pot fi dulci – așa cum este minunatul sufleu de ciocolată sau cel de mure – sau sărate. Azi vă ofer o variantă sărată, cea de sufleu cu brânză. Acesta poate fi servit la un mic dejun luxos (micul dejun din weekend, de exemplu, când vreți să vă simțiți răsfațați) sau, la fel de bine, poate fi servit ca aperitiv, înaintea unui meniu elegant.
În ce mă privește, prima dată am degustat acest sufleu cu brânză pregatit de un maestru, care a avut generozitatea să o împărtășească și cu mine. E vorba despre Rareș Dinu, un patiser talentat și pasionat. Dacă veți urmări pagina lui de Facebook. veți descoperi multă inspirație.
Cu un click pe poza de mai jos puteți accesa și rețeta de sufleu cu brânză Leerdamer, o altă variantă sărată și foarte gustoasă.
Ingrediente Sufleu Cu Branza
- 40 de grame de unt
- 40 de grame de făină
- 190 de ml. de lapte integral, fierbinte
- 50 de grame de brânză cu mucegai albastru (sau alta brânză moale, care are proprietatea de a se topi ușor)
- 4 linguri de parmezan răzuit
- 2 ouă
- sare, piper alb
- în plus, unt pentru uns formele
Sufleu cu brânză – mod de preparare
1. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
2. Untul se topește pe foc mediu într-o crăticioară. Se adaugă făina, toată deodată, și se amestecă energic până se impregnează cu unt. Nu se lasă făina să se rumenească. Se stinge imediat cu laptele fierbinte, turnat în fir subțire, în timp ce, cu telul în formă de pară, se amestecă în continuu, să nu se formeze deloc cocoloașe. De îndată ce s-a îngroșat, sosul de bază se trage de pe foc.
3. Imediat, se adauga în sosul fierbinte brânza cu mucegai, ruptă în bucățele. Se amestecă bine, până ce brânza se topește.
4. Gălbenușurile se adaugă peste sosul de bază cu brânză și se amestecă până la omogenizare. Albușurile se bat spumă tare cu 1 linguriță rasă de sare.
5. Se pregătesc 4 forme tip ramequin, ungându-le bine cu unt solid.
6. Se adaugă peste sosul de bază 3 – 4 linguri mari din albușul bătut spumă. Se încorporează în sos cu ajutorul unei spatule, ridicând compoziția de pe fundul vasului către suprafață, ca să nu se piardă aerul acumulat în albuș. Se asezonează cu sare și piper alb după gust. Se adaugă restul de albuș și se încorporează cu multă grijă, cu aceeași spatulă lată, prin împăturiri succesive.
Insist asupra acestui procedeu! Dacă încorporarea albușului s-a ratat, amestecându-se în cerc sau prea brutal, abia atunci putem vorbi despre un sufleu ratat! Nici vorbă ca al nostru sufleu cu brânză să mai crească. Odată compoziția omogenizată, se distribuie în mod egal în formele unse cu unt.
7. Deasupra fiecărei forme se presară câte o lingură de parmezan. Formele se transferă într-o tavă destul de adâncă. În tavă se toarnă și 1 – 1,5 litri apă fierbinte, sufleurile urmând să se gătească la cuptor, în bain-marie.
Coacerea și servirea
8. Se dau sufleurile la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, la o înălțime medie, unde se vor coace timp de 17-18 minute. Nu se deschide cuptorul în acest timp, putem doar să stăm cu ochii lipiți de geamul acestuia, așteptând să se producă magia. La final, sufleurile trebuie să fie bine crescute și cu o crustă rumenă pe capac.
Acest sufleu cu brânză trebuie servit cât mai rapid. Pe măsură ce se răcește, se lasă. Interiorul este spumos, cu o textură deosebit de fină și un gust delicios. Merge foarte bine alături de o salată asortată. Poftă bună!
Lasă un răspuns