
Sufleu cu branza





Ne-am obisnuit sa consideram sufleu-ul un fel de piatra de incercare in bucatarie. Cu toate ca necesita un pic de atentie, va asigur ca nu e chiar asa, un sufleu poate fi pregatit, de la inceput si pana cand il puneti pe masa, in maximum 30 de minute. Sufleu-rile pot fi dulci sau sarate, eu va ofer azi reteta unui sufleu sarat, pe care il puteti servi la un mic dejun luxos (micul dejun din weekend, de exemplu, cand vreti sa va simtiti rasfatati) sau, la fel de bine, poate fi servit ca aperitiv, inaintea unui meniu elegant. In ce ma priveste, prima data am degustat reteta asta pregatita de un maestru, care a avut generozitatea sa o impartaseasca si cu mine, e vorba despre Rares Dinu, un patiser talentat si pasionat, daca veti urmari pagina lui de Facebook veti descoperi multa inspiratie.
Ingrediente Sufleu Cu Branza:
- 40 de grame de unt
- 40 de grame de faina
- 190 de ml. de lapte
- 50 de grame de branza cu mucegai albastru (sau alta branza moale, care are proprietatea de a se topi usor)
- 4 linguri de parmezan razuit
- 2 oua
- sare, piper alb
- in plus, unt pentru uns formele
Preparare Sufleu Cu Branza:
1. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
2. Untul se topeste pe foc mediu intr-o craticioara, apoi se adauga faina, toata deodata, si se amesteca energic pana se impregneaza cu unt. Nu se lasa faina sa se rumeneasca, se stinge imediat cu laptele fierbinte turnat in fir subtire, in timp ce se amesteca cu telul in forma de para, ca sa nu se formeze deloc cocoloase. De indata ce s-a ingrosat, sosul de baza se trage de pe foc.
3. Imediat, se adauga la sosul fierbinte branza cu mucegai, rupta in bucatele, amestecandu-se pana ce se topeste.
4. Albusurile se bat spuma tare cu 1 lingurita rasa de sare, galbenusurile se adauga peste sosul de baza si se amesteca pana la omogenizare.
5. Se pregatesc 4 forme tip ramequin, ungandu-le bine cu unt solid.
6. Se adauga peste sosul de baza 3 – 4 linguri mari din albusul batut spuma si se incorporeaza in sos cu ajutorul unei spatule, ridicand compozitia de pe fundul vasului catre suprafata, ca sa nu se piarda aerul acumulat in albus. Se asezoneaza cu sare si piper alb dupa gust. Se adauga restul de albus si se incorporeaza cu multa grija, cu aceeasi spatula lata, insist asupra acestui procedeu pentru ca daca incorporarea albusului s-a ratat, amestecandu-se in cerc sau cu prea multa burtalitate, souffle-ul nu va mai creste. Odata compozitia omogenizata, se distribuie in mod egal in formele unse cu unt.
7. Deasupra fiecarei forme se presara cate o lingura de parmezan, dupa care formele se transfera intr-o tava destul de adanca in care se toarna si 1 – 1,5 litri apa fierbinte, souffle-urile urmand sa se gateasca la cuptor in bain-marie.
8. Se dau sufle-urile la cuptorul preincalzit la 180 de grade, la o inaltime medie, unde se vor coace timp de 17-18 minute. Nu se deschide cuptorul in acest timp, putem doar sa stam cu ochii lipiti de geamul acestuia, asteptand sa se produca magia. La final, sufle-urile trebuie sa fie bine crescute si cu o crusta rumena pe capac.
Se servesc sufle-urile cat mai rapid, pentru ca pe masura ce se racesc ele se lasa. Interiorul este spumos, cu o textura deosebit de fina si un gust delicios. Merg foarte bine alaturi de o salata asortata. Pofta buna!
Lasă un răspuns