Fudulii pane, rețetă pentru pofticioși și dezinhibați
Fudulii de taur făcute pane, rețetă culinară. Fudulii – ce sunt și cum se gătesc? Rețetă rapidă de fudulii bovine. Fudulii de vițel în crustă de panko.
Am constatat, cu oarecare amuzament dar și cu o doză de amărăciune, că nici măcar bucătarii celebri nu prea mai știu ce-s alea fudulii, confundându-le cu momițele. Ce-i drept, și unele și celelalte sunt glande. Doar că funcțiile, așezarea și caracteristicile lor anatomice sunt cât se poate diferite.
Fără falsă pudoare, că doar am precizat încă din titlu că acest articol și rețeta simplissimă pe care o conține se adresează celor dezinhibați, fuduliile sunt testicule și fac parte din aparatul reproducător al animalelor de sex masculin. Boașe, ouă… larg cunoscute sub denumirea de coaie, nevinovat cuvânt care diferă de ”oaie” doar printr-o consoană și care, nu știu de ce, a căpătat conotații peiorative (probabil de la expresia ”bă, coae!” dar noi nu despre asta vom povesti). Ei bine, la fel cum, la englezi, vaca, după sacrificare, nu se mai cheamă „cow” ci „beef”, tot așa și la noi, o pereche de boașe puse pe un tocător nu mai sunt ceea ce-au fost odată, ci devin fudulii.
Încă nu le-ai încercat? DE CE?
Multă lume se scutură oripilată doar la gândul de a mânca bucățica asta. Părerea mea e că asta-i una din situațiile alea în care e mai bine să gândim mai puțin și să acționăm fără amânare. Nu de alta, dar se răcesc fuduliile și-ar fi mai mare păcatul! Pe bune, prea rar ne înfruptăm din asemenea delicatesă! Fuduliile au o textură splendidă, asemănătoare, întrucâtva, cu scoicile saint-jaques. Sunt delicate dar cărnoase în același timp și cu un gust excelent. Se pretează pentru tot felul de preparate rapide, sunt excelente la grătar dar și trase simplu la tigaie, cu un strop de unt, sau, așa cum am procedat eu azi, făcute pane într-o crustă crocantă de panko.
Rețeta pe care vreau să v-o împărtășesc e foarte, foarte simplă, sunt pur și simplu niște fudulii care au aparținut cândva unui taur, azi devenit bou, făcute pane. La fel se pot găti și fuduliile de porc, de miel și, mai nou, au început să apară prin magazine și fudulii de curcan. Am avut doar o pereche de fudulii, de 350 de grame în total, așa că am făcut din ele un aperitiv cald, servindu-le cu o salată. Preparatul se poate servi și ca fel principal, alături de orice garnitură care vă place vouă lângă pane-uri.
Fudulii pane, rețetă pentru pofticioși și dezinhibați, ingrediente
- 350 de grame de fudulii de vițel (porc, miel etc) gata curățate de pieliță
- 2 linguri de făină
- 1 ou
- 50 de grame de pesmet panko (dacă e posibil, dacă nu, merge și pesmetul obișnuit)
- sare și piper
- ulei pentru prăjit (cam 300 ml. de ulei vegetal într-o tigaie de 24 cm diametru, să fie un strat de 3-4 degete)
- pentru servire, eu am făcut o salată cu rucolla, segmente de portocală și un dressing din zeamă de portocală, o linguriță de muștar dijon, 3 linguri de ulei de măsline extravirgin, sare și piper și o eșalotă feliată fin
Fudulii pane, rețetă pentru pofticioși și dezinhibați, preparare
1. Pe tocător, în imaginea de mai jos, vedeți cum arată cele două fudulii bovine pe care le-am gătit eu. Sunt deja curățate de pielița groasă de la suprafață, eu așa le-am primit. În cazul în care ajungeți în posesia unor fudulii învelite în pielița respectivă, aceasta se crestează cu un cuțit bine ascuțit și se îndepărtează complet. Operațiunea poate fi mai migăloasă, mai ales dacă nu ați mai făcut-o niciodată, așa că puneți încă 10 minute la timpul indicat pentru preparare.
2. Fuduliile se feliază în felii de aproximativ 2 cm grosime, cât mai egale între ele.
3. Se condimentează feliile de fudulii cu sare și piper din belșug.
Panarea (îmbrăcarea în pesmet)
4. Se pregătesc 3 farfurii cu făina, oul bătut cu furculița cu un praf de sare și pesmetul. Se dau pe rând feliile prin făină, apoi prin oul bătut și în final prin pesmet.
5. Pe măsură ce se pregătesc așa cum am arătat mai sus, feliile de fudulii îmbrăcate în pesmet se așază pe o farfurie plană.
Cum se prăjesc?
1. Se pregătește o tavă care se așterne cu câteva straturi de hârtie absorbantă de bucătărie.
2. Se încinge o tigaie pe foc mediu-iute și se toarnă în tigaie ulei vegetal (de floarea soarelui, de rapiță etc) într-un strat cam de 3-4 degete adâncime. Se încinge bine, până la temperatura de 180 de grade Celsius. În lipsa unui termometru, până când, dacă băgăm coada unei linguri de lemn în uleiul încins, se formează bule jucăușe în jurul acesteia, imediat.
3. Când uleiul s-a încins, se adaugă în tigaie (cu grijă, să nu vă stropiți!) feliile de fudulii îmbrăcate în pesmet. Nu le înghesuiți, mai bine se prăjesc în câteva tranșe. Fuduliile sunt foarte delicate și se gătesc rapid, practic, în 2-3 minute, timp în care le vom întoarce pe ambele părți, fuduliile vor fi gata.
4. Se prăjesc fuduliile până devin aurii pe ambele părți. Se scot pe tava acoperită cu hârtie absorbantă de bucătărie, ca să se dreneze de uleiul în exces.
Se servesc cât sunt calde. După cum spuneam, eu le-am servit alături de o salată, dar puteți să le puneți alături felurite sosuri (de exemplu, sosul tartar se potrivește perfect) sau garnituri care să le pună în valoare. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns