Chiftele umplute cu oua – Scotch Eggs
Scotch eggs, oua scotiene, chiftele umplute cu oua fierte, reteta video. Cum se fac celebrele oua scotiene, oua fierte in invelis de carne condimentata.
Aceste chiftele umplute cu oua se numesc in “limba lor materna” scotch eggs (oua scotiene). Asta cu toate ca originea lor este lodoneza. Pare-se ca acest fel de mancare robust, satios si delicios a fost inventat tocmai in 1738, in magazinul londonez Fortnum&Mason. Forma si continutul lor nu s-a schimbat de atunci si pana azi, cand lumea inca apreciaza aceste oua fierte, imbracate intr-un invelis de carne ca de carnati si cu o crusta crocanta de pesmet la suprafata.
Chiftelele umplute cu oua merg de minune la o gustare, la picnic, ca aperitiv sau fel principal. Se potrivesc bine in bufete asortate cu fel de fel de muraturi, branzeturi si sosuri si sunt la fel de bune caldute cat si complet reci.
Ar avea un singur defect, si anume caloriile nu tocmai putine, la oua si carne adaugandu-se o cantitate de ulei destul de mare in urma prajirii in baie de ulei, pentru obtinerea unei cruste crocante si delicioase.
Propunerea mea de azi consta intr-o varianta de chiftele umplute cu oua, avand aceeasi crusta crocanta si delicioasa, dar cu mult mai putine calorii, fapt datorat reducerii drastice a cantitatii de ulei folosite. Mi-a reusit aceasta mica magie cu complicitatea unui aliat puternic si ingenios. Acesta este aparatul Airfryer de la Philips. Acest aparat prajeste, coace si grileaza cu ajutorul unui flux de aer directionat spre alimente. Din cauza asta, vom avea nevoie de o cantitate de ulei redusa cu mai mult de 80% fata de modalitatile clasice de prajire. Astfel, poti cu lejeritate sa inlocuiesti tigaia traditionala sau friteuza, cu un mod mult mai sanatos de a-ti gati mancarurile favorite pe care le ocoleai din cauza cantitatii de ulei folosite.
Ingrediente Chiftele umplute cu oua – Scotch eggs
- 6 oua micute, fierte in coaja timp de 3 minute, apoi decojite cu grija
- 450 grame de carne tocata (vita si porc in amestec)
- 2 oua mari, crude
- 30 de grame de ceapa tocata fin
- 2-3 linguri de patrunjel verde fin tocat
- 1 lingurita de piper
- 1 lingurita de sare
- 1 varf cutit nucsoara
- 1 catel de usturoi
- 3 linguri de faina
- 4-5 linguri de pesmet
- 1-2 linguri de ulei
Preparare Chiftele umplute cu oua – oua scotiene – Scotch eggs
Se rade usturoiul peste carne, se adauga ceapa, patrunjelul, nucsoara, piperul, sarea, 2 linguri de pesmet si 1 ou crud mare. Cu mainile perfect curate se omogenizeaza compozitia. Oul crud ramas se bate putin cu furculita intr-o farfurie. Se trece oul fiert prin faina si se scutura de exces. Se imparte carnea de chiftele in 6 si rand pe rand se formeaza in una din palme o chiftea mare si plata. Se imbraca bine oul dat prin faina in carne. Chifteaua uriasa astfel obtinuta se da prin faina, ou batut si pesmet. Se preincinge aparatul Airfyer Philips la 190 de grade Celsius. Se stropesc cu ulei chiftelele si se gatesc in aparatul setat la 8 minute. La jumatatea timpului de gatire (dupa 4 minute) se intorc si se stropesc cu ulei si pe partea cealalta. Se continua gatirea pana cand timpul setat expira si chiftelele se rumenesc frumos pe ambele parti.
Pentru o prezentare detaliata, dar si pentru a descoperi o surpriza cu totul inedita si delicioasa de la Philips Airfryer, urmariti video-ul atasat.
Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns