Salată de broccoli cu maioneză de avocado, rețetă de post
Salată de broccoli cu maioneză de avocado – rețetă de post prezentată pas cu pas, pentru o reușită sigură. Cum gătim broccoli la aburi cu ustensile simple de bucătăria noastră?
Inspirația pentru această salată de broccoli cu maioneză de avocado, o rețetă vegană care a ieșit cum nu se poate mai delicioasă, a venit de la rețeta de salată de conopidă pe care o ador de când mă știu pe lume. M-am gândit că dacă cea de conopidă îmi place atât de mult, precis îmi va plăcea și cea de broccoli, verișoara sa din familia Brassicaceae. M-am gândit apoi că ar fi păcat să amestec broccoli cu un sos gălbui – maioneza – care să-i afecteze negativ vibranța verdelui natural. Și mi-am amintit că eu am făcut și am și publicat pe blog o rețetă excelentă de maioneză de avocado, care e delicioasă și… verzuie. Adică exact sosul de care aveam nevoie pentru o salată de broccoli frumoasă și vibrantă, gustoasă și… mai apăruse o calitate, pentru că folosind o maioneză vegană, iată, salata mea a devenit de post!
Salata asta e nemaipomenită la un mic dejun, dar e perfectă și pentru un bufet de salate/aperitive. Vegani sau nu, toți degustătorii o vor adora. În plus, salata de broccoli cu maioneză de avocado poate fi preparatul care să-i convingă pe cei care evită broccoli-ul, poate niște mici mofturoși, că leguma asta chiar are gust și merită savurată.
Ingrediente salată de broccoli cu maioneză de avocado
- 350 de grame de broccoli (dacă e cu ceva mai mult sau cu ceva mai puțin nu-i mare bai)
- 1-2 bucăți de avocado bine copt (unul mare sau doi din cei mici)
- 80 de ml. de ulei (de care vreți voi, eu am folosit tot de avocado, pe care s-a întâmplat să-l am în casă)
- 1-2 căței de usturoi
- zeama de la ½ – 1 lămâie (după cât de acru vă place)
- sare după gust
- ¼ de linguriță de piper
Mod de preparare
Gătirea broccoli-ului la abur
Eu sunt unul dintre oamenii cărora le place broccoli, chiar foarte mult. Știu, însă, că sunt mulți cei care îl refuză. Cred că unul dintre motivele pentru care oamenii sunt reticenți față de broccoli este că nu-l gătesc în modul cel mai fericit, ajungând să aibă în farfurie o chestie verzuie cu un gust ciudățel și o textură nu tocmai apetisantă. Ei bine, pentru această salată de broccoli cu maioneză de avocado, am gătit broccoli la aburi. De fapt, dacă mă gândesc mai bine, așa îl gătesc cam de fiecare dată. E de necomparat cel gătit la aburi cu cel fiert! În broccoli rămân mult mai multe substanțe nutritive, are o textură incomparabil mai plăcută și un gust bun. Și e foarte simplu de făcut, chiar dacă nu avem aparate pentru gătit la aburi.
1. Rupem broccoli în buchețele și îl spălăm bine în mai multe ape reci, apoi îl scurgem. Eu folosesc și cotorul, pe care îl curăț cu un peeler de legume de partea fibroasă de la suprafață. Toate bucățile de broccoli le pun într-o sită inoxidabilă, așezate deasupra unei oale în care adaug apă de 4-5 degete. Apa nu trebuie să atingă sita! Pun oala pe foc iute.
2. În momentul în care apa începe să fiarbă în clocot, acopăr sita cu un șervet curat de bucătărie, împăturit în două, reduc focul la mediu apoi pun pe oală capacul. Șervetul de bucătărie va încetini evacuarea aburilor din oală, așa încât presiunea din oală va crește. Când presiunea crește, temperatura crește și ea, așa că al nostru broccoli nu va avea nevoie de mai mult de 9-10 minute ca să fie perfect gătit.
3. Și exact 9 minute mai târziu, al meu broccoli arăta așa cum se vede în poza de mai jos. Culoarea i-a devenit mai vibrantă și, înțepat cu o furculiță, este fraged, fără să își fi pierdut complet textura. Punem broccoli pe un tocător să se răcească și trecem la următorii pași pentru pregătirea rețetei de salată de broccoli cu avocado.
Maioneza de avocado
Am arătat deja, într-un articol dedicat, cum se poate pregăti o maioneză 100% vegetală din avocado.
4. Am folosit 2 avocado mici. Ca să vă faceți o idee, pulpa celor două fructe de avocado, scobită cu o lingură din coajă, a cântărit 155 de grame.
5. Eu am pus pulpa de avocado într-un castron, împreună cu 2 linguri de zeamă de lămâie și usturoiul tocat. Am prelucrat totul cu blenderul de mână până s-a făcut o pastă. Și mai simplu este să se pună totul într-un blender de mare putere. Atenție, adăugăm lămâie de la început ca să nu se oxideze avocado, mai puțină acum, urmând să ajustăm gustul la final dacă ne mai trebuie.
6. Adăugăm treptat uleiul, câte 1 lingură odată, și mixăm (blendăm) bine după fiecare cantitate adăugată. În scurt timp, avem o pastă fină și lucioasă, a noastră maioneză de avocado. Asezonăm acum maioneza cu sare și piper, mai adăugăm și lămâie. Țineți cont, broccoli-ul este complet neasezonat!
7. După ce se răcește, broccoli-ul gătit la aburi se mărunțește după plac. Eu l-am tocat din cuțit, am lăsat și bucățele mai măricele, dacă preferați, însă, îl puteți da la blender.
8. Adăugăm broccoli-ul mărunțit peste maioneza de avocado și amestecăm bine. Gustăm din nou la final, dacă dorim, mai adăugăm un pic de sare, de piper sau de lămâie. Eu am adăugat și câteva picături de tabasco, pentru o notă picantă, asta nu e obligatoriu. Dăm salata de broccoli la frigider măcar 30 de minute, înainte de servire. Merge minunat pe felii de pâine prăjită, crackers etc. Dacă postul nu e o preocupare, să știți că dacă-i adăugați un ou poșat devine ceva de vis!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns