Maioneza de avocado
Maioneza de avocado este un sos exceptional de bun, care va fi la fel de apreciat de toti cei care respecta rigorile postului ortodox. Dar chiar si cineva care n-are nicio treaba cu postul, ci pur si simplu apreciaza un sos bun langa legume coapte, la gratar sau fierte, langa peste, carne si cam orice preparat care cere ceva sa-l completeze, va aprecia aceasta maioneza de avocado, pentru ca e pur si simplu delicioasa. Pana la urma, scopul unui sos adaugat langa un preparat oarecare este sa-l faca mai usor de alunecat pe gat. Sosul asta matasos, care se face in 5 minute, chiar pune in valoare alte preparate. In plus, maioneza de avocado nu contine oua crude.
Ingrediente nu sunt inaccesibil sau foarte scumpe, pentru ca avocado se gaseste deja peste tot. Pe cel pe care l-am folosit pentru reteta de mai jos l-am cumparat cu trei lei si patruzeci de bani.
Ingrediente Maioneza de Avocado
- 1 avocado
- zeama de la 1/4 – 1/2 de lamaie (dupa cat de acru va place)
- 2 lingurite de mustar (eu am folosit Dijon)
- 4-5 linguri de ulei (eu am folosit ulei de masline, puteti sa folositi la fel de bine ulei de floarea soarelui, de rapita, de samburi de struguri etc.)
- sare si piper alb macinat
Cum curatam un avocado?
1. Avocado se taie in doua pe lungime. Patrundem cu lama cutitului pana la sambure, apoi rasucim usor una dintre jumatati, care se va desprinde imediat. Lovim usor samburele cu lama cutitului, atat cat sa-l patrunda de 1-2 mm. Rotim putin, cat sa se desprinda samburele de pulpa fructului apoi il scoatem afara cu ajutorul cutitului.
Mod de preparare Maioneza de Avocado
2. Cu ajutorul unei linguri, scobim toata pulpa fructului din coaja. O punem intr-un blender (sau intr-un castron, daca o prelucrati cu blenderul de mana). Adaugam de la inceput 2 linguri bune de zeama de lamaie, ca sa preintampinam oxidarea. Daca va mai fi nevoie pentru gust, mai adaugam la final.
3. Dam la blender pulpa de avocado pana se transforma intr-o pasta foarte fina. Adaugam tot mustarul si uleiul cate 1 lingura, pe rand, mixand bine de fiecare data. Sosul obtinut va avea exact textura unei maioneze. Asezonam maioneza de avocado, dupa gust, cu sare, piper alb macinat si zeama de lamaie dupa cat de acru va place.
Se serveste maioneza de avocado imediat, cu orice va place, iar ceea ce ramane se pastreaza pentru 1-2 zile la frigider cu o folie alimentara aplicata direct pe suprafata sosului, pentru a evita pe cat posibil oxidarea. Daca adaugati 2 catei de usturoi fin zdrobiti, obtineti cel mai bun sos aioli posibil. Oricum, cu usturoi sau fara, va promit eu ca sosul asta o sa va placa, nu are cum sa nu va incante. Atentie, insa, chiar daca este o maioneza 100% vegetala, are destul de multe calorii, asa incat nu e recomandat sa abuzati de ea, moderatia ramane principiul de baza chiar si in cazul preparatelor conforme postului. Pofta buna!
Lasă un răspuns