Pasta de măsline tapenade – rețetă gustoasă și rapidă
Rețetă pentru pasta de măsline tapenade și o sugestie de aperitiv rapid și delicios: crackers Finn Crisp cu Tapenade și ouă de prepeliță. Sos făcut la rece cu măsline și capere, Tapenade.
Tapenade este o pastă de măsline provensală, cu capere și măsline negre. În dialectul provençal (limba vorbită în sudul Franței) ”tapéno” înseamă capere. Pasta este picantă, robustă, se pregătește la rece și se poate păstra mult timp într-un borcan bine închis în frigider.
Cel mai frecvent, pasta tapenade este folosită pentru realizarea unor gustări simple. Pur și simplu se întinde pe o pâine gustoasă și ai un aperitiv excelent. Aceeași pastă de măsline tapenade, însă, devine deseori parte a unor preparate mai elaborate sau este folosită pentru diverse umpluturi.
Pasta de măsline tapenade, ingrediente
- 50 de grame de capere murate în oțet, bine scurse de lichid și clătite cu apă rece
- 100 de grame de măsline negre cântărite cu tot cu sâmburi
- 1 cățel mare de usturoi
- 100 de ml. de ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriță de muștar Dijon (opțional)
- 2 fileuri de anșoa în ulei
- sare marină (eu am folosit sarea Camargue)
- piper
- opțional: puțin cimbru proaspăt și măghiran
pentru crackers cu Tapenade:
- 4 crackers Finn Crisp (eu am folosit sortimentul ”Traditional”, merge oricare) sau alte tipuri de crackers, mici tartine de pâine prăjită etc
- 2 ouă de prepeliță fierte tari (sau 1 ou de găină fiert tare)
- 4 roșii cherry
- creson sau alte verdețuri fine, la alegere
Modul de preparare
1. Iată ingredientele pentru pasta de măsline tapenade:
2. Cu un cuțit se toacă mare caperele. Se apasă cu lama cuțitului măslinele, apoi se îndepărtează sâmburii și se toacă puțin cu cuțitul și ele. Se zdrobește usturoiul și se pune într-un mojar împreună cu fileurile de anșoa, caperele tocate, măslinele curățate de sâmburi și tocate și muștarul (dacă folosiți). Adăugați și 1 linguriță de ierburi aromatice (cimbru și măghiran, dacă optați să le folosiți și pe ele, nu e obligatoriu). Se adaugă 1 priză de sare marină și se zdrobește totul până obținem o pastă de măsline, adăugând uleiul de măsline extravirgin în fir subțire. Adăugați atâta ulei cât să obțineți textura de pastă, nu e obligatoriu să intre chiar tot. Condimentați după gust cu sare și mult piper măcinat.
3. Consumați pasta de măsline Tapenade imediat sau păstrați-o la frigider, într-un borcan bine închis, turnând o peliculă fină de ulei deasupra conținutului.
Aperitiv cu Tapenade și ouă de prepeliță
Distribuiți pasta de măsline tapenade într-un strat fin pe feliile de Finn Crisp și garnisiți cu jumătăți de ouă de prepeliță fierte, felii de roșii cherry și ierburi fine după gust. Veți obține un aperitiv delicios. Dacă doriți să pregătiți mai mulți crackers în acest mod, pasta de măsline pregătită ajunge pentru aproximativ 20 de bucăți, va fi nevoie să suplimentați doar cantitatea de ouă și de roșii. În cazul în care nu folosiți toată cantitatea de tapenade, o puteți păstra la frigider într-un borcan timp de 60 de zile.
Lasă un răspuns