Mujdei de usturoi preparat în 5 variante diferite
Mujdei de usturoi, rețeta de bază de pastă de usturoi și 5 variante de a găti mujdei pornind de la această pastă. Cum se prepară un sos de mujdei. Rețeta detaliată de mujdei simplu, clasic, mujdei tip maioneză cu muștar, mujdei cu roșii, mujdei cu smântână sau iaurt, mujdei cu verdeață.
Nu știu voi cum sunteți dar familia noastră este mare amatoare de usturoi și de sosuri cu usturoi. Le savurăm ori de câte ori avem ocazia și clar nu de câte ori ne-am dori, căci, din păcate, aroma înțepătoare, deși sănătoasă, nu e deloc una social acceptabilă.
Cel mai bun usturoi este cel românesc, mai mic de mărime. Îl putem verifica dacă e bun, strângându-l ușor între degete. O textură tare ne anunță un usturoi perfect pentru mâncat.
Ce unelte folosim pentru a prepara mujdei de usturoi?
Dragii mei, vreau să vă prezint două unelte tare dragi mie în bucătărie: mojarul de marmură și presa de usturoi.
Cred ca mojarul este pentru mine unul din top 5 unelte în bucătărie. Îl folosesc nu doar ca să zdrobesc usturoi ci și condimente și pentru a prepara mixuri de condimente și diverse paste.
Presa de usturoi o folosesc mai mult ca pregătitor pentru mojar și pentru a zdrobi usturoiul pentru tocănițe sau ciorbe, acțiune la care mojarul nu mi se pare necesar.
Mujdei de usturoi pastă
Mujdei de usturoi pastă – ingrediente
- 2 căpățâni de usturoi
- 1 lingurita sare
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- opțional, câteva picături de zeamă de lămâie sau oțet, după plac
Mod de preparare
Am început cu descrierea acestui tip de mujdei pentru că el nu doar că se poate folosi ca atare, pentru cei care preferă o aromă foarte intensă și nu se sinchisesc de convențiile sociale, dar această pastă de usturoi este un ingredient pentru celelalte tipuri de mujdei.
- Se curăță usturoiul de coajă.
- Se pune usturoiul tăiat bucăți în mojar și se presară cu sare.
- Se pisează până devine o pastă.
- Se adaugă uleiul, câte puțin, amestecând energic, până se încorporează întreaga cantitate. Amestecul se va emulsifia și va căpăta un aspect cremos, de culoare albă.
- La acest stadiu este gata pentru a fi folosită ca arate sau pentru prepararea altui tip de mujdei.
Dacă folosesc un usturoi proaspăt, abia adus din grădină, fraged, nici nu mă mai complic să-l tai înainte de a-l zdrobi. Dacă însă usturoiul e mai uscat, e de preferat să fie tocat din cuțit sau cu o presă de usturoi înainte și sărat întrucât se va înmuia și va fi mai ușor de zdrobit.
În ceea ce privește textura pastei, ea nu este musai să fie una foarte fină, e mai mult în funcție de preferințe. Noi nu o facem foarte fină decât atunci când vrem să servim mujdeiul la musafiri, pentru noi, o textură mai rustică, cu bucățele de usturoi, e perfectă. Pentru comoditate, pasta poate fi făcută și la blender, eu însă prefer mojarul deoarece blenderul necesită ceva mai mult lichid și textura e mai puțin controlabilă decât atunci când o fac în mojar.
Mujdei de usturoi clasic
Ingrediente mujdei de usturoi clasic
- pasta de usturoi preparată mai sus
- 300 ml. apă, sifon sau apă minerală
- opțional, pătrunjel verde tocat
Mod de preparare
- Se prepară pasta de usturoi după indicațiile de mai sus.
- După ce s-a încorporat uleiul în usturoi, se adaugă treptat apa minerală, amestecând ușor cu o lingură, până sosul se albește.
- Se presară pătrunjel.
- Se poate servi lângă pește, carne prăjită sau legume.
Mujdei de usturoi preparat în 5 variante diferite
Mujdei de usturoi cu verdeață
Este o varianta ușor modificată a mujdeiului clasic.
Ingrediente Mujdei de usturoi cu verdeață
- pastă de usturoi preparată după rețeta de mai sus
- frunzele de la o legătura de verdeață – pătrunjel, mărar sau busuioc și încă și mai bine, niște leurdă
- 2 – 3 linguri ulei extravirgin de măsline
Mod de preparare
- Frunzele se pun în cuva blenderului vertical cu două, trei linguri de ulei și se mixează până se mărunțesc.
- Acest amestec se încorporează cu o lingură în pasta de usturoi, amestecând și turnând treptat ca la o maioneză clasică până la omogenizare completă.
Mujdei tip maioneza cu muștar
- pastă de usturoi
- 1 linguriță muștar
- 60 – 80 ml ulei
- 1 linguriță de oțet sau zeamă de lămâie(opțional)
Mod de preparare
- În pasta de usturoi gata pregătită, se adaugă muștar și se freacă energic.
- Se adaugă treptat uleiul, ca la maioneză, frecând energic până se încorporează. Cantitatea de ulei poate fi variabilă în funcție de cât de concentrat vrem să fie sosul.
- Dacă se dorește se poate adăuga și oțet sau suc de lămâie. Adeptul acestei opțiuni e soțul, el vrea totdeauna să adauge, restul nu simțim musai nevoia.
Mujdei de usturoi cu smântână
- Pasta de usturoi
- 250 ml smântână fermentată sau iaurt gras
Mod de preparare
- La pasta de usturoi preparată după indicațiile de mai sus, se adaugă smântâna sau, în cazul de față, iaurtul, amestecând ușor, până se încorporează complet.
- Se servește cu legume, carne de pasăre sau porc.
Mujdei de usturoi cu roșii coapte
- pasta de usturoi
- 4 – 5 roșii cherry
- verdeață (opțional) – preferata noastră pentru acest tip de mujdei este busuiocul
- 2 – 3 linguri apă minerală
Mod de preparare
- Se prepară pasta după indicațiile de mai sus.
- Roșiile se pun la prăjit pe o tigaie de fontă, tip grill, în puțin ulei și se rumenesc ușor pe toate părțile.
- Se iau de pe foc și cu o furculiță se zdrobesc, înlăturând cu acest prilej și pielițele.
- Se amestecă pulpa de roșii cu pasta de usturoi, se mai poate adăuga și apă minerală, noi preferăm încă puțin ulei de măsline, îi dă o notă văratică, în stil mediteranean, mai ales când e servit cu legume.
Sper să vă placă și să încercați aceste rețete de mujdei de usturoi în 5 variante diferite!
Lasă un răspuns