Sos tartar – rețetă rapidă – gata în 5 minute
Pregatire
00:05 ore
Gatire
00:00 ore
Timp total
00:05 ore
Portii
Grad dificultate
usor
Sos tartar – rețeta clasică detaliată. Cum se face sos tartar perfect pentru servire alături de pește sau fructe de mare în crustă crocantă, cașcaval pane, ouă umplute etc. Sos tartar – lista de ingrediente și modul de preparare detaliat.
Unul din sosurile clasice pe bază de maioneză este acest sos tartar. Este sosul alături de care se servesc deseori inelele de calamar sau peștele în crustă de aluat crocant dar îl întâlnim și alături de cașcavalul pane, căruia îi dă o notă picantă și o savoare deosebită.
Rareori veți găsi un sos mai simplu și mai rapid de făcut, dar dacă veți echilibra bine aromele, rareori veți găsi, de asemenea, unul mai gustos!
Ce-i drept, fiind un sos pe bază de maioneză, e destul de bogat în calorii. Cum nu îl consumăm în fiecare zi, câteodată parcă merităm să ne răsfățăm. O variantă mult mai săracă în grăsimi (dar și în calorii) se poate pregăti înlocuind 1/2 din cantitatea de maioneză cu iaurt gras.
Ei bine, hai să vă spun cum e cu rețeta, că oricum va dura mai mult să o citiți decât să o pregătiți.
Ingrediente Sos Tartar
- 125 de grame de maioneză (sau 1/2 maioneză, 1/2 iaurt gras)
- 30 de grame de eșalotă (sau ceapă verde, chiar și ceapă roșie) tocată fin
- 40 de grame de castraveciori în oțet, tocați fin
- 15 grame (o linguriță) de capere în oțet, clătite în apă rece și scurse bine
- 1 linguriță de muștar Dijon
- 1 lingură bună de pătrunjel verde tocat
- zeama de la 1/2 de lămâie
- sare și piper
Mod de Preparare Sos Tartar
1. Pregătiți toate ingredientele dinainte, o bună organizare va scurta cu mult timpul de lucru.
2. Puneți într-un castronel maioneza, eșalota fin tocată, castraveciorii tocați, muștarul, pătrunjelul și caperele în prealabil tocate puțin (nu prea mărunt) cu cuțitul.
3. Amestecați bine, să se omogenizeze totul. De aici încolo, totul este despre cât de bine se pricepe fiecare să dea gust și să echilibreze acest sos tartar.
Adăugați treptat zeama de lămâie, amestecând și gustând des, potrivindu-se aciditatea după gustul fiecăruia. În final, se potrivește gustul cu sare și piper. Secretul unui sos tartar reușit este în echilibrul gusturilor și aromelor adăugate. Trebuie să fie în aceeași măsură acrișor și sărat și să se simtă și piperul.
Servirea
Odată omogenizat și bine asezonat, acest sos tartar este gata de servit. Țineți cont, însă, dacă îl veți păstra o oră la frigider, înaintea servirii, va fi încă și mai bun la gust. În general, cele mai multe preparate sărate, prăjit în baie de ulei, se potrivesc cu acest sos, de la fish&chips la sticks de mozzarella, crochete diverse etc. Sosul tartar face o excelentă pereche și cu limba fiartă dar și cu ouăle umplute. Nu rareori, îl întâlnim și într-un burger. Poftă mare!
Aici rețeta de OUĂ UMPLUTE SCĂLDATE ÎN ACEST SOS (click pe poză):





















Lasă un răspuns