
Ouă poșate turcești – rețeta de Çılbır – mic dejun cu ouă, iaurt și usturoi





Ouă poșate turcești – rețeta de Çılbır – mic dejun cu ouă, iaurt și usturoi, în stil turcesc. Cum să prepari ouă poșate turcești? Cilbir – rețeta cu ingrediente la gram și mod de preparare pas cu pas.
Çılbır e un preparat simplu și rapid, pe care l-am descoperit în cartea Turkish Cuisine a lui Musa Dağdeviren. Am și postat un scurt video al acestei rețete genialissim de simple, pe contul meu Instagram, cu trei ani în urmă. De ce nu și pe blog? Cine știe, probabil că aveam altceva în plan și am amânat postarea acestor ouă poșate turcești, servite într-un cuib de iaurt strecurat (labneh) sau grecesc, condimentat cu usturoi și cumin, apoi stropite cu unt cu paprika dulce și fulgi de ardei iute.
Toată manopera durează exact cât le trebuie ouălor să se poșeze delicat, într-o manieră ingenioasă, care vine tot de la turci. Dacă aveți vreo teamă, deci, de prepararea ouălor poșate în vârtejuri de apă oțetită, vă spun de la început că nu sunt alea. Astea se fac mult mai ușor iar combinația e pur și simplu de vis.
A fost micul nostru dejun de duminica asta, un mod de a intra în mood-ul potrivit pentru excursia culinară la Istanbul, pe care am planificat-o îndelung și care în sfârșit va deveni, nu peste mult timp, realitate. Sper să revin cu multe idei proaspete de acolo, până atunci găsiți mai jos rețeta de Çılbır.
Ingrediente Çılbır – Ouă poșate turcești
- 4 ouă
- 300 de grame de iaurt strecurat (sau grecesc, cu 2% grăsime)
- 1 cățel de usturoi
- 1 vârf de cuțit de chimion
- 1 lingură ulei de măsline
- 20 de grame de unt
- 1 linguriță de paprika dulce
- sare după gust
- opțional: pul biber sau fulgi de chili
- opțional: mentă sau mărar proaspăt
Mod de preparare ouă poșate turcești
Înainte de orice, precizez că asta e cea mai simplă și ingenioasă metodă de preparare a ouălor poșate din câte am văzut. Mai întâi, pentru că în același vas și în același timp, se fac 4, 6 sau câte ouă pot încăpea în tigaie, fără să se atingă unele de celelalte. Bineînțeles, depinde de cât de mare e tigaia. Apoi, pentru că ouăle poșate în această manieră sunt gata toate în același timp, permițând servirea mai multor porții.
1. Am pus pe foc o tigaie largă (diametrul de 28 de centimetri) și adâncă. Am umplut tigaia cu apă, am adus-o la fierbere (în clocot) apoi am adăugat ½ de lingură de sare. Am amestecat, să se dizolve sarea.
2. Am redus focul la minimum posibil, așa încât apa abia să mai fremete. Pe rând, am spart ouăle într-un castronel și le-am pus în tigaia cu apă fierbinte, de la distanță mică.
3. Am avut grijă ca ouăle să nu se atingă unele de celelalte, adică le-am turnat distanțate între ele. Am supravegheat tigaia, să nu înceapă apa să fiarbă cu clocot. Dacă are tendința să fiarbă prea tare, se poate turna câte puțină apă rece. Aceste ouă poșate turcești se gătesc delicat, cu albușul coagulat și gălbenușul moale, în 4-5 minute (depinde de mărimea oului).
Sosul de iaurt
4. Cât timp ouăle poșate se găteau delicat în tigaia cu apă, am avut suficient timp pentru sos. Într-un castronel, am pus iaurtul grecesc, am adăugat usturoiul și sarea. Am pus 1 vârf de cuțit de chimion (cumin, nu chimen) și sfatul meu e să nu îl evitați, chiar dacă e un condiment pe care nu îl folosiți în mod frecvent. În rețeta de Çılbır, acest condiment dă o aromă autentică și se potrivește perfect. Opțional, se poate adăuga mentă proaspătă sau mărar. De data asta am pus vreo 6 frunze de mentă, tocate mărunt.
5. Pur și simplu am amestecat toate ingredientele și sosul a fost gata. L-am lăsat deoparte, în castron, urma să îi vină rândul să mă ocup de el în doar câteva minute.
Untul aromatizat cu paprika
6. Până au fost gata ouăle, am avut timp să pregătesc și untul aromatizat cu paprika, cel care finisează, în mod tradițional, farfuriile cu ouă poșate turcești. Într-o tigaie, am pus uleiul de măsline și untul. Am lăsat untul să se topească, pe foc mediu. În momentul în care tot untul a fost topit și a început să facă spumă, am oprit focul și am adăugat paprika dulce.
7. Am tras tigaia de pe plită și am amestecat bine. Am lăsat acest unt aromatizat deoparte până am avut nevoie de el.
Montarea preparatului pe farfurii
8. După 4-5 minute, am ridicat un ou, cu o spumieră perforată, și am verificat stadiul de gătire. Mie îmi place să fie moi ouăle, așa că l-am evaluat ca fiind gata. Dacă vă plac ouăle poșate un pic mai făcute, puteți continua gătirea încă 1-2 minute, păstrând permanent focul foarte mic. Subliniez că gălbenușul trebuie să fie moale, pentru rețeta de Çılbır. În momentul în care ouăle au fost gata, le-am ridicat din tigaie cu o spumieră perforată și le-am scurs foarte bine de apă.
9. Dacă ouăle sunt pline de apă, se pot așeza pe un strat de hârtie absorbantă de bucătărie, să se dreneze de lichidul în exces. Eu le-am scurs bine, deasupra tigăii, apoi le-am pus pe o farfurie întinsă.
10. Am distribuit sosul de iaurt preparat anterior (vezi pașii 4-5) în două farfurii pentru servire. Am nivelat iaurtul cu dosul lingurii și am așezat deasupra fiecărei porții câte două ouă poșate.
11. Imediat, cu o lingură, am stropit fiecare porție de ouă turcești cu untul aromatizat cu paprika, preparat mai devreme (vezi pașii 6-7).
12. Am presărat niște fulgi de ardei iute, lucru opțional dar cum nouă de plac aceste ouă poșate turcești să fie mai picante, am profitat de opțiune din plin. Chiar la final, am mai apucat să presar și un pic de mentă fin tocată și gata, a și intrat soțul cu un coltuc de pâine cu coaja crocantă în ouăle poșate! 😅
Nu m-am lăsat nici eu așteptată prea mult, pentru că Çılbır -ul ăsta e atât de gustos, că nici cei mai mofturoși dintre mofturoși nu au nevoie de multe invitații! Se servește imediat, cu bucăți de lipie sau pâine proaspătă, cu coaja crocantă. Merge perfect la un mic dejun de duminică sau chiar la un brunch.
MAI MULTE REȚETE TURCEȘTI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns