Suc de trandafiri
Suc de trandafiri, trandafirată, limonadă răcoritoare aromată cu trandafiri, rețetă detaliată cu lista de ingrediente cântărită și mod de preparare pas cu pas.
De sucul ăsta răcoritor şi super parfumat se leagă una din cele mai frumoase amintiri ale copilăriei mele.
Am locuit mulţi ani din viaţă pe o stradă aproape centrală a Timişoarei. Chiar pe malul Begăi, la zece minute de plimbare de catedrală, la două minute de o arteră foarte circulată şi la vreo cinci minute de piaţa Iosefin. Pe vremea aia, piața era unul din cele mai frumoase şi mai vii locuri ale oraşului, dar asta face parte din altă poveste.
Ei bine, în mod paradoxal, strada asta a mea, cu toate că era amplasată atât de central, era un loc umbrit de tei şi de salcâmi. Pe vremea aceea, rareori trecea pe stradă câte o maşină. Casele vechi, construite în perioada austroungară sau interbelică, păstrau toate caracteristicile arhitectonice pe care cei nostalgici le leagă mental de „spiritul Timişoarei”. Zidurile fiecărei case delimitau strict spaţiul public de cel al curţilor interioare.
VEDEȚI MAI JOS O REȚETĂ DE SIROP DE TRANDAFIRI PENTRU IARNĂ – CLICK PE POZĂ
În aceste curţi, departe de ochii eventualilor intruşi, au crescut multă vreme, de-a valma cu florile de tot felul, legume, zarzavaturi şi pomi fructiferi. Ba mai mult , nu era nimic excepţional să auzi şi cotcodăcit vioi de găină.
Oamenii din aceste case corespundeau şi ei aceluiaşi spirit timişorean. Aparţineau tuturor etniilor care au trăit aici multă vreme în bună pace şi cu multe beneficii pentru fiecare. Şi pentru ca peisajul străzii noastre să fie încă şi mai cosmopolit, cam pe când m-am născut eu a venit pe stradă noastră o familie de turci.
Povestea turcoaicei de la Ada Kaleh și a băuturii ei parfumate
Eu m-am trezit cu ei acolo, locuiau la două case de noi. Mama Bună îmi spunea deseori, cu amărăciune în glas, că „Turcoaica are inima ruptă”. Şi-aşa am aflat eu că această familie trăise de generaţii întregi pe insula Ada-Kaleh. Insula fusese scufundată de comunişti pentru a face loc centralei de la Porţile de Fier.
Nici eu nu am prins insula. Din poveştile Turcoaicei, am rămas cu imaginea unui paradis pe pământ. Insula, cu case curate și vegetație luxuriantă, era în aval de Orşova, în mijlocul Dunării. Multă vreme a fost sub stăpânire turcească, apoi austroungară şi de prin anii ’20 a revenit României. Ada-Kaleh era locuită în proporţie de 99% de turci. Adică mai era câte un miliţian român, câte un activist etc. Pe insulă clima era blândă. Creşteau şi rodeau smochinii. Oamenii erau renumiţi pentru rahatul turcesc pe care îl făceau, pentru cafeaua la nisip, pentru cea mai bună citronadă din țară și pentru culturile de trandafiri. Din trandafiri produceau ulei, parfum şi arome naturale pentru dulciurile lor.
Insula era vizitată permanent de turiști. Era o atracție pentru exotismul ei, pentru modul de viață inedit pe care oamenii îl descopereau acolo și pentru serviciile și prețurile foarte bune. Insularii de pe Ada-Kaleh erau scutiți de impozit, așa că ofereau tarife foarte avantajoase.
Turcoaica îşi adusese cu ea, de acolo de unde rămăsese cea mai mare parte a inimii ei rupte, un puiet de smochin. Pe acesta îl sădise în curtea noii case şi îl învelea în scoarţe iarna, păzindu-l ca pe un copil. Mai adusese câteva tufe de tradafiri de Damasc, cei mai aromaţi de pe pământ. Din petalele lor făcea un suc de trandafiri rozaliu și delicios, trataţie răcoritoare şi parfumată de care aveam parte atunci când împreună cu Mama Bună o vizitam şi îi ascultam poveştile despre paradisul ei pierdut.
Turcoaica s-a împrietenit cu Mama Bună şi până la urmă i-a oferit unul din secretele ei bine păstrate, cel al sucului răcoritor de trandafiri. Şi datorită ei, chiar şi atunci când Turcoaica a plecat din Timişoara la Constanţa, unde mai avea ceva rubedenii, eu m-am răsfăţat cu minunatul suc de trandafiri în fiecare vară.
Nu m-am gândit niciodată să învăţ cum se face sucul ăsta, dar când prietena mea Tănțica mi-a dăruit acuma vreo trei ani câteva tufe de trandafiri de Damasc, mi-am amintit de aroma verilor din copilărie. Anul trecut am făcut doar dulceaţă de trandafiri. Anul acesta, pentru că recolta de flori parfumate a fost mult mai bogată, m-am gândit să încerc să fac şi sucul de trandafiri. După mintea mea, pentru că reţetă nu aveam. Vreau să va spun că până la urmă a ieşit chiar foarte bine şi gustul, răcoarea şi parfumul se suprapun aproape perfect peste amintirea mea din copilărie.
Ingrediente Suc De Tradafiri
- 300 de grame de petale de trandafiri de Damasc sau din alt soi foarte parfumat
- 4.5 litri de apă
- 4 lămâi mari
- 400 de grame de zahăr
Preparare Suc De Trandafiri
1. Trandafirii, cât timp sunt încă întregi, se spală în câteva ape reci şi se scutură bine pentru a îndepărta eventualele insecte şi praful. După aceea, se desfac petalele şi se îndepărtează mijlocul.
2. Se spală foarte bine lămâile. Se decojeşte coaja (doar partea galbenă, cea albă este foarte amară) cu un peeler pentru legume. Lămâile decojite se storc de zeamă. Apa, zahărul, coajă galbenă de lămâie şi zeama celor 4 lămâi se pun într-o cratiţă pe foc. Se încălesște lichidul, amestecând constant, doar până când zahărul se dizolvă complet. Așa cum am făcut, de altfel, și la rețeta de sirop de soc, apoi se trage cratiţa deoparte.
3. Petalele de trandafiri se pun într-un borcan mare de 5 litri. Se toarnă deasupra apa cu zahărul dizolvat, cu tot cu coaja de lămâie. Se amestecă şi se insistă apăsând petalele de trandafiri cu o lingură. Acestea trebuie să fie imersate pe cât posibil în apă, cu toate că ele au tendinţa de a se ridica la suprafaţă.
4. Se acoperă borcanul cu o farfurioară şi se aşează într-un loc însorit. Borcanul va sta astfel timp de 48 de ore. În această vreme se amestecă de măcar 2 ori pe zi în borcan. Ce se întâmplă în aceste 48 de ore e evident în imaginea de mai jos. Culoarea şi aroma petalelor se va transmite lichidului, transformându-se într-un parfumat suc de trandafiri.
5. La final, se strecoară sucul printr-o sită deasă, presand bine petalele ca să se stoarcă. Se pune în recipiente potrivite şi se păstrează la frigider. Scest suc de trandafiri se serveşte rece, eventual şi cu adaos de gheaţă.
Lasă un răspuns