Vafe belgiene dulci și sărate pentru micul dejun de duminică
Vafe belgiene dulci și sărate pentru un mic dejun de duminică, rețetă pas cu pas. Cum să faci acasă la tine niște gofre belgiene (vafe) cu făină integrală, cu topping dulce sau sărat.
Vara asta a venit cu multe evenimente sociale, atât pentru noi, cât și pentru Milena, așa că am renunțat o vreme la o tradiție familială foarte dragă nouă: micul dejun de duminică. La acest mic dejun, experimentez deseori preparate speciale. Alteori, aleg ceva care să ne placă foarte mult tuturor, să ne simțim răsfățați. Îmi place să avem întotdeauna atât preparate sărate, cât și dulci. Musai să arate bine și să fie ceva care să ne dea energie. La astfel de mic dejunuri familiale servesc sandwich-uri mai elaborate sau preparate elegante, cum ar fi celebrele ouă benedict sau sandvișurile franțuzești de bistro croque madame și croque monsieur, sufleuri cu brânză, câteodată un quiche. De data asta, dacă tot ne-am nimerit cu toții la ora micului dejun, am hotărât să savurăm un mic dejun cu waffles.
ALTE REȚETE DE VAFE BELGIENE – GOFRE – CARE TE-AR PUTEA INTERESA
Așadar, vafe belgiene să fie! Am hotărât să fac o compoziție unică și să le combin cu două toppinguri diferite, unul sărat și unul dulce.
Pentru aceste vafe belgiene, care se gătesc între plăci de metal încins, cu o formă specifică, e nevoie de o presă specială. Ca să le fac, am folosit aparatul sandwich maker Heinner SM-H2GW de la Heinner, care are două tipuri de plăci ușor de schimbat între ele, atât pentru sandwich-uri calde cât și pentru vafe.
Întreaga poveste a acestui mic dejun delicios în cele ce urmează.
Ingrediente vafe belgiene dulci și sărate pentru micul dejun
aluat:
- 60 de grame de făină integrală
- 60 de grame de făină albă
- 2 grame de praf de copt
- 1 praf de sare
- 1 plic de zahăr vanilat
- 2 ouă mari
- 30 de grame de unt topit
- 175 ml. lapte
topping sărat:
- 75-90 de grame de somon afumat
- 4-5 fire de mărar proaspăt
- 90 de grame de cremă de brânză
- 1 felie de lămâie, tăiată în 3
topping dulce:
- 3 linguri de sirop de agave sau 50 de grame de zahăr brun
- 2 banane
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- 100 de grame de iaurt grecesc cu 10% grăsime
- 1 plic de zahăr vanilat
- 12 cireșe curățate de sâmburi, întregi sau jumătăți (sau alte fructe de sezon)
- 1 lingură de miere de albine
- frunze de mentă pentru decor
suc de grapefruit roz:
- 2 bucăți de grapefruit mari
- gheață
- mentă pentru decor
Preparare aluat pentru vafe
1. Prepararea aluatului pentru vafe belgiene nu ar trebui să dureze mai mult de 2 minute, așa că, încă de la început, am pus aparatul la încins. Am făcut aluatul cu făină integrală amestecată cu albă, în proporția 1:1, dar se poate face și doar cu făină albă. În acest caz, vă recomand să folosiți cam 130 de grame de făină. Într-un castron, făina se amestecă bine cu praful de copt. Separat, ouăle întregi se bat cu sarea și zahărul vanilat, cu un tel în formă de pară. Se adaugă succesiv peste ouă câte 2-3 linguri de făină și câte puțin lapte, amestecând viguros după fiecare nouă tranșă de făină adăugată, evitând formarea cocoloașelor.
2. În final, se adaugă untul topit, dar nu fierbinte, și se omogenizează. Aluatul pentru vafe belgiene trebuie să fie cu ceva mai dens decât cel pentru clătite.
Coacerea vafelor
3. Am copt imediat vafele în aparatul deja încins. Opțional, se pot unge plăcile cu puțin unt topit sau ulei, dar nu e obligatoriu. Acestea sunt antiaderente, în plus, aluatul deja conține grăsime, așa că nu se vor prinde. În fiecare lăcaș al aparatului, bine încins, am pus câte 3 linguri bune de aluat.
4. Se coc, evident, câte două odată. Pentru fiecare tură de două vafe belgiene au fost necesare câte 8 minute. La trecerea acestei durate de timp, vafele sunt aurii și bine coapte.
6. Pe măsură ce s-au copt, am clădit vafele unele peste celelalte, ca să se păstreze calde. Din cantitatea de aluat preparată au rezultat șase vafe belgiene, câte două pentru fiecare.
Suc de grapefruit roz, proaspăt stors
După cum v-am spus, coacerea unei ture de vafe belgiene durează 8 minute. Am profitat de o astfel de pauză pentru a stoarce două grapefruit-uri mari. Am folosit storcătorul cu melc Heinner HSJ-200WH, care a făcut treaba repede și bine. În plus, e incredibil de ușor de curățat. Pur și simplu am clătit sub jet de apă rece toate componentele și a rămas perfect curat.
Asamblare și servire vafe belgiene
Am dorit, așadar, să avem la micul dejun vafe belgiene, atât sărate cât și dulci. Pe cele sărate – trei dintre cele șase – am pus cremă de brânză, puțin mărar proapăt și câte o felie de somon afumat. Nimic complicat, o mică felioară de lămâie a completat totul iar gustul a fost excelent. Să nu vă gândiți că aroma de vanilie a vafei a influențat negativ preparatul, dimpotrivă! Nu s-a simțit prea mult, dar le-a dat o notă subtilă de finețe.
Topping cu unt de arahide, banane, cireșe și cremă de brânză
1. Pentru cele dulci, am profitat de o altă perioadă de 8 minute în care s-a copt o tură de vafe belgiene, și am caramelizat într-o tigaie 3 linguri de sirop de agave. Nu mult, cât să se coloreze, doar cât să se simtă mirosul de caramel. Se poate folosi zahăr brun, pe care recomand să-l puneți la caramelizat cu 2 linguri de apă. Se va forma un sirop care, la fel, când începe subtil să miroasă a caramel, continuăm cu pasul următor. Am adăugat 2 banane coapte, tăiate felii. Le-am sotat puțin în tigaie și am adăugat 50 de grame de unt de arahide. Am amestecat rapid și le-am luat de pe foc.
2. Acest amestec, care poate nu e foarte arătos, dar a fost cum nu se poate mai delicios, l-am repartizat pe trei dintre ale mele vafe belgiene.
3. Am amestecat rapid iaurtul grecesc cu 1 plic de zahăr vanilat. Am repartizat pe fiecare dintre cele trei vafe belgiene dulci câte o lingură zdravănă de iaurt, câteva cireșe proaspete și am stropit totul cu miere de albine. Înainte de servire am decorat cu mentă proaspătă.
Ne-am bucurat de un mic dejun încântător, servit pe terasă, cu vafe belgiene dulci și sărate și un suc proaspăt de grapefruit cu gheață. O experiență încântătoare pe care-mi doresc să o repetăm oridecâte ori!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns