
Madame et Monsieur Croque, doua celebre sandvisuri frantuzesti





Sandvisurile Croque Monsieur & Croque Madame, nelipsite din meniul bistrourilor pariziene
Bon jour madame, bon jour monsieur! Ce placut e sa incepi ziua cu un mic dejun delicios, chiar daca e o zi obisnuita pare o sarbatoare. Croque Monsieur si Croque Madame sunt niste retete renumite de sandvisuri frantuzesti, pe care bistrourile pariziene le-au facut celebre in intreaga lume. Retetele sunt foarte asemanatoare intre ele, cu diferenta ca Croque Madame este servit cu un ochi de ou moale facut in unt deasupra.
Aceste sandvisuri calde sunt rapide, practic se pregatesc in cateva minute, si au un gust delicios datorita combinatiei clasice de sunca si cascaval. Branza folosita in mod traditional este Gruyere, dar cascavalurile romanesti fac fata cu brio, dupa parerea mea, comparatiei cu aceasta.
Numele celor doua sandvisuri calde are legatura cu textura acestora, „croquer” insemnand „a crănțăni”, asadar este vorba despre niste sandvisuri cu un exterior crocant.
De-a lungul timpului, au aparut numeroase variatiuni: croque norvegien (cu somon afumat in loc de sunca), croque provencal (cu rosii) etc., si bineinteles, creativitatea bucatarului nu poate fi limitata de reteta clasica, fiecare fiind liber sa experimenteze noi combinatii si arome.
00:1000:0500:152usor
Ingrediente pentru 2 sandvisuri Croque Monsieur si 2 sandvisuri Croque Madame
- 8 felii de paine toast
- 60 de grame de unt
- 2 lingurite de mustar de Dijon (optional)
- 4 linguri de sos Bechamel
- 4 linguri de cascaval ras
- 4 felii de sunca potrivite ca marime (cat felia de paine)
- 2 oua proaspete
- sare si piper
Preparare Sandvis Croque Monsieur
Unora le va parea poate ciudat sa adauge sos Bechamel intr-un sandvis, marturisesc ca si eu am fost destul de circumspecta cand l-am pregatit prima data, dar rezultatul m-a convins inca o data ca francezii chiar stiu intotdeauna ce fac in bucatarie.
1. asezati feliile de toast pe planul de lucru (poza 1); ungeti-le cu un strat subtire de unt moale;
2. optional, ungeti si cu mustar Dijon, eu o fac intotdeauna, impartind o lingurita de mustar pe 2 felii de paine (poza 2);
3. impartiti cele 2 linguri de sos bechamel pe cele 4 felii de paine si ungeti uniform (poza 3);
4. adaugati sunca si cascavalul ras (poza 4);
5. suprapuneti feliile de toast cu sunca si cascavalul in interior apoi asezati-le intr-un aparat special pentru sandvisuri calde sau chiar in cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius pana cand se rumenesc usor si devin crocante (poza 5 – varianta usoara e cea cu aparatul de sandvis, va consuma mai putin curent, va merge mult mai repede si va indica momentul precis cand sandvisurile sunt gata).
Sandvisurile se servesc calde:
Si sunt absolut delicioase:
Preparare Sandvis Croque Madame:
1. se incinge untul intr-o tigaie, se adauga cate 1 ou proaspat pentru fiecare sandvis si se gateste cateva minute, sa aiba galbenusul moale, apoi se scoate deoparte;
2. sandvisurile pregatite cum am aratat mai sus se rumenesc in untul ramas in tigaie, pe ambele parti, apoi se servesc cu oul moale deasupra.
Personal, pregatesc si sandvisul croque madame la presa electrica pentru sandvisuri, apoi il servesc cu cate un ou moale facut in unt, presarat cu sare si piper proaspat macinat:
Aceste Madame Croque, cu toate ca se pregatesc mult mai rapid, cu mai putina migala decat cel putin la fel de celebrele Oua Benedict, as zice ca fac cu succes fata comparatiei cu acestea, in plus sunt parca si mai usoare, cu mult mai putine grasimi si prajeli.
Pofta buna!
Lasă un răspuns