Cartofi franțuzești la cuptor – rețetă simplă
Cartofi franțuzești la cuptor – rețetă simplă. Cartofi franțuzești, o mâncare simplă dar savuroasă și extrem de versatilă. Rețeta de bază de cartofi franțuzești conține cartofi, ouă fierte și smântână dar sunt diverse variante și variații, multe și delicioase.
Foarte des mâncăm noi, acasă, cartofi franțuzești la cuptor. În special seara, la cină. Motivul unei asemenea popularități nu este greu de ghicit: este o rețetă cu ingrediente la îndemână, necesită timp minim de preparare, nu pierzi timpul cu nicio bibilire iar rezultatul e un preparat savuros.
Sunt mai multe feluri de a prepara mâncarea asta pe care, încă din copilărie, o știu cu denumirea de cartofi franțuzești. Așa le spuneau mama și bunica, așa le spunem și noi! Varianta preferată în casa noastră este cea în care, pe lângă ingredientele clasice – cartofi, ouă fierte, smântână – , adăugăm musai brânză frământată, pe care o preparăm în casă, din caș proaspăt dat prin mașina de tocat și amestecat cu nițică sare. Alte variații conțin brânză burduf pentru o tentă nițel picantă sau, pentru un fel boieresc, foarte sățios, niște cârnați afumați feliați sau un pic de costiță afumată, așezate între straturi.
Ingrediente Cartofi franțuzești la cuptor – rețetă simplă
- 1,2 kg. cartofi spălați și periați bine
- 4 ouă
- 3 linguri unt
- 2 linguri parmezan ras
- 1/2 linguriță piper negru măcinat
- sare după gust
- 1 cană smântână dulce slabă (15% grăsime)
- 100 gr. brânză frământată, cașcaval, brânză burduf (opțional)
- 100 de grame de afumătură tăiată felioare subțiri (opțional)
Mod de preparare cartofi franțuzești la cuptor – rețetă simplă
1. Cartofii întregi, cu tot cu coajă, spălați bine, se pun la fiert în 2 litri de apă cu o linguriță de sare. După circa 40 de minute, se verifică dacă sunt fierți cu o furculiță, dacă aceasta intră ușor, sunt gata. Se iau de pe foc, se răcesc sub jet de apă rece, apoi se curăță de coajă.
2. În timp ce cartofii fierb, se pun și ouăle la fiert cu puțină sare și cu apă cât sa le acopere. Se fierb 8 -9 minute, apoi se scot și se răcesc sub jet de apa rece. Se curăță de coajă.
3. Se unge vasul în care vom coace cartofii cu 2 linguri de unt. Am folosit un vas termorezistent de Jena, cu de 15X25 cm.
4. Se pornește cuptorul și se încinge la 180°C.
5. Se taie atât cartofii cât și ouăle în felii de 0,5 cm.
Asamblare și coacere
1. Se așează un strat de cartofi pe fundul vasului termorezistent uns bine cu unt, presărând sare și piper măcinat, apoi se așează un strat de felii de oua. Peste ouă, am presărat un strat subțire de brânză frământată.
Se așează un nou strat de cartofi feliați, încă un strat de ouă, unul de brânză și se continuă până la terminarea ingredientelor, ultimul strat trebuind să fie de cartofi.
Opțional, între straturile de cartofi și ouă fierte se pot adăuga și cârnați afumați feliați subțire sau felii de bacon, kaizer sau altă afumătură
2. După ce se termină de aranjat toate straturile, deasupra se toarnă smântâna dulce și se presară uniform parmezanul/brânza rasă.
3. Se introduce tava în cuptorul preîncins la 180°C pentru 30 – 35 de minute, până când cartofii încep să se rumenească frumos pe deasupra.
După gust, fiecare poate lăsa cartofii să se rumenească mai mult sau mai puțin. Mie îmi plac când încep să devină ușor aurii, pe deasupra, mi se pare suficient. Nu e greșit să fie lăsați ceva mai mult timp la cuptor, pentru o crustă brună.
Cartofi franțuzești la cuptor – rețetă simplă, mod de servire
După ce se scot din cuptor, se lasă cartofii franțuzești să se răcorească puțin, apoi se se porționează și se servesc, cât timp sunt calzi.
După cum vedeți, cartofii franțuzești la cuptor sunt un preparat simplu, nu sunt cine știe ce dichisiți, în farfurie. Vă asigur, însă, că pe cât sunt de puțin sofisticați, pe atât sunt și de gustoși.
Sugestie
În cazul în care doriți ca, la o masă festivă, pentru un aspect mai elegant, să-i preparați în porții individuale, ca în fotografia de mai jos…
Am ales forme micuțe, cu de 11 x 8 cm (forma e ovală). E ceva mai migălos să fie aranjați cartofii și ouăle în aceste forme, dar aspectul unei porții este într-adevăr mai atrăgător și mai potrivit unei mese speciale.
VEZI ȘI ALTĂ REȚETĂ DE GRATIN DE CARTOFI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Dacă n-ați încercat această rețetă până acum, neapărat să o gătiți măcar o dată. Este delicioasă, vă asigur.
Lasă un răspuns