Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Sarmale de post cu păsat - crupe de porumb

Sarmale de post cu păsat – crupe de porumb

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Sarmale de post cu păsat – crupe de porumb – și ciuperci, rețetă pas cu pas. Sarmale cu păsat, gustoase și sățioase, pentru perioadele de post. Cum se fac celebrele sarmale de post cu crupe de porumb? Rețetă pas cu pas, ingrediente și mod de preparare sarmale cu păsat.

Multă vreme am crezut că măiestria mâncărurilor vegane și vegetariene este integral deținută de popoarele din bazinul Mediteranei. Dacă ne gândim cât de înnebunitor de delicioase sunt preparatele vegane italiene sau cele turcești, fără îndoială că vom fi tentați să zicem că așa este. Numai că, după ce m-am mai copt, am început să descopăr și alte virtuți ale bucătăriei autohtone, în afară de fripturi și plăcinte. Am descoperit în bucătăria noastră, a românilor, rețete de post cu nimic inferioare, în ceea ce privește gustul, fabuloasei rețete de imam bayildi, cum ar fi delicioasele sarmale de post mănăstirești. Am descoperit și cât de  savuroși sunt ardeii umpluți de post și cât de îndestulătoare sunt sarmalele de post cu ciuperci.

Astăzi vom povesti despre niște sarmale de post cu păsat sau crupe de porumb. Păsatul nu e nimic altceva decât boabe de porumb sparte în bucăți mărișoare. Aceste sarmale cu păsat sunt sigur ale noastre, românești. Iată, un alt fel de sarmale, preparat despre care unii spun că nu ne-ar aparține, dar pe care l-am șlefuit în atâtea moduri 100% originale, încât este chiar hilar să nu-l considerăm al nostru. La noi au pătruns, clar, pe filieră otomană, dar nici turcii nu își pot aroga paternitatea certă a preparatului ”sarma”, care pare să fie mult mai vechi, de origine persană sau, după alte surse, indiană.

Revenind la păsat, acesta este cunoscut în Moldova sub denumirea ”crupe de păpușoi” și este un ingredient care se folosește atât pentru umpluturi diverse, cât și fiert în lapte sau înlocuind orezul sau meiul în terciuri, pilafuri etc.

Ingrediente sarmale de post cu păsat – crupe de porumb – și ciuperci

  • 200 de grame de păsat
  • 250 de grame de ciuperci proaspete
  • 60 de ml. de ulei
  • 1 varză murată potrivită, cam de 1,5 kg
  • 1 ceapă mare (100 de grame)
  • 400 de grame de pulpă de roșii mărunțită ( sau roșii în bulion, cu tot cu sucul lor)
  • sare și piper după gust
  • 1 linguriță de paprika dulce (opțional)
  • cimbru și mărar tocat, proaspăt sau uscat (opțional)

Preparare sarmale de post cu păsat – crupe de porumb, pregătirea verzei

1. Varza murată se desface foaie cu foaie de pe cotor, se spală cu apă călduță și se scurge bine. Dacă este foarte sărată, se mai clătește de câteva ori, până ce sarea se mai duce. Fiecărei frunze de varză murată i se decupează cotorul și este împărțită în bucăți aproximativ egale. Din foile mai mari, vor ieși 3-4 bucăți de varză suficiente pentru împăturit sarmalele, din cele mai mici, doar 2 sau chiar una singură. Cotoarele, nervurile decupate și bucățile de varză rupte sau prea mici pentru sarmale se toacă mărunt. Din acestea vom forma un pat confortabil în oală, pe care vom așeza ale noastre sarmale cu păsat.

Preparare sarmale de post cu păsat – crupe de porumb, pregătirea umpluturii

2. Păsatul – crupele – se pune într-un castron și se acoperă cu apă rece cam de 3-4 degete. Tot ceea ce se ridică la suprafața apei – hoaspe, impurități – se îndepărtează, apoi păsatul se scurge prin sită și se clătește sub jet de apă rece. Se lasă să se scurgă bine de apă.

3. Se curăță, se spală bine și se toacă mărunt ceapa. Se încinge uleiul pe foc mediu, într-o tigaie încăpătoare și se adaugă ceapa și 1 praf de sare. Se amestecă, se reduce focul la mic și se călește ceapa 7-8 minute, până de înmoaie.

sarmale de post cu pasat crupe de porumb reteta pas cu pas calit ceapa in ulei

4. Între timp, ciupercile se curăță bine de impurități, periindu-le cu o perie și ștergându-le cu șervete absorbante de hârtie de bucătărie, apoi se toacă mărunt. După ce ceapa se înmoaie (devine translucidă) se adaugă și ciupercile în tigaie. Se amestecă, se întețește focul la mediu și se călesc ciupercile cu ceapa încă 5-6 minute. După ce se înmoaie ciupercile, se adaugă piper și sare după gust, paprika și verdețurile tocate (dacă folosiți și pe care le folosiți).

sarmale de post cu pasat crupe de porumb reteta pas cu pas calit ciupercile cu ceapa

 

5. Se adaugă peste restul ingredientelor din tigaie și păsatul bine scurs de apă. Se călește, amestecând constant, până când păsatul se impregnează bine cu uleiul, condimentele și sucurile din tigaie (vreo 2-3 minute).

sarmale de post cu pasat crupe de porumb reteta pas cu pas adaugare pasat crupe de porumb in umplutura de sarmale de post

7. Se adaugă în tigaie ½ din roșiile mărunțite, cu tot cu sucul lor. Se amestecă bine cam 1-2 minute.

sarmale de post cu pasat crupe de porumb reteta pas cu pas adaugare rosii la umplutura

8. În final, compoziția este bine legată, deloc fluidă. Se lasă să se răcească puțin, apoi gustăm puțin și potrivim gustul de sare. Nu trebuie să fie prea sărată compoziția, pentru că și varza murată e sărată. După ce am asezonat bine, putem umple/împături/forma sarmalele.

sarmale de post cu pasat crupe de porumb reteta pas cu pas umplutura de sarmale

Preparare sarmale de post cu păsat – crupe de porumb, învelirea/umplerea sarmalelor

9. Aceste sarmale de post cu păsat se învelesc/umplu la fel ca orice alte sarmale. Pe bucățile de varză murată se pune câte o lingură de umplutură, se rulează și se îndeasă capetele înăuntru. Un video detaliat cu modul de lucru aveți la rețeta de sarmale tradiționale.

sarmale de post cu pasat crupe de porumb reteta pas cu pas umplerea rasucirea invelirea sarmalelor in foi de varza murata

Preparare sarmale de post cu păsat – crupe de porumb, gătirea sarmalelor

10. Pentru gătirea sarmalelor, mie îmi place să folosesc o oală de ceramică. Se pot găti, însă, în orice oală, recomandate fiind cele cu pereți mai groși. Pe fundul oalei am așternut ½ din varza tocată pregătită la punctul 1, apoi am aranjat sarmalele, restul de varză tocată și am stropit cu roșiile mărunțite rămase.

sarmale de post cu pasat crupe de porumb reteta pas cu pas sarmalele in oala pregatite de gatit

11. Se așează deasupra sarmalelor o greutate, de obicei, o farfurioară cu gura în jos. Rolul acesteia este să le țină sub nivelul lichidului în timpul fierberii. Se toarnă în oală apă fierbinte, cât să acopere sarmalele de 4 degete, apoi se acoperă cu capacul. Se pot fierbe sarmalele pe plită, la foc mic, sau la cuptor. Eu am gătit sarmalele mele cu păsat la cuptorul preîncins la 180°C, timp ce 2 ore și jumătate, timp în care au fiert perfect, devenind fragede de se topeau în gură. După ce au fost gata, am lăsat sarmalele să se aburească sub capac încă 30 de minute. În acest timp, păsatul s-a mai umflat și sarmalele au devenit și mai gustoase.

sarmale de post cu pasat fierte

Servire sarmale de post cu păsat – crupe de porumb

Aceste sarmale de post cu păsat se servesc calde, cu pâine sau mămăligă, dacă se preferă. Opțional, se poate oferi la masă și ardei iute. Sunt aspectuoase, cu o culoare auriu-roșiatică și foarte, foarte gustoase.

sarmale de post cu pasat crupe de porumb reteta culinara pas cu pas cum se fac sarmale cu pasat

Ultima rețetă publicată

Să vă fie de folos!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

63 comentarii la Sarmale de post cu păsat – crupe de porumb

  1. APOSTOL VIORICA spune:

    Buna ziua!Multumesc mult pentru premiu!Am trimis datele cerute! ,pe FB!

  2. DRAGOMIR ECATERINA -ROZAURA spune:

    Condimentul folosit este 1 plic de Kotanyi – Savori Românești pentru sarmale

  3. Elena Trofin spune:

    1 plic de Kotanyi Savori Românești pentru sarmale

  4. Dumbravean Csilla spune:

    Multumesc pentru reteta. Au iesit niste sarmale senzationale!!

  5. Claudia spune:

    Condimentul folosit este cel pentru sarmale de la Kotanyi gama Savori Romanesti.

  6. Adina Coman spune:

    Kotanyi în gama Savori Romanesti

  7. Maria Craciun spune:

    Pentru sarmalele delicioase de post, cu pasat, s-a folosit: 1 plic de Kotanyi – Savori Românești pentru sarmale condimentul 100% natural.

  8. Maria Craciun spune:

    Pentru sarmalele delicioase de post, cu pasat, s-a folosit: condimentul 100% natural, produs sub brandul Kotanyi, în gama Savori Românești.

  9. Laura a folosit la această rețetă 1 plic de condimente de la Kotanyi – Savori Românești pentru sarmale.
    Am gătit rețeta și sarmalele sunt delicioase. Mulțumesc, Laura !

  10. Viorica Marcu spune:

    Condiment 100% natural,pentru sarmale produs sub brendul Kotanyi,din gama Savori Romanesti.

  11. Calugaru Felicia spune:

    Pentru prepararea sarmalelor de post Laura a foslosit condiment Kotanyi 100% natural din gama Savori romanesti! Multumim pentru condimentele Kotanyi, care se gasesc in magazine, supermarketuri si hipermarketuri.

  12. Popa Ana spune:

    Condiment pentru sarmale natural 100% Kotanyi Savori Romanesti

  13. Urs anda spune:

    1 Plic KOTANYI – Savori Romanesti pentru sarmale

  14. Carmen Georgescu spune:

    S-a folosit un plic de la Kotanyi Savori Romanesti pt sarmale

  15. Tudorache Daniela spune:

    S a folosit in plic Kotany savori românești-condiment pt sarmale

  16. KERESTES ELENA spune:

    Condimentul folosit este 100% natural pentru sarmale, de la Kotanyi, gama Savori romanesti, pentru sarmale de post

  17. Petrean spune:

    Condiment pt.sarmale 100/ natural gama Kotanyi…Savori Românești!

  18. Liliana Hoancia spune:

    Condimentul pentru sarmale folosit, este de la Kotanyi, din gama Savori Românești.

  19. Vegh Dalmina spune:

    Rețete gustoase și delicioase .Mulțumim pentru această rețetă .

  20. Cristian spune:

    Kotanyi – Savori Românești, Condiment pentru sarmale

  21. Mariana spune:

    La rețeta de sarmale cu păsat s-a folosit un condimente 100% natural sub brandul Kotany din gama Savori Româneşti pentru sarmale

  22. Dumitru Adriana spune:

    Pentru a da gust sarmalelor de post cu pasat,laura Laurentiu a folosit un condiment 100%natural numit Kotanyi din gama Savori Romanesti,

  23. Talent în bucătărie as avea numai cu acest mixer planetar .Apreciez acest grup de bucătari profesioniști .

  24. Mioara Mitri spune:

    Laura Laurentiu,a folosit in reteta :condimentul pentru sarmale KOTANYi,ce face parte din gama Savori Romanesti !…

  25. Stefan Petre spune:

    Sa folosit Savori Romanesti de la Kotany

  26. Andresanu Ana-Cornelia spune:

    Pentru aeasta reteta s-a folosit un amestec de condimente cu verdeturi SAVORI ROMANESTI PENTRU SARMALE

  27. Aluculesei Brindusa spune:

    si uite asa am inteles si eu ce este pasat,la mine se spune crupe si eu fac foarte des sarmale cu crupe si ies tare bune,multumim de reteta!

  28. Petcas Maria spune:

    Condiment Savori Românești Kotanyi

  29. Bratfalean Daniela spune:

    Condiment natural Kotanyi din gama Savori Romanesti

  30. Bratfalean Daniela spune:

    Condiment100%natural Kotanyi din gama Savori Romanesti

  31. Munteanu mariana spune:

    Condiment pentru sarmale Kotanyi Savori romanesti

  32. Kotany mix pentru sarmale gama Savoruri Românesti

  33. Kotany mix pentru sarmale gama Savoruri Românesti

  34. Ancuța Diana Maria spune:

    Condiment 100% natural pentru sarmale, de la Kotany, din gama Savori romanesti.

  35. Doru Pop spune:

    sau folosit savori romanesti de la Kotany.

  36. Un condiment 100% natural, produs sub brandul Kotanyi, in gama Savori Româneşti.

  37. Breazu Cosmina spune:

    Condiment pt sarmale 100%natural , din gama Kotanyi,Sacori Romanesti

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE