Sarmale de post cu păsat – crupe de porumb
Sarmale de post cu păsat – crupe de porumb – și ciuperci, rețetă pas cu pas. Sarmale cu păsat, gustoase și sățioase, pentru perioadele de post. Cum se fac celebrele sarmale de post cu crupe de porumb? Rețetă pas cu pas, ingrediente și mod de preparare sarmale cu păsat.
Multă vreme am crezut că măiestria mâncărurilor vegane și vegetariene este integral deținută de popoarele din bazinul Mediteranei. Dacă ne gândim cât de înnebunitor de delicioase sunt preparatele vegane italiene sau cele turcești, fără îndoială că vom fi tentați să zicem că așa este. Numai că, după ce m-am mai copt, am început să descopăr și alte virtuți ale bucătăriei autohtone, în afară de fripturi și plăcinte. Am descoperit în bucătăria noastră, a românilor, rețete de post cu nimic inferioare, în ceea ce privește gustul, fabuloasei rețete de imam bayildi, cum ar fi delicioasele sarmale de post mănăstirești. Am descoperit și cât de savuroși sunt ardeii umpluți de post și cât de îndestulătoare sunt sarmalele de post cu ciuperci.
Astăzi vom povesti despre niște sarmale de post cu păsat sau crupe de porumb. Păsatul nu e nimic altceva decât boabe de porumb sparte în bucăți mărișoare. Aceste sarmale cu păsat sunt sigur ale noastre, românești. Iată, un alt fel de sarmale, preparat despre care unii spun că nu ne-ar aparține, dar pe care l-am șlefuit în atâtea moduri 100% originale, încât este chiar hilar să nu-l considerăm al nostru. La noi au pătruns, clar, pe filieră otomană, dar nici turcii nu își pot aroga paternitatea certă a preparatului ”sarma”, care pare să fie mult mai vechi, de origine persană sau, după alte surse, indiană.
Revenind la păsat, acesta este cunoscut în Moldova sub denumirea ”crupe de păpușoi” și este un ingredient care se folosește atât pentru umpluturi diverse, cât și fiert în lapte sau înlocuind orezul sau meiul în terciuri, pilafuri etc.
Ingrediente sarmale de post cu păsat – crupe de porumb – și ciuperci
- 200 de grame de păsat
- 250 de grame de ciuperci proaspete
- 60 de ml. de ulei
- 1 varză murată potrivită, cam de 1,5 kg
- 1 ceapă mare (100 de grame)
- 400 de grame de pulpă de roșii mărunțită ( sau roșii în bulion, cu tot cu sucul lor)
- sare și piper după gust
- 1 linguriță de paprika dulce (opțional)
- cimbru și mărar tocat, proaspăt sau uscat (opțional)
Preparare sarmale de post cu păsat – crupe de porumb, pregătirea verzei
1. Varza murată se desface foaie cu foaie de pe cotor, se spală cu apă călduță și se scurge bine. Dacă este foarte sărată, se mai clătește de câteva ori, până ce sarea se mai duce. Fiecărei frunze de varză murată i se decupează cotorul și este împărțită în bucăți aproximativ egale. Din foile mai mari, vor ieși 3-4 bucăți de varză suficiente pentru împăturit sarmalele, din cele mai mici, doar 2 sau chiar una singură. Cotoarele, nervurile decupate și bucățile de varză rupte sau prea mici pentru sarmale se toacă mărunt. Din acestea vom forma un pat confortabil în oală, pe care vom așeza ale noastre sarmale cu păsat.
Preparare sarmale de post cu păsat – crupe de porumb, pregătirea umpluturii
2. Păsatul – crupele – se pune într-un castron și se acoperă cu apă rece cam de 3-4 degete. Tot ceea ce se ridică la suprafața apei – hoaspe, impurități – se îndepărtează, apoi păsatul se scurge prin sită și se clătește sub jet de apă rece. Se lasă să se scurgă bine de apă.
3. Se curăță, se spală bine și se toacă mărunt ceapa. Se încinge uleiul pe foc mediu, într-o tigaie încăpătoare și se adaugă ceapa și 1 praf de sare. Se amestecă, se reduce focul la mic și se călește ceapa 7-8 minute, până de înmoaie.
4. Între timp, ciupercile se curăță bine de impurități, periindu-le cu o perie și ștergându-le cu șervete absorbante de hârtie de bucătărie, apoi se toacă mărunt. După ce ceapa se înmoaie (devine translucidă) se adaugă și ciupercile în tigaie. Se amestecă, se întețește focul la mediu și se călesc ciupercile cu ceapa încă 5-6 minute. După ce se înmoaie ciupercile, se adaugă piper și sare după gust, paprika și verdețurile tocate (dacă folosiți și pe care le folosiți).
5. Se adaugă peste restul ingredientelor din tigaie și păsatul bine scurs de apă. Se călește, amestecând constant, până când păsatul se impregnează bine cu uleiul, condimentele și sucurile din tigaie (vreo 2-3 minute).
7. Se adaugă în tigaie ½ din roșiile mărunțite, cu tot cu sucul lor. Se amestecă bine cam 1-2 minute.
8. În final, compoziția este bine legată, deloc fluidă. Se lasă să se răcească puțin, apoi gustăm puțin și potrivim gustul de sare. Nu trebuie să fie prea sărată compoziția, pentru că și varza murată e sărată. După ce am asezonat bine, putem umple/împături/forma sarmalele.
Preparare sarmale de post cu păsat – crupe de porumb, învelirea/umplerea sarmalelor
9. Aceste sarmale de post cu păsat se învelesc/umplu la fel ca orice alte sarmale. Pe bucățile de varză murată se pune câte o lingură de umplutură, se rulează și se îndeasă capetele înăuntru. Un video detaliat cu modul de lucru aveți la rețeta de sarmale tradiționale.
Preparare sarmale de post cu păsat – crupe de porumb, gătirea sarmalelor
10. Pentru gătirea sarmalelor, mie îmi place să folosesc o oală de ceramică. Se pot găti, însă, în orice oală, recomandate fiind cele cu pereți mai groși. Pe fundul oalei am așternut ½ din varza tocată pregătită la punctul 1, apoi am aranjat sarmalele, restul de varză tocată și am stropit cu roșiile mărunțite rămase.
11. Se așează deasupra sarmalelor o greutate, de obicei, o farfurioară cu gura în jos. Rolul acesteia este să le țină sub nivelul lichidului în timpul fierberii. Se toarnă în oală apă fierbinte, cât să acopere sarmalele de 4 degete, apoi se acoperă cu capacul. Se pot fierbe sarmalele pe plită, la foc mic, sau la cuptor. Eu am gătit sarmalele mele cu păsat la cuptorul preîncins la 180°C, timp ce 2 ore și jumătate, timp în care au fiert perfect, devenind fragede de se topeau în gură. După ce au fost gata, am lăsat sarmalele să se aburească sub capac încă 30 de minute. În acest timp, păsatul s-a mai umflat și sarmalele au devenit și mai gustoase.
Servire sarmale de post cu păsat – crupe de porumb
Aceste sarmale de post cu păsat se servesc calde, cu pâine sau mămăligă, dacă se preferă. Opțional, se poate oferi la masă și ardei iute. Sunt aspectuoase, cu o culoare auriu-roșiatică și foarte, foarte gustoase.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns