Mâncare de gutui cu carne de porc – rețetă din Ardeal
Mâncare de gutui cu carne de porc, de vițel sau de pui – rețetă ardelenească tradițională, explicată pas cu pas. Ingrediente la gram și mod de preparare ilustrat cu imagini step by step pentru rețeta de mâncare de gutui cu carne.
N-am reușit niciodată să mănânc mai mult de două felii de gutuie, în stare crudă. Parfumul e delicios dar textura atât de neprietenoasă, mi se pare! Incluse în fel de fel de preparate, se schimbă radical. Peltea, gem, compot (printre cele mai bune), jeleuri, toate sunt delicioase și pe gustul tuturor. Fructele în preparatele sărate, însă, sunt specificul bucătăriilor regionale din vestul României, iar gutuile nu fac excepție. În tot Ardealul și Banatul, se consumă atât friptură alături de compot, cât și mâncăruri în care fructele acompaniază carnea, așa cum e și mâncarea de gutui cu carne.
Rezultatul e un preparat aromat, dulceag, sărat și acrișor, în același timp, cărnița fragedă iar gutuile savuroase! Am crescut cu gustul și combinațiile astea, așa că mai mare mirarea mi-a fost să citesc în Evenimentul Zilei din 19 octombrie că mâncarea de gutui e specific oltenească! Oare de unde-o fi știut bunică-mea rețeta, ce pe care am publicat-o acum cinci ani? Am făcut-o atunci la tigaie, cu pulpe de pui, dar gustul e cam același. Puteți accesa rețeta apăsând pe poza de mai jos.
Consemnată de Radu Anton Roman în volumul al III-lea, Ardealul, al cărții sale Poveștile Bucătăriei Românești.
Singurul autor român care a publicat o cercetare cuprinzătoare asupra bucătăriei din România rămâne, până azi, R.A. Roman. Mi-aș dori ca viitorul să aducă volume încă și mai documentate și mai cuprinzătoare ca Poveștile Bucătăriei Românești, dar încă nu am avut bucuria să mă întâlnesc cu ele. Iar Radu Anton Roman a consemnat rețeta de mâncare de gutui cu carne, aproape identică celei pe care o veți descoperi mai jos, în volumul dedicat Ardealului.
Ingrediente mâncare de gutui cu carne de porc
- 800 de grame – 1 kilogram de pulpă sau spată de porc
- 1 kilogram de gutui
- 1 lingură (25 de grame) de făină
- 30 de mililitri (3 linguri) de ulei de floarea soarelui
- 50 de grame (2 linguri) de zahăr
- 25 de grame de unt gras (82%)
- 350 de mililitri de supă de pui
- 100 de mililitri de vin alb
- sare și piper negru măcinat, după gust
Mod de preparare mâncare de gutui cu carne de porc
1. Am folosit pulpă de porc pentru rețeta asta. La fel de bine, se poate folosi pui, așa cum am menționat mai sus, într-o variantă aproape identică, sau vițel. E important să nu fie o carne prea grasă, după gustul meu, așa că, înainte de orice, am degresat pulpa de porc și am curățat-o de pielițe. Am tăiat carnea în cubulețe cu latura de aproximativ 3-4 centimetri, apoi am condimentat-o cu sare și piper.
2. Am încins pe foc mediu-iute o cratiță încăpătoare, care merge și la cuptor, unde urma să fie terminată această mâncare de gutui cu carne. Am adăugat în cratiță uleiul și am rumenit rapid, pe toate părțile, cubulețele de carne.
3. Odată frumos rumenite toate cuburile, am scos carnea pe o farfurie, pe care am păstrat-o la cald. În grăsimea rămasă în cratiță, am adaugat făina. Am rumenit-o 1 minut, amestecând constant. După un minut, am turnat în cratiță vinul alb, amestecând viguros și râșcâind aderențele caramelizate de pe cratiță, în care se concentrează gustul bun.
Imediat, am adăugat în cratiță și 250 de mililitri din supa de carne, fierbinte. Am amestecat bine, să se omogenizeze iar sosul să nu aibă cocoloașe.
4. Am adăugat în cratiță cuburile rumene de carne de porc si am lăsat sa fiarbă, cu capac, la foc mic, timp de 15 minute.
Odată ce carnea a început să fiarbă molcom, am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C, cu căldură de jos și de sus, fără ventilație.
Pregătirea gutuilor
5. În acest timp, am decojit gutuile și le-am curățat de căsuța semințelor și de partea dură din jurul acesteia. Am feliat gutuile în felii grosuțe, cam de 2,5 centimetri grosime. Am topit untul într-o tigaie încăpătoare, adăugând și o picătură-două de ulei. Când untul s-a încins, am adăugat gutuile felii și le-am rumenit puțin pe ambele părți, apoi am tras tigaia de pe foc.
6. Am transferat gutuile rumene în cratiță, peste carne, am condimentat cu sare și cu piper negru proaspăt măcinat, din belșug.
Caramelul
7. Am presărat zahărul în tigaia în care am caramelizat și gutuile și l-am lăsat să se caramelizeze pe foc mediu-mic, până a primit o culoare frumoasă, brun aurie.
Când zahărul a avut culoarea brun aurie dorită, am adăugat imediat 150 de mililitri de supă de pui, pentru a se opri caramelizarea. Am lăsat tigaia pe foc, până ce zahărul caramelizat s-a dizolvat în lichid.
Gătirea la cuptor
8. Imediat, am turnat acest ”sirop” peste gutui si carne, în cratiță. În acest moment, cuptorul era deja încins la 180 de grade Celsius, așa că am acoperit cratița cu capacul și am așezat-o în cuptor, la o înălțime medie.
Am lăsat cratița cu mâncare de gutui cu carne de porc la cuptor, timp de o oră încheiată. La finalul timpului de gătire, gutuile erau plăcut caramelizate, carnea foarte fragedă și sosul aromat, echilibrat între sărat, dulceag și acrișor.
Servirea
Am lăsat mâncarea să se odihnească sub capac, preț de 20-25 de minute, apoi am servit-o cu nimic altceva decât niște pâine de casă, cu care am șters bine blidele de sos. Minunată!
Ar merge, desigur, și cu o garnitură, obținând un preparat mai complex. Se potrivește și cu un piure de cartofi cremos, cu orez și cred că și cu spätzle sau nokedli, a căror rețetă o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns