Cautare in site
x inchide
Conopidă gratinată - budincă de conopidă (fără ouă)

Conopidă gratinată – budincă de conopidă (fără ouă)

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 25.01.2021
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Conopidă gratinată, budincă de conopidă fără ouă, rețetă simplă și foarte gustoasă prezentată detaliat, cu imagini pas cu pas. 

Conopida e o vegetală foarte iubită la noi acasă, pe care o pregătesc în diferite feluri. Fac o salată de conopidă ca pe vremuri, cu maioneză, care ne place foarte mult. O fac murată, atât simplă cât și cu sfeclă roșie sau o includ în alte murături. O includ în fel de fel de supe și ciorbe. Și poate cele mai fericite abordări sunt cele în care o pregătesc la cuptor, cum ar fi acest sufleu de conopidă, făcut după rețeta Bunei mele dragi. Sau gratinul cu varză de bruxelles și conopidă. Sau, bineînțeles, rețeta ce urmează mai jos, conopida gratinată simplă, fără ouă, care ne place atât de mult încât o consumăm ca atare, ca fel vegetarian, nu simțim nevoia să-i punem niciun pic de carne alături. De aceea o consider un fel de mâncare în sine, nu o garnitură, deși nici această abordare e foarte în regulă. Mai jos am notat pentru voi rețeta pas cu pas.

Ingrediente conopidă gratinată – budincă de conopidă

  • 1 conopidă în greutate de ~1 kg
  • 60 de grame de unt
  • 50 de grame de făină
  • 500 ml. de lapte integral
  • sare, piper alb, nucșoară după gust (opțional)
  • 2 linguri de pesmet
  • 175 de grame de brânză rasă, din cea care se topește frumos (cașcaval, mozzarella, cheddar etc).
  • opțional: 1 ou (eu nu am pus)

Conopidă gratinată – budincă de conopidă (fără ou) – mod de preparare

Pregătirea conopidei

1. Alegem o conopidă frumoasă și proaspătă, cu buchețele albe și fără pete.

conopida

2. Îndepărtăm frunzele exterioare de pe conopidă și o rupem în buchețele. Verificăm fiecare buchețel în parte, se poate întâmpla să se ascundă printre acestea tot felul de dăunători. Spălăm bine buchețelele de conopidă în mai multe ape reci și le punem la scurs într-o sită.

conpida curatata

3. Punem pe foc o oală mare, cam de 3-4 litri, cu apă. În momentul în care apa fierbe, adăugăm 1 lingură cu vârf de sare (să fie sărată apa ca pentru paste). Adăugăm conopida. Din momentul în care apa reîncepe să fiarbă, cronometrăm 7 minute. În acest timp, conopida se va găti până în stadiul de ”al dente”. Nu o fierbem mai mult, pentru că urmează să o gătim și la cuptor.

fierberea conopidei

4. Pregătim un castron mare plin cu apă foarte rece. În momentul în care s-au scurs cele 7 minute indicate pentru fierbere, scoatem conopida cu o spumieră din apa care fierbere și o plonjăm în castronul cu apă rece, pentru a-i opri gătirea. După ce se răcorește, scurgem bine conopida de apă, printr-o sită.

Advertising

conopida fiarta pusa in apa rece

Prepararea sosului Mornay

Despre acest sos Mornay am mai povestit, dar cam demult, ce-i drept. Se întâmpla atunci când am publicat rețeta sosului Bechamel, spunându-vă atunci că un sos Mornay este un sos alb (Bechamel) cu brânză încorporată. Este foarte ușor de făcut, baza se pregătește exact cum am arătat la rețeta clasică de Bechamel. În final, se adaugă brânză din belșug. În timpul care s-a scurs între momentul în care am pus oala cu apă pe foc, să fierb conopida (pasul 3), și cel în care am scos conopida deja gătită al dente în castronul cu apă rece (pasul 4), am apucat să fac sosul Mornay de la cap la coadă.

5. Am ras brânza, și trebuie să vă spun că am folosit pentru această conopidă gratinată un amestec de brânzeturi: o cantitate mică de cheddar, cam 100 de grame de mozzarella maturată și vreo 50 de grame de parmezan.

branza rasa

6. Am pregătit sosul bechamel, din 50 de grame de unt, 50 de grame de făină, 500 de ml. de lapte. L-am fiert până s-a îngroșat (click pe poza de mai jos pentru rețeta de bechamel pas cu pas).

sos bechamel reteta pas cu pas sos bechamel fiert preparare besamel

7. Am asezonat sosul cu sare, piper alb și nucșoară (dacă vă place).

sos alb

8. În sosul fierbinte, am adăugat 125 de grame de brânză rasă. Restul de 50 de grame de brânză am rezervat-o pentru final, nu prea putem vorbi de preparate gratinate fără un strat de brânză pe deasupra, la fel e și cu această conopidă gratinată. Opțional, în sosul astfel pregătit puteți adăuga și 1 ou, preparatul va deveni cu ceva mai ferm. Eu nu am pus ouă și totuși a ieșit foarte bine, cremos și foarte gustos.

Advertising

adaugare branza in sos

Asamblarea și gătirea la cuptor

9. Pornim cuptorulși-l fixăm la 190°C. Cu untul rămas (10 grame) ungem interiorul unei forme gratinabile. Eu am folosit o formă ceramică de 27*17 cm. Adăugăm 1 lingură de pesmet în formă și o înclinăm în toate părțile, să o tapetăm cu pesmetul.

forma tapetata cu pesmet

10. Turnăm în tavă o treime din sosul preparat la punctul 8 și-l nivelăm, înclinând ușor forma.

prima strat de sos mornay in tava

11. Aranjăm deasupra acestui prim strat de sos Mornay toate buchețelele de conopidă, bine scurse de apă, într-un strat uniform.

conopida aranjata in forma

12. Turnăm deasupra stratului de conopidă tot sosul rămas și-l nivelăm.

Advertising

conopida acoperita cu sos mornay

13. Presărăm pesmetul rămas (1 lingură) și toată brânza rămasă. Dăm forma astfel pregătită în cuptorul preîncins la 190°C (static) sau 180°C (ventilat), la o înălțime medie. Coacem timp de 30 de minute.

branza rasa pe conopida gata de dat la cuptor

14. În final, putem seta cuptorul pe funcția grill, ridicând temperatura la 210°C. În 5 minute, vom obține o crustă rumenă și apetisantă.

conpida gratinata reteta conopida la cuptor reteta budinca de conopida la cuptor reteta

Scoatem forma cu conopidă gratinată din cuptor și o lăsăm să se răcorească. Mie îmi place să o servesc la o temperatură potrivită, mai degrabă călduță decât fierbinte. Oricum este foarte, foarte gustoasă. Mai trebuie să vă spun că această conopidă gratinată se pretează foarte bine să fie preparată în avans, pentru ziua următoare. Când procedez așa, o las să se răcească până la temperatura ambientală, apoi înfoliez forma și o dau la frigider. Rece fiind, se va porționa mult mai frumos. Se poate încălzi în formă sau direct pe farfurie, la cuptor sau la microunde.

portie conopida gratinata

Să vă fie de folos!

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Advertising