
Varza de bruxelles si conopida la cuptor (gratin)





Azi barbatu-meu nu-i acasa, s-a harnicit tare si a plecat sa-si ajute cumnatul cu bratu-i cel puternic, asa incat nu s-a impus sa gatesc o mancare obligatoriu cu carne.
Parca mi-era si dor de o zi de legume! Am scormonit frigiderul si am hotarat sa incropesc o reteta buna de mancare de legume cu ceea ce am gasit pe acolo, si anume 26 de bucati de verzisoare de bruxelles (vreo 500 de grame) carora le-am adus alaturi pe verisoara lor autohtona, conopida.
Ei bine, din aceasta „reuniune de familie” a iesit un gratin de varza de bruxelles si conopida cu totul delicios si eu, una, chiar nu am mai avut nevoie de nimic altceva decat un pahar cu apa ca sa ma declar satula si pe deasupra incantata de gustul mancarii.
Ingrediente Varza de bruxelles si conopida la cuptor (gratin):
- 500 de grame de varza de bruxelles (care se poate înlocui cu brocoli, cu varză românească sau cu conopidă, obținând un gratin integral de conopidă)
- 500 de grame de conopida
- 100 de grame de branza grana padano (asta am folosit eu, se poate folosi si parmezan dar si un cascaval romanesc ceva mai uscat)
- 3 linguri de pesmet
- 20 de grame de unt
- sosul bechamel: 1 ceapa de marime mijlocie, 40 de grame de unt, 3 linguri de faina, 500 de ml. de lapte, sare, piper, nucsoara rasa dupa gust
- 2 oua intregi
- sare
- piper
Preparare Varza de bruxelles si conopida la cuptor (gratin):
1. Se spala bine verzisoarele si conopida rupta in buchetele, se aleg cu grija de frunzulite uscate sau alte stricaciuni.
2. Se pune pe foc o oala cu apa sarata iar alaturi se pregateste un vas cu apa rece ca gheata, daca e posibil puneti chiar si cateva cuburi de gheata in ea.
3. Cand apa clocoteste, se pune in oala conopida si se fierbe timp de 5 minute.
4. In cele 5 minute „libere”, pana ce fierbe conopida, se taie verzisoarele in sferturi, sectionand prin cotor.
5. Imediat ce au trecut cele 5 minute conopida se scoate cu o spumiera, scurgand-o bine de apa si se plonjeaza in vasul cu apa rece de la gheata.
In oala (aceeasi) se pun verzisoarele si se tin exact 3 minute.
6. Se scot in acelasi vas cu apa foarte rece, eventual se mai adauga cateva cuburi de gheata. Scopul acestui tratament de soc termic aplicat legumelor este de a le opri sa se gateasca prea tare in aceasta faza si de a le pastra culoarea placuta.
7. Ceapa se toaca fin, untul se topeste intr-o craticioara iar laptele se infierbanta separat. Cand untul s-a topit, se adauga ceapa si caleste pana se inmoaie. Se adauga faina si se amesteca rapid pana ce se impregneaza cu untul din craticioara apoi se stinge imediat cu laptele fierbinte adaugat cate putin si amestecand in permanenta ca sa nu se formeze cocoloase.
Se fierbe acest sos bechamel pana ce se ingroasa (pregatit aprox. cum am aratat la reteta Sos Bechamel) apoi se trage deoparte de pe foc si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si cu aproximatv 1 lingurita rasa de nucsoara.
Montarea gratinului
8. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
Branza se rade fin, se pastreaza doua linguri deoparte si restul se adauga in sos.
Se amesteca bine ca sa se incorporeze si se lasa sa se raceasca sosul putin.
9. Intre timp, legumele se scurg foarte bine de apa (in strecuratoare); se unge cu unt si se presara cu pesmet forma in care se va gati gratinul la cuptor .
10. Se bat cele doua oua cu o furculita si se adauga in sos, amestecand bine.
11. Se amesteca cu grija varza de bruxelles si conopida cu sosul si se toarna in forma. Se niveleaza cu grija si se presara pe deasupra cu pesmetul ramas si cele 2 linguri de branza pastrate. Se imprastie pe suprafata si untul ramas, in aschii.
Coacere
12. Se da gratinul la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius. Se coace aproximativ 45 de minute. Adica pana ce se rumeneste superb si toata bucataria se umple de arome imbietoare de mancare buna facuta in casa.
Servire
Se serveste cald. Dupa preferinta poate constitui si o garnitura consitenta langa ceva carnoase, dar eu zic ca nu e musai, e foarte bun si satios si de unul singur.
Lasă un răspuns