Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Varză călită cu cârnați de casă

Varză călită cu cârnați de casă

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Varză călită simplă și gustoasă

Mie îmi place tare mult varza călită. După ani de zile de insistențe, am ajuns în punctul în care și fiica mea o iubește iar soțul, în sfârșit, o tolerează fără proteste. Nu foarte des, dar de cel puțin trei-patru ori, în sezonul de iarnă, varza călită ajunge pe masa noastră în fel de fel de variante: varză călită cu carne, varză călită cu afumătură sau așa cum am procedat în rețeta pe care v-o propun azi, varză călită cu cârnați.

Până la urmă, indiferent de faptul că aportul de proteine din varza călită e carnea proaspătă sau afumată sau chiar cârnații, de pregătit se pregătește cam la fel și rămâne aceeași mâncare simplă și gustoasă, bună de să-ntinzi cu dumicatul în blid. Să mai menționez că e unul din acele feluri de mâncare care se pregătesc într-o singură cratiță, de la început până la sfârșit, pe care pur și simplu le ador?

Iată cum am procedat pentru rețeta de varză călită cu cârnați:
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6
Grad de dificultate: redusă

Ingrediente Varză Călită cu Cârnați de Casă

  • 500-600 de grame de cârnați proaspăt de casă (merge și cârnat afumat, dar nu prea uscat – la fel de bine se pot folosi 800gr.-1,2kg carne de porc tăiată cubulețe)
  • 1 varză albă, proaspătă, de 1.5-2 kg. (unii folosesc varză murată pentru călit, eu, personal, nu mă dau în vânt după această variantă)
  • 1 ceapă de mărime medie
  • 200 de ml. de bulion de rosii
  • 150 de grame de roșii opărite și curățate de pieliță (puteți folosi în loc de bulion și roșii o conservă de roșii în bulion)
  • 200 ml. supă de pui (sau apă)
  • 2 foi de dafin
  • câteva rămurele de cimbru
  • sare și piper
  • verdeață proaspătă (mărar, pătrunjel) pentru presărat la final

Preparare Varză Călită Cu Cârnați De Casă

1. Se curăță și se toacă peștișori ceapa. Varza se curăță de frunzele veștede de la suprafață și se toacă fideluță (fiecare după pricepere și după răbdare, mărturisesc că nu am fost dotată cu prea mult din aceste calități așa că niciodată nu am tocat varza prea fin, cu toate astea a ieșit gustoasă).

2. Într-o cratiță cu fundul gros se pune cârnatul proaspăt, înțepat cu furculița din loc în loc (ca să nu plesnească în timpul gătirii), împreună cu 150 ml. de apă. Se pornește focul și se gătește cârnatul la foc mediu. În scurt timp apa se va evapora iar cârnatul va elibera propria grăsime, în care se va prăji pe ambele părți până e rumen, apoi se scoate din cratiță și se păstrează deoparte.

varza calita cu carnati - preparare pasul 1

Dacă se folosește carne și nu cârnați, va fi nevoie de 2 linguri de ulei, în care se vor rumeni rapid cubulețele de carne dinainte condimentate cu sare și piper, apoi se va proceda ca în pașii următori.

3. În grăsimea rămasă de la prăjirea cârnatului se adaugă ceapa și se călește la foc mediu timp de 2-3 minute, amestecând deseori, până când se înmoaie.

varza calita cu carnati, pasul 2, ceapa calita

4. Varza tocată se adaugă în 2-3 tranșe, deoarece la început e foarte voluminoasă. Se adaugă atâta varză cât permite volumul cratiței, se presară cu puțină sare și piper se amestecă energic. În scurt timp varza se va înmuia și va permite să adăugăm următoarea tranșă. După ce toată varza tocată e în cratiță, se adaugă piper măcinat din belșug, foile de dafin și cimbrul.

varza calita cu carnati preparare pasul 3

5. Se adaugă acum supa de pui sau apa și cratița se acoperă cu capacul. Se gătește varza sub capac până când se înmoaie (cam 15 minute) iar între timp se pornește cuptorul și se încinge la foc mediul (180 de grade). Cârnatul se taie în bucăți potrivite. Se gustă varza din cratiță și dacă este nevoie se adaugă acum sare și piper (varza călită e bună când e piperată bine). Se aranjează deasupra bucățile de cârnați și roșiile curățate de pieliță, se toarnă bulionul, se acoperă cratiță cu capacul și se dă la cuptor pentru 30 de minute, până când varza e bine frăgezită.

varza calita cu carnati mod de preparare 4

Observație: aproape identic se pregătește varza călită cu carne proaspătă, cu diferențele că, după prăjire, spre deosebire de cârnat, carnea tăiată felii (sau cubulețe) nu se scoate deoparte ci se lasă în cratiță, adăugând varza peste ea și că va fi, probabil, nevoie de ceva mai mult timp la cuptor, până ce atât varza cât și carnea vor fi bine frăgezite (aproximativ 1 oră). 

6. În final se presară mâncarea cu verdeață tocată, se lasă să se odihnească timp de 10 – 15 minute sub capac și se servește caldă. Poftă mare!

Ultima rețetă publicată

varza calita final in oala

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 comentarii la Varză călită cu cârnați de casă

  1. Louu spune:

    Se putea si mai bine..

  2. Lavinia spune:

    Excelenta rețetă. ….a ieșit o minunăție de mâncare! Eu am folosit cârnați de casa afumați care au dat un plus de savoare verzei. Toată familia va mulțumește!

  3. crina spune:

    Niciodata nu am facut o varza calita mai gustoasa, multumesc de reteta!

  4. ana spune:

    sarumana pentru masa, am facut si eu exact ca tine, pentru prima data nu mi s-a prins varza de fundul oalei si a iesit delicioasa!

  5. Andreea spune:

    o reteta simpla si la obiect, care livreaza ceea ce promite: o masa delicioasa alaturi de cei dragi

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE