Varză călită cu cârnați de casă
Varză călită cu cârnați de casă – rețetă simplă și gustoasă, în stil tradițional românesc. Cum să faci varză călită cu cârnați de casă – rețeta cu ingrediente la gram și modul de preparare detaliat.
Mie îmi place mult varza călită. După ani de zile de insistențe, am ajuns în punctul în care și fiica mea o iubește iar soțul, în sfârșit, o tolerează fără proteste. De cel puțin trei-patru ori, în sezonul de iarnă, preparatul ăsta tradițional ajunge pe masa noastră, în fel de fel de variante: varză călită cu carne, varză călită cu afumătură sau așa cum am procedat în rețeta pe care v-o propun azi, varză călită cu cârnați.
Până la urmă, indiferent de faptul că aportul de proteine din varza călită e carnea proaspătă sau afumată sau chiar cârnații, de pregătit se pregătește cam la fel. Rămâne aceeași mâncare simplă și gustoasă, bună de să-ntinzi cu dumicatu-n blid. Să mai menționez că e unul din acele feluri de mâncare care se pregătesc într-o singură cratiță, de la început până la sfârșit, pe care pur și simplu le ador?
Iată cum am procedat pentru rețeta de varză călită cu cârnați:
Ingrediente Varză Călită cu Cârnați de Casă
- 500-600 de grame de cârnați proaspăt de casă (merge și cârnat afumat, dar nu prea uscat – la fel de bine se pot folosi 800gr.-1,2kg carne de porc tăiată cubulețe)
- 1 varză albă, proaspătă, de 1.5-2 kg. (se poate folosi și varză murată, bine desărată în câteva ape reci, scursă bine și tocată mărunt)
- 1 ceapă de mărime medie
- 200 de ml. de bulion de rosii
- 150 de grame de roșii opărite și curățate de pieliță (puteți folosi în loc de bulion și roșii o conservă de roșii în bulion)
- 200 ml. supă de pui (sau apă)
- 2 foi de dafin
- câteva rămurele de cimbru
- sare și piper
- verdeață proaspătă (mărar, pătrunjel) pentru presărat la final
Preparare Varză Călită Cu Cârnați De Casă
1. Se curăță și se toacă peștișori ceapa. Varza se curăță de frunzele veștede de la suprafață și se toacă fideluță (fiecare după pricepere și după răbdare, mărturisesc că nu am fost dotată cu prea mult din aceste calități așa că niciodată nu am tocat varza prea fin, cu toate astea a ieșit gustoasă).
Gătirea pe plită
2. Într-o cratiță cu fundul gros se pune cârnatul, înțepat cu furculița din loc în loc (ca să nu plesnească în timpul gătirii), împreună cu 150 ml. de apă. Se pornește focul și se gătește cârnatul la foc mediu. În scurt timp apa se va evapora iar cârnatul va elibera propria grăsime, în care se va prăji pe ambele părți până e rumen, apoi se scoate din cratiță și se păstrează deoparte.
Dacă se folosește carne și nu cârnați, va fi nevoie de 2 linguri de ulei, în care se vor rumeni rapid cubulețele de carne dinainte condimentate cu sare și piper, apoi se va proceda ca în pașii următori.
3. În grăsimea rămasă de la prăjirea cârnatului se adaugă ceapa și se călește la foc mediu timp de 2-3 minute, amestecând deseori, până când se înmoaie.
4. Varza tocată se adaugă în 2-3 tranșe, deoarece la început e foarte voluminoasă. Se adaugă atâta varză cât permite volumul cratiței, se presară cu puțină sare și piper se amestecă energic. În scurt timp varza se va înmuia și va permite să adăugăm următoarea tranșă. După ce toată varza tocată e în cratiță, se adaugă piper măcinat din belșug, foile de dafin și cimbrul.
5. Se adaugă acum supa de pui sau apa și cratița se acoperă cu capacul. Se gătește varza sub capac până când se înmoaie (cam 15 minute). Între timp, se pornește cuptorul și se încinge la foc mediu (180°C). Cârnatul se taie în bucăți potrivite. Se gustă varza din cratiță și dacă este nevoie se adaugă acum sare și piper (varza călită e bună când e piperată bine).
ALTE RETETE DELICIOASE CU VARZA CALITA
Gătirea la cuptor
6. Se aranjează deasupra bucățile de cârnați și roșiile curățate de pieliță. Se toarnă bulionul, se acoperă cratiță cu capacul și se dă la cuptor pentru 30 de minute, până când varza e bine frăgezită. Dacă s-a folosit varză murată, se poate renunța complet la bulion, care va înăcri și el mâncarea.
Observație: aproape identic se pregătește varza călită cu carne proaspătă. Diferența e că, după prăjire, spre deosebire de cârnat, carnea tăiată felii (sau cubulețe) nu se scoate deoparte ci se lasă în cratiță, adăugând varza peste ea. Va fi, probabil, nevoie de ceva mai mult timp la cuptor, până ce atât varza cât și carnea vor fi bine frăgezite (aproximativ 1 oră).
7. În final se presară mâncarea cu verdeață tocată. Se lasă să se odihnească timp de 10 – 15 minute sub capac și se servește caldă. Poftă mare!
Lasă un răspuns