
Pui marinat în suc de mere – cu legume rădăcinoase coapte – rețetă video





Pui marinat în suc de mere – cu garnitură de legume rădăcinoase coapte – rețetă video explicată pas cu pas, cu toate detaliile necesare. Care este temperatura și timpul de gătire pentru puiul marinat în suc de mere? Ce temperatură internă trebuie să aibă carnea de pui, când este bine gătită? Mai jos găsiți toate detaliile, alături de lista de ingrediente la gram și modul de preparare, video și text (pas cu pas).
La finalul săptămânii care doar ce s-a încheiat, ne-am delectat cu acest pui marinat în suc de mere, pe care l-am gătit la cuptor, în același timp cu o garnitură super gustoasă, cu legume rădăcinoase și mere coapte. Un deliciu în acord perfect cu anotimpul toamnei! Toate aromele au fost de sezon și s-au completat perfect unele pe celelalte.
Un adevărat festin, și partea cea mai faină e că a fost foarte, foarte ușor de pregătit! Practic, de gătit am gătit totul într-o singură tavă, la cuptor. E drept, puiul l-am pus la marinat de cu seară, așa că, la timpul total recomandat pentru rețeta asta, se mai adaugă și timpul necesar marinării. Totuși, am lucrat efectiv cu puiul, maximum 25 de minute, în seara dinaintea gătirii. Restul trebii au făcut-o timpul și marinada delicioasă pe care am pregătit-o.
Recomandări.
Așadar, e o rețetă simplă și singura recomandare pe care o fac, ca să iasă cu adevărat delicioasă, este să alegeți ingrediente de foarte bună calitate. Eu am făcut rețeta asta folosind un pui Libertan – care e un pui de micro fermă, crescut la sol, cu acces la aer liber și cu creștere lentă. E un pui super gustos, care-mi amintește de cei crescuți de bunica mea maternă, în ograda ei de la țară: aceeași carne cu gust intens, oasele puternice și pielea gălbuie, care se rumenește superb la cuptor.
Rețeta o veți descoperi imediat mai jos, atât în format video cât și text (pas cu pas). Înainte de asta, vă mai spun că am mai avut niște ”ajutoare” care ne-au făcut cina și mai plăcută. Partenerii mei de la Mobexpert s-au ocupat de partea vizuală, care ne-a făcut să ne simțim foarte special. Ei mi-au pus la dispoziție vasele și accesoriile pe care le-am folosit pentru aranjarea mesei.
Prietenii și vecinii mei de la Cramele Recaș mi-au ales și mi-au oferit vinul care s-a potrivit minunat cu preparatul. Vinul ales a fost un Muse White, un cupaj elegant de fetească regală și muscat otonel, un vin floral și echilibrat, care a făcut masa noastră și mai plăcută.
Ingrediente pui marinat în suc de mere cu garnitură de rădăcinoase
Pentru puiul marinat:
- 1,5 kilograme pui grill, eu am folosit un pui Libertan, crescut la sol, în micro fermă
- 600 ml. suc de mere acrișoare (fără zahăr adăugat și dintr-un soi acrișor)
- 300 ml. supă de pui
- 3 căței de usturoi
- 30 ml. ulei de măsline
- zeama de la ½ de lămâie
- 1 lingură rasă – 16 grame – de sare grunjoasă
- 4-5 rămurele de cimbru proaspăt
Pentru garnitura de rădăcinoase coapte și mere:
- 300 gr. sfeclă roșie (3 buc. sfeclă baby, a câte 100 gr./bucată)
- 400 gr. morcovi baby
- 300 gr. rădăcină de păstârnac
- 400 gr. cartofi pentru copt
- 80 gr. ceapă roșie (2 bucăți)
- 2 căței de usturoi
- 30 ml. ulei de măsline
- sare, piper negru măcinat și cimbru proaspăt după gust
Mod de preparare – rețeta video
Pui marinat în suc de mere – cu rădăcinoase coapte – rețeta pas cu pas, în format text (printabil)
1. Am toaletat puiul, trecând rapid cu torța de bucătărie pe toată suprafața pielii, pentru a îndepărta eventualele urme de penaj. Am șters bine puiul atât în interior cât și pe exterior, cu șervete absorbante de bucătărie, apoi l-am așezat într-un castron încăpător.
Marinarea puiului
2. Pentru marinadă, eu am pregătit suc de mere proaspete, cu ajutorul unui storcător cu presare la rece. Se poate folosi și suc de mere din comerț, doar să fie mai acrișor și complet fără zahăr.
3. Pentru marinadă, am amestecat bine într-un castron sucul de mere, supa de pui, sucul de lămâie, uleiul de măsline și sarea grunjoasă. Am insistat cu omogenizarea până ce sarea s-a dizolvat complet.
4. Am adăugat, pe lângă pui, rămurele de cimbru proaspăt și am acoperit puiul cu marinada preparată la pasul 3. Am înfoliat castronul și l-am lăsat la rece, peste noapte. Dacă vă grăbiți, puiul se poate marina la temperatura bucătăriei, timp de 2-4 ore.
5. După trecerea timpului de marinare, puiul se scoate din lichid, care se poate arunca. Nu e nicio pagubă, și-a îndeplinit menirea, a frăgezit și a aromat minunat puiul. Puiul se scurge bine și se așază pe un grătar așezat deasupra unei tăvi, să se dreneze de marinada rămasă.
Observație: în cazul puiului marinat la frigider, oferiți-i ceva mai mult timp, cam o oră, ca să revină la temperatura camerei. Eu am lăsat puiul să revină la temperatura ambientală timp de 1:10 ore. Niciun fel de carne nu este recomandat să se prelucreze termic atât timp cât e foarte rece.
Pregătirea legumelor pentru garnitură
6. Am pregătit tava cuptorului, pe care am așternut-o cu hârtie de copt. Am pornit cuptorul, setându-l la 190°C, ventilat (sau 200°C, fără ventilație), căldură de jos și de sus.
7. Am decojit toate legumele cu peeler-ul, cu excepția morcovilor baby, care sunt foarte fragezi și nu cazul. Pe aceștia doar i-am spălat cu multă, multă atenție. Legumele decojite – sfecla roșie, păstârnacul și cartofii – le-am tăiat în bucăți potrivite. Morcovii baby i-am lăsat întregi. Ceapa am tăiat-o în bucăți mărișoare (felii de 1 cm grosime).
8. Am adăugat în tavă toate legumele și le-am stropit cu uleiul de măsline. Le-am condimentat cu sare, piper și frunzulițe de cimbru proaspăt. În mijlocul tăvii, am tras legumele deoparte și am creat un loc liber în care să așez dolofanul pui marinat.
Pregătirea merelor
9. Cele trei mere le-am spălat și le-am zvântat. Nu le-am decojit. Le-am tăiat în sferturi și le-am îndepărtat căsuța semințelor. Am păstrat două bucăți (2 sferturi de măr) deoparte, pe restul le-am aranjat deasupra legumelor din tavă.
Gătirea la cuptor
10. Am condimentat puiul în interior și pe exterior cu sare, piper și frunzulițe de cimbru. În cavitate, i-am introdus cele două bucăți de măr păstrate, 2 căței de usturoi și 3 ramuri de cimbru. Am legat strâns picioarele puiului cu sfoară de bucătărie și l-am așezat în mijlocul tăvii, între legumele condimentate și mere.
11. Puiul (și legumele) se coc în cuptorul preîncins la 190°C, ventilat (sau 200°C, fără ventilație), cu căldură de jos și de sus, tava fiind așezată la o înălțime medie. Timpul de gătire este de 1:20 – 1:30 ore, după cât de mare e puiul, după cât de rece a fost când l-am dat la cuptor dar și după cât de pătruns ne place să fie. Dacă puiul are tendința să se rumenească prea repede, se acoperă lejer cu hârtie de copt umezită și stoarsă și se continuă coacerea până ce este gata.
De reținut: conform normelor de siguranța alimentară acceptată internațional, carnea de pui este bine gătită atunci când se atinge temperatura internă de 77-80°C. Dacă aveți un termometru cu citire instantanee, vă recomand să-l folosiți, măsurând temperatura în partea cea mai groasă a pulpei, fără să atingeți osul.
Pui marinat în suc de mere – cu legume rădăcinoase coapte – servirea
Obligatoriu, înaintea servirii, acest pui marinat în suc de mere, proaspăt scos din cuptor, se lasă să se odihnească timp de 15-20 de minute. Astfel, carnea va deveni mai fragedă și mai suculentă. Puiul se tranșează (se taie) doar după perioada de odihnă. După acest timp, se servește puiul alături de garnitura de legume rădăcinoase coapte și de merele coapte, care vor completa minunat preparatul, fiind acrișoare și savuroase, ca o salată.
Iată și o apetisantă porție, minunat de gustoasă, din acest pui marinat în suc de mere. A ieșit nemaipomenit de fraged și gustos, aromele din marinadă au păstruns bine în carne și s-a potrivit perfect cu garnitura pregătită.
Mai adăugați și-un pahar de vin bun și aveți o cină pe cinste! Sper că v-a plăcut rețeta și o veți încerca în curând! Eu vă aștept cu impresii în comentarii și pe rețelele de socializare.
MAI MULTE REȚETE DE PUI LA CUPTOR GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns