Conopidă la cuptor cu cașcaval și smântână – rețetă simplă și gustoasă
Conopidă la cuptor cu cașcaval și smântână – rețetă simplă și gustoasă – gramaje exacte și modul de preparare explicat detaliat pentru o conopidă gratinată delicioasă. Mâncare vegetariană gustoasă și consistentă, conopidă la cuptor.
Am fost un copil care niciodată nu a trebuit certat ca să-și mănânce legumele din farfurie. Măcar din acest punct de vedere, iată, mă pot lăuda c-am fost cuminte! Și acum îmi plac aproape toate legumele, de la rădăcinoase la frunzoase, de la crucifere la solanacee și cum le-o mai zice. Conopida, căci despre ea este vorba în cele ce urmează, ocupă un loc special în suflețelul meu pofticios. Preferința pentru conopidă devine evidentă când examinezi arhiva blogului, am tot felul de rețete de conopidă la cuptor, supă cremă, salată, ciorbă, conopidă murată etc.
REȚETA DE SALATĂ DE CONOPIDĂ CU MAIONEZĂ O GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Cea mai veche rețetă de conopidă la cuptor, pentru că, până la urmă, tot asta este, e cea a sufleului de conopidă. Am publicat rețeta în martie 2009, acuși vor fi 15 ani! Din acest motiv, vă rog să fiți îngăduitori cu pozele, care nu-s deloc calitative. Rețeta însă e foarte bună, chiar dacă pe atunci nu știam eu să pozez, și o găsiți cu un click pe următoarea imagine.
Rețeta de steak de conopidă este o alta care implică gătirea conopidei la cuptor. E un preparat vegan, bine condimentat și foarte gustos, pe care-l puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.
Să revin, însă, la rețeta de conopidă la cuptor cu cașcaval și smântână pe care v-o propun azi! E un preparat foarte ușor de făcut, simplu și foarte gustos. Când o scot din cuptor, fierbinte, miroase așa de apetisant încât imediat pofticioșii încep să bâzâie, la ușa bucătăriei!
Pentru rețetă, puteți folosi diferite tipuri de brânză care are calitatea de a se topi frumos. Merge perfect un cașcaval românesc dar și gouda, gruyere, chiar o mozzarella maturată etc. Găsiți toate detaliile rețetei mai jos.
Ingrediente Conopidă la Cuptor cu Cașcaval și Smântână
- 1 conopidă de aproximativ 1 – 1,2 kilograme
- 400 de grame de smântână cu 20% grăsime (1 pahar mare)
- 2 ouă mari (sau 3 mai mici)
- 50-60 de grame de unt moale
- 3 linguri de pesmet
- 250 de grame de cașcaval, jumătate ras și jumătate cubulețe
- 1 legăturică de chives (opțional)
- sare și piper după gust
Mod de Preparare Conopidă la Cuptor cu Cașcaval și Smântână – Rețetă Simplă și Gustoasă
1. Am desfăcut conopida în buchețele, eliminând frunzele verzi și cotorul. Am spălat-o bine sub jet de apă rece, apoi am scurs-o bine.
2. Am pus pe foc o oală de 4 litri cu apă. Alături, am pregătit un castron mare cu apă rece. Dacă aveți, adăugați și 3-4 cuburi de gheață în acest castron. Când apa din oală a fiert, am adăugat 1 lingură rasă de sare și buchețelele de conopidă, toate deodată.
3. Din momentul în care a apa din oală a reînceput să fiarbă, am socotit 4 minute. După ce s-au scurs cele 4 minute de fierbere, am scos conopida cu o spumieră și am pus-o direct în castronul dinainte pregătit, cu apă rece, eventual cu cuburi de gheață, dacă e posibil.
Acest procedeu se numește blanșare și nu e prima dată când vorbesc despre el. L-am aplicat și în cazul bobului, fasolei verzi și conopidei romanesco. Blanșarea are rolul de a opri brusc procesul de gătire al legumelor. Ca urmare, acestea își păstrează culoarea și textura. Conopida e albă, culoarea nu e de interes, în acest caz, dar urmează 30 de minute de gătire la cuptor, așa că e important să nu se terciuiască de tot.
Pregătirea formei
4. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C. Am uns o formă termorezistentă cu dimensiunile de 20×25 cm, folosind jumătate din untul moale. Am presărat forma cu 2 linguri de pesmet și am scuturat-o, să se tapeteze.
Montarea în formă
5. Am scurs bine conopida de apă și am pus-o pe o tavă acoperită cu șervete de hârtie absorbantă, să se zvânte pe cât posibil. Odată zvântată conopidă, am aranjat buchețelele în formă, într-un strat, cu cubulețe de cașcaval printre ele.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
6. Pe deasupra am distribuit și restul de unt, în bucățele. Am presărat, apoi, conopida cu restul de pesmet.
Pregătirea sosului
7. Într-un castronel, am pus toată smântâna și am adăugat ouăle întregi. Am asezonat cu 1 linguriță rasă de sare și cu piper proaspăt măcinat. Atunci când am, îmi place să adaug în sosul ăsta și 2 linguri chives (ceapă de tuns) tocat, dar atunci când nu este merge și simplu. Cu telul în formă de pară, am bătut ouăle cu smântâna.
Precizare: am folosit smântâna cu 20% grăsime pentru că nu e nici cea mai grasă dar nici cea mai slabă, din câte se găsesc în comerț. Am încercat să fac rețeta de conopidă la cuptor și cu smântână cu 12% grăsime, dar preparatul finit a lăsat multă zeamă pe farfurie. Asta mi se pare cea mai bună alegere.
8. Nu e nevoie să bat foarte mult cu telul, doar până când ouăle și smântâna se omogenizează, cam 1 minut.
Gătirea la cuptor
9. Între timp, cuptorul a ajuns deja la temperatura setată. Am turnat imediat sosul de smântână și ouă peste conopidă. Am avut grijă să-l distribui pe toată suprafața.
10. Pe deasupra formei, am presărat cașcavalul ras. Am dat forma cu conopidă la cuptor, la o înălțime medie. Temperatura a rămas cea setată, 180°C, fără ventilație, căldură de jos și de sus.
11. Am lăsat forma cu conopidă la cuptor timp de 27 de minute, până ce cașcavalul de deasupra s-a rumenit frumos. Am scos-o din cuptor când am fost mulțumită de gradul de gratinare (rumenire). În funcție de cuptor și de felul în care vă doriți să arate preparatul, timpul de coacere recomandat este de 25-30 de minute.
Conopidă la cuptor cu cașcaval și smântână – servirea
Odată ce a fost gata, am pus forma cu conopidă la cuptor pe un grilaj pentru răcire și am lăsat-o timp de 15 minute, să se răcorească. E infernal de fierbinte, imediat ce e scoasă din cuptor și e și destul de instabilă, în sensul că nu își va păstra prea bine forma, la porționare.
Se servește caldă sau rece și musai să precizez că dacă e rece se porționează mai ușor. Eventual, dacă vă interesează în mod special aspectul porțiilor, se poate porționa rece apoi încălzi la cuptor. Bucata de mai jos am scos-o din formă când era călduță și arată destul de bine.
Dincolo de aspectul plăcut, de reținut este gustul! O fi pentru că mie-mi place conopida, așa cum deja am mărturisit, dar aș mânca așa ceva în fiecare zi și nu cred că m-aș sătura prea curând! Evident, această conopidă la cuptor se poate servi ca atare, ca fel vegetarian. Merge bine cu o salată verde alături. Personal, mi se pare un pic prea consistentă să fie servită ca garnitură dar cunosc pe unii care au devorat-o alături de coaste de porc fripte.
MAI MULTE REȚETE CU CONOPIDĂ GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns