Steak de conopidă la cuptor – rețetă pas cu pas
Steak de conopidă la cuptor – rețeta pas cu pas – o metodă simplă și foarte gustoasă de a găti un delicios fel vegetarian sau vegan din conopidă. Rețeta îți este oferită cu indicații pas cu pas, lista de ingrediente la gram și numărul de calorii per porție.
Steak de conopidă? Hmm… Eu sunt printre cei cărora apreciază cum se cuvine un steak adevărat și nu prea îmi plac surogatele. Nu apreciez ”brânza” vegetală, nici ”carnea” din proteine vegetale texturate iar pe cea crescută în laborator am hotărât deja că nu o să pun gura de bună voie. Dar tot eu sunt cea care iubește conopida. Arhiva blogului demontrează din plin apetitul meu pentru această spectaculos de frumoasă legumă. Am făcut tot felul de rețete cu conopidă, începând cu cea de supă cremă, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos. Cea mai catifelată și una dintre cele mai gustoase supe creme, aș completa!
Apoi, mai e și budinca de conopidă (fără ouă) care ajunge atât de des pe masa noastră și e atât de iubită. Rețeta, de asemenea, o găsiți cu un click pe următoarea poză.
Nu aș fi putut să nu menționez o salată de conopidă!
Clasica salată de conopidă, o rețetă pe care am învățat-o de la mătușa mea, Laura, pe când nu eram mai mare de zece ani și care încă ne aduce multă bucurie, de fiecare dată când o prepar. Rețeta o găsești cu un click pe poza de mai jos.
VEZI ȘI REȚETA DE CONOPIDĂ LA CUPTOR CU CAȘCAVAL ȘI SMÂNTÂNĂ – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Și mai multe rețete cu conopidă puteți găsi aici iar după ce v-am povestit cât de mult îmi place conopida, veți înțelege că, deîndată ce mi-a ajuns sub ochi rețeta de steak de conopidă pregătit la cuptor, de la Healthy recipes blogs, am început să am fantezii cu ea. Dacă veți compara rețeta ce urmează mai jos cu cea din care m-am inspirat, veți observa că m-am acam abătut de la original. Sigur este, însă, că am păstrat principiul de bază și, desigur, că mi-a ieșit ceva delicios, așa cum puteți vedea mai jos.
Ingrediente steak de conopidă la cuptor
- 1 bucată de conopidă rotundă și îndesată (810 grame a avut a mea)
- 1 lingură de ulei de măsline (15 ml)
- 30 de grame de parmezan ras (opțional, dacă nu folosiți, înlocuiți-l cu1 lingură de panko + încă 1 lingură de ulei de măsline)
- 1 cățel mic de usturoi, zdrobit fin
- 1 linguriță de paprika dulce
- 1 linguriță de sare grunjoasă (10 grame)
- 1 linguriță rasă de piper proaspăt măcinat (eu am folosit un mix de piper de diverse culori, se poate folosi și piper negru)
Mod de preparare steak de conopidă la cuptor
Pregătirea conopidei
Încă de la stadiul prezentării ingredientelor, am specificat că e nevoie de o conopidă rotundă și îndesată, una mai degrabă micuță, ale cărei inflorescențe încă sunt poziționate strâns unele față de celelalte. Ideal este să folosiți o conopidă pe care s-o simțiți în mâini ca pe o varză bine îndesată. În cazul în care veți folosi o conopidă mai mare, impedimentul va fi că aceasta se va desprinde în buchețele. Nu veți obține acele felii de steak de conopidă.
Asta nu înseamnă, însă, că nu puteți să gătiți și buchețelele după rețeta de mai jos! Vor arăta diferit, dar, gătite în exact același mod în care se fac și feliile, fără îndoială vor fi delicioase. În continuare vă explic cum am procedat eu.
1. Am îndepărtat frunzele și am tăiat cotorul conopidei scurt. Am spălat-o sub jet de apă rece, lăsând apa să curgă prin ea. Am scuturat-o bine, am zvântat-o și am pus-o pe un prosop de bucătărie, cu partea cu cotorul în jos, să se scurgă bine de apă. Între timp, am pornit cuptorul și l-am fixat la 200°C, cu ventilație.
2. Cu ajutorul unui cuțit lung, bine ascuțit, m feliat conopida în felii de 2 – 2,5 cm. Feliile de steak de conopidă trebuie să aibă, până la urmă, grosimea unor fripturi obișnuite.
Condimentarea și gătirea la cuptor
3. Am așternut în tava cuptorului o coală de hârtie de copt și am aranjat feliile de conopidă pe aceasta. Imediat, le-am stropit cu uleiul de măsline și le-am ”plimbat” un pic prin tavă, să se ungă și pe partea inferioară cu uleiul de pe hârtia de copt.
4. Am pregătit condimentul, amestecând într-un castronel parmezanul răzuit fin, usturoiul zdrobit, sarea, paprika dulce și piperul. Dacă nu folosiți parmezan – poate doriți să faceți un preparat vegan – înlocuiți-l cu pesmet panko (cu granulație mare). După condimentare, stropiți feliile de steak de conopidă cu încă 1 lingură de ulei de măsline, care va favoriza rumenirea.
5. Direct în tavă, am presărat feliile de steak de conopidă cu condimentul preparat la pasul anterior. Le-am frecat ușor, ca să intre amestecul condimentat și printre buchețele. Le-am condimentat pe ambele părți. După cum puteți observa, în dreapta jos a imaginii ce urmează, una dintre felii mi s-a ”dezintegrat”, rezultând trei bucățele. Le-am gătit exact la fel și au fost la fel de gustoase.
6. Am dat tava cu steak de conopidă la cuptorul preîncins la 200°C, cu ventilație. Dacă folosiți modul static al cuptorului, recomand temperatura de 210°C. După 10 minute le-am întors, delicat, folosind o spatulă lată, de pe o parte pe cealaltă și au fost gata în exact 20 de minute. Feliile nu trebuie să fie pătrunse încât să se dezintegreze. Ele vor avea o textură interesantă, ca de carne.
Servirea
Mărturisesc că eu am servit aceste felii de steak de conopidă pe post de garnitură, lângă niște aripioare de pui. După gustul nostru, s-au combinat perfect cu un sos de iaurt grecesc cu tahini și usturoi și niște felii de lămâie. După ce le-am gustat, toți ai casei am fost de acord că sunt atât de bune încât ar merita să ocupe locul principal în farfurie. Categoric, se pot servi la fel de bine ca fel principal vegetarian sau vegan (dacă renunțați la parmezan), alături de un cous cous și o salată de verdețuri, de exemplu. Sunt super gustoase iar textura e cu adevărat încântătoare, chiar nu simți că lipsește carnea din farfurie.
Mai multe rețete vegane, foarte gustoase, găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns