Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Mâncare de fasole

Mâncare de fasole

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Ce ziceti de o fasolică? O mancare de fasole la cuptor, bună, bună. Vă temeți de efectele secundare :P ? Drept e, domnițele se cam sfiesc, dar domnii sunt de obicei dispuși să treacă peste orice s-ar interpune între domniile lor și gustul mâncării preferate (chiar și peste rușine)!

Deci, dacă doamnele și domnișoarele ce lecturează acest blog doresc să își fericească bărbații dar și ele însele cu o mâncare de fasole delicioasă, această rețetă simplă, dar savuroasă, ar putea să fie o alegere foarte bună. Rețeta de mancare de fasole este una de post, neconținând niciun fel de ingrediente de origine animală. Foarte ușor, se poate adapta poftelor carnivore ale domnilor noștri, servind-o pe post de garnitură lângă un ciolan, coastea fripte, cârnați etc.

Mâncare de fasole, mancare de fasole la cuptor, reteta cu fasole boabe

Ingrediente Mancare de fasole:

  • 500 de grame de fasole boabe
  • 3 cepe mărișoare
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 300 de ml. de bulion de rosii (sau 60 de grame pastă de roșii diluată cu apa)
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lingură generoasă de pastă de ardei (dulce sau iute, dupa preferință)
  • 2 foi de dafin
  • 3-4 linguri de ulei (eu am folosit de rapiță, merge de oricare)
  • sare, piper
  • pătrunjel verde tocat pentru presărat

Preparare Mancare de fasole – înmuiere și opărire

1. Fasolea se curăță de boabele înegrite sau pătate și de orice impurități. Se spală bine în câteva ape și se pune la înmuiat în apă rece, cu o seară înainte de a trece la prepararea propriu zisă.

fasole

2. Când se începe gatirea mâncarii, se scurge fasolea de apa în care a stat la înmuiat și se pune la fiert cu apă rece proaspătă. Această primă apă se va arunca după ce se clocotește timp de 2-3 minute. Scopul acestei operații este de a diminua acele ”efecte secundare” nedorite. În momentul în care apa începe să fiarbă în clocot, se va forma o spumă abundentă.

fasole 1

3. Se lasă fasolea să clocotească 2-3 minute, se scurge bine de prima apă si se clătește cu apă rece, într-o sită.

Gătire fasole pentru mâncare de fasole

4. Într-o oală de 4-5 litri, se pune fasolea, morcovii, o ceapă întreagă și păstârnacul. Toate legumele se pun întregi, dar curățate de coajă și bine spălate. Se adaugă frunzele de dafin și se acoperă totul cu apă rece cam de 1 lat bun de mână.

fasole 2

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

5. În mod normal, fasolea înmuiată timp de 10-12 ore ar trebui să fiarbă în 40-45 de minute. După trecerea acestui timp, se verific, gradul de fierbere. Fasolea trebuie să fie bine frăgezită, dar să nu se sfărâme, să își păstreze bine forma. Când este fragedă, se sărează fasolea și se mai dă în două-trei clocote. Cratița se dă, apoi, deoparte de pe foc, fasolea se strecoară prin sită și se păstrează lichidul.

6. Se curăță și se toacă cele 2 cepe rămase ți usturoiul. Se călesc în ulei, la foc mediu, într-o cratiță largă și încăpătoare, pînă se înmoaie.

fasole 3

7. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă în cratiță fasolea și aproximativ 600-700 de ml. din lichidul în care a fiert.

fasole 4

Desigur, ceapa se poate căli și în grăsimea lăsată de ceva costiță afumată prăjită, caz în care măâncarea nu ar mai fi de post, dar ar fi (cel puțin) la fel de delicioasă.

8. Se adaugă morcovii și păstârnacul tăiate în bucăți potrivite, pasta de ardei și bulionul de roșii.

fasole 5

9. Dacă e nevoie, se completează cu lichid rămas de la fierberea fasolei, astfel încât să fie totul bine acoperit; se lasă să clocotească 3-4 minute.

fasole 6

10. Mâncarea se transferă într-un vas termorezistent – in cazul meu, in doua, pentru ca nu am niciunul suficient de incapator si se adauga lichid ramas rezultat de la fierberea fasolei, atat cat sa pluteasca deasupra continutului mai dens cam de 2 cm. Se gusta sosul si se adauga putina sare (sa nu fie atat de sarat cat v-ati dori, mancarea o sa mai scada si gustul ar putea fi exagerat) si piper:

fasole 7

Se da la cuptorul precincins la 170 de grade pentru aproximativ 30 de minute, pana cand mancarea scade si la suprafata se formeaza o pelicula ce are tendinta sa se rumeneasca. Mancarea nu trebuie sa fie seaca, ci destul de suculenta, de aceea recomand sa fie atent supravegheata ca sa nu ramana pe uscat:

fasole 8

Este o mancare de fasole delicioasa, nu are nevoie decat de ceva painica proaspata si muraturi, dar domnii (ca si domnul inimii mele :P ) ar putea prefera si un carnacior prajit, alaturi:

Ultima rețetă publicată

fasole 10
Pofta buna!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

42 comentarii la Mâncare de fasole

  1. Adelina spune:

    Daca n-ai sugera atat de direct si repetat ca femeile gatestc pentru barbati ca standard, as fi tentata sa incerc reteta. Dar dupa ce am citit reteta sunt dezgustata si inteleg mai bine de ce sunt romanii vazuti ca o natie primitiva/lumea a 3a; deci nu pot sa iti mai dau atentie, dar iti ofer acest review.

    • LOL acesta nu este un site pentru cuconet feminist înregimentat. Orice femeie mănâncă, așa că ar trebui și să gătească.
      1. Dacă o femeie care este parte a unui cuplu – situație în care mă regăsesc, chiar dacă ți se par demnă de milă pentru chestia asta – se întâmplă să gătească într-o zi, cum procedează, roade singură ce-a preparat ca să nu împartă cu partenerul?
      2. De unde știi matale că partenerul meu nu și-a prăjit singur cârnatul ăla, dacă tot i-a fost poftă de el și a avut chef să-l aibă lângă fasole? Asta mă face mai puțin ”dezgustătoare”, dacă i-am gătit doar o fasole bărbatului și împotriva ”standardului” l-am lăsat să-l frigă singur un cârnat?
      3. E grav când gândim după ”standarde”. Așa faci tu. Asta te trimite, după părerea mea, în lumea a 14-a. Ești așa de preocupată de propria afirmare încât nu-ți vine să crezi că unora dintre noi, indiferent de sex, ne face pur și simplu plăcere să gătim și să aducem niște bucurii simple partenerilor noștri, pur și simplu pentru că și ei ni le oferă. Există și oameni fericiți, să știi. Asta e greu de digerat, știu. :)

  2. Natali spune:

    🍛🍜🍽👍

  3. Kira spune:

    Excelent articol!!

  4. Alexandra spune:

    Foarte buna reteta, a ajuns pana in Japonia! Nu stiam ce sa fac cu fasolea adusa din Romania si am cautat multe retete si asta a fost cea mai usoara de inteles (pentru cineva care nu gateste frecvent). Multumesc mult! :D

  5. Bogdan spune:

    Sunt genul de barbat care de abia e in stare sa faca cartofi prajiti dar am urmat cu sfintenie indicatiile tale si a iesit o fasole absolut excelenta !

  6. Dani spune:

    Multumesc

  7. Ligia spune:

    Foarte buna fasolea asta….am facut-o si eu azi….prima data in viata mea cand gatesc fasole…si a iesit foarte buna. Multumesc pentru reteta!

  8. carmenv spune:

    Buna ziua!!! Am facut aceasta reteta, a iesit de nemaipomenit vorba aia. Multumesc inca o data pentru minunatele retete!!!

  9. ovidiu spune:

    acum gatesc pentru sotia mea, o astept cu drag sa guste !

  10. Super tare!!…mai putin faza cu animalul macelarit si bagat in propriile matze de la final…in rest e bine bine…faza cu cuptorul e tare !!!

  11. Tocmai am terminat de gatit mancarica aceasta!!! A iesit foarte buna! Nu ma gandeam ca pusa la cuptor prinde un gust atat de fin! Ne place!!! Iar din aluatul pt painite pufoase, am facut si niste cornuri cu branza dulce!!! un deliciu!!!v-am atasat si fotografii…pact ca nu se simte parfumul preparatelor…. 

  12. Anonim spune:

    La pasul ăsta
    „Daca e nevoie se completeaza cu lichid ramas de la fierberea fasolei,
    astfel incat sa fie totul bine acoperit; se lasa sa clocoteasca 3-4
    minute:”
    nu reușesc să obțin schimbarea culorii bulionului. Am folosit Olympia.

  13. Anette Iuga spune:

    Is very good this lunch…..

  14. Am_sa_iti_fur_inima_mady spune:

    foarte buna imi place foarte mult

  15. n0el spune:

    mda ,o sa gatesc si eu fasolica…

  16. ella maria spune:

    sa sti k astazi gatesc pt a doua oara fasolik ta si prima data mi-a iesit super…o gatisem k sa ii fc pofta sotului meu dar pana a venit de la munk eu deja mancasem 2 farfuri asa k poti sa iti dai seama k imi iesise  super buna…asa k am decis sa o gatesc si astazi…esti super tare si imi plac retetele tale…:*

  17. Elena spune:

    Ultima imagine este una de cosmar. Dumnezeule! Ce pofta mi s/a facut!!!

    • Anonim spune:

      Cand ai spus „de cosmar” am sarit repede sa ma uit daca nu a ajuns, accidental, vreun fir de par in farfurie =)) ! Sa inteleg ca ti-a stimulat papilele :))…

  18. Cristinaploscar spune:

    Laura este a treia oara cand gatesc aceasta mancare de fasole. Ma incanta fiecare reteta si desi sunt la dieta,pregatesc pentru cei dragi ai mei.

    • Anonim spune:

      Sa va fie de bine! Ma bucur ca v-a placut, e o mancare faina, cu toate ca e de post, are un gust destul de bogat. :)

  19. Maria Dumitrov spune:

    de cand se pune sare cand fierbi fasolea uscata?

    • Anonim spune:

      Eu pun de vreo 25 de ani, de cand m-am apucat de gatit, asa m-a invatat mama pe mine. Cine a invatat altfel, sa nu puna.

  20. lauralaurentiu spune:

    Vali, sper ca ti-a reusit si ai incantat-o pe sotia ta! Te felicit ca esti un sot atat de atent!

  21. ionete vali spune:

    Arata super… deja ii simt aroma. Ma duc sa ma apuc de treaba Aveam eu idee cum trebuie sa procedez dar nu eram sigur. E deja la inmuiat de cateva ore. Ii fac o surpriza sotiei, gatind eu astazi. Multumesc pentru sfaturi.

  22. laura laurentiu spune:

    Maria – placerea e de partea mea, iar a barbatului… ce sa zic, dubla! :))

  23. laura laurentiu spune:

    lorenabr – multumesc de aprecieri, te mai astept cu drag!

  24. maria mihalache spune:

    Ce sa zic Laura……..este un deliciu iar noua ne place tare mult.Multumesc ca mi-ai dat o idee, cred ca voi face si eu cat de curand.
    O zi buna!

  25. lorenabr spune:

    Imi faci o pofta si sunt la dieta :(

    SUper blog by the way;)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE