
Iahnie de fasole boabe – rețetă de post





Iahnie de fasole boabe – rețetă de post tradițională. Mâncare de fasole boabe ieftină și simplă, cu o savoare naturală. Cum facem iahnie de fasole boabe. Rețeta de iahnie de fasole boabe, lista de ingrediente și mod de preparare.
Iahnia de fasole este una din cele mai populare mâncăruri la români, este un preparat ieftin si foarte savuros în simplitatea lui.
Mama gătea des această mâncare dar, pentru ea, cea mai mare provocare era fierberea boabelor de fasole. Nu știai niciodată peste ce fasole dai, nici oferta nu era foarte diversificată și au fost câteva dăți în care a nimerit niște boabe care nu erau fierte nici după trei ore, alteori s-au mai nimerit și boabe de fasole al căror timp de fierbere a fost sub o oră. Cu așa experiențe, gătirea iahniei de fasole boabe poate deveni o adevărată aventură extremă, dătătoare de emoții tari.
Pentru a fi ușor de gătit, fasolea boabe trebuie înmuiată anterior circa 12 ore. Apa adăugată peste boabele de fasole trebuie să depășească nivelul acestora cu circa 6 cm deoarece boabele se vor hidrata, vor crește în volum și dacă nu au apă suficientă, ele nu se vor înmuia suficient. De asemenea, în vasul în care vom fierbe boabele trebuie să fie suficienta apă, cu circa 7 cm. peste nivelul boabelor, altfel fasolea nu se va fierbe bine.
VEZI ȘI REȚETA DE FASOLE FRECATĂ CU ULEI DE DOVLEAC – CLICK PE POZĂ!
Mâncarea de fasole boabe poate să fie uneori indigestă datorită atât faptului ca boabele nu s-au hidratat bine și nu s-au fiert suficient dar și existenței în învelișul boabelor a celulozei, componentă a pereților celulelor vegetale dar pe care omul nu are capacitatea organică de a o digera. Prin urmare, pentru a preveni probleme de indigestie vom avea grijă să hidratăm bine boabele și să le fierbem suficient.
Rețeta de mai jos este a Silviei Jurcovan, cu mici schimbări pe ici pe colo, categoric nu în părți esențiale ci de gust.
Ingrediente iahnie de fasole boabe
- 250 gr. fasole boabe (uscată)
- 1 ceapa (80 gr.)
- 1 ardei roșu – sau o lingură pastă de ardei
- 250 ml suc de roșii – eu am folosit suc de roșii cu bucăți decojite de roșii în el
- 1 foaie de dafin
- 100 ml ulei
- 25 de grame (1 lingură) de făină
- opțional, 1 lingură zahăr
- verdeață proaspătă tocată: pătrunjel/mărar/tarhon, după gust
- 1 lingură cimbru uscat
- piper
- sare
- 150 ml smântână – opțional
Preparare iahnie de fasole – înmuierea și fierberea boabelor de fasole uscată
- Cu o seară înainte de a prepara iahnia, se aleg boabele de fasole de impurități, bob cu bob, se spală într-o sită, sub jet de apă rece și se pun la înmuiat circa 12 ore, în suficientă apă rece – aceasta trebuie să le depășească cu 5 – 6 cm.
- A doua zi, boabele de fasole se clătesc și se limpezesc în două – trei ape reci, se pun la fiert în apă rece care trebuie să depășească nivelul boabelor cu 6 – 7 cm.
3. O etapă pe care atât mama cât și soacra mea o respectă este darea în clocot de două ori a boabelor de fasole, înainte de fierberea propriu-zisă. Mai pe larg spus, se pun boabele de fasole hidratate peste noapte în oala în care se dorește a fi gătite, se toarnă deasupra apă și se pune oala pe foc. Când începe a fierbe, se ia deoparte, se scurge într-o sită și boabele se clătesc scurt sub jet de apă rece. Se pune fasolea înapoi în oală pentru fierberea finală.
Așa știu de acasă și așa fac și eu, dar există opinii conform cărora nu e bine să se procedeze așa, pentru că s-ar întări boabele de fasole. Mie nu mi s-a întâmplat, din fericire, să nu fiarbă fasolea. Mama și soacra mea motivează această practică a opăririi fasolei prin aceea că astfel s-ar diminua efectul de balonare al acesteia. Dacă doriți să săriți peste etapa opăririi, puteți să o faceți.
4. După ce am opărit fasolea, am clătit-o și am pus-o la loc în oală. Se acoperă fasolea cu apă, de aceasta dată nivelul apei trebuie să depășească 7-8 cm. peste boabele de fasole. Se pune oala pe foc mic iar, de data asta, se lasă să fiarbă până sunt fierte boabele.
La această fază, gospodina modernă are două opțiuni:
a) Fierberea să se facă într-o oală normală, încăpătoare, la foc mic, cu un capac pus deasupra și suficientă apă până când se înmoaie bine bobul, circa două ore sau mai mult daca fasolea este veche.
b)În oala sub presiune, boabele de fasole fierb în apă suficientă, circa 1 oră și jumătate, un avantaj este se înmoaie coaja mai bine. Timpul de fierbere se calculează de când au început să iasă vapori prin ventil și se aude șuierat.
În ambele situații, când fasolea este fiartă, apa este scăzută pana la nivelul boabelor, dar acestea oricum se pun la scurs într-o sită, ca să se dreneze bine de lichid.
Iahnie de fasole boabe, prepararea iahniei
- În timp ce fasolea fierbe, se curăță și se taie mărunt ceapa, se călește într-o cratiță mare, la foc mic, în tot uleiul, adăugând de la început 1 jumătate de linguriță de sare, până când scade apa ce o lasă și devine sticloasă – fără însă să se rumenească.
- Se adaugă și ardeiul tăiat mărunt, se mai călește trei minute, amestecând des.
- Se stinge cu aproximativ 150 ml din bulionul de roșii și se adaugă foaia de dafin și o lingură de cimbru. Nu am pus acum toată cantitatea de suc de roșii, am păstrat cam 100 ml de bulion separat.
- Se adaugă boabele de fasole bine fierte și scurse de apă peste legumele călite și sucul de roșii.
- Făina se freacă cu bulionul de roșii păstrat, se omogenizează amestecul și se adaugă în fasolea, lăsând să fiarbă câteva clocote pe foc mic, ca să se lege sosul. Dacă e nevoie, se completează cu puțină apă fierbinte, ca să nu fie sosul prea gros.
4. Înainte de a lua cratița de pe foc, mâncarea se sărează după gust, se asezonează cu piper și i se dă gust cu frunze tocate mărunt de mărar, pătrunjel, tarhon (din toate câte puțin sau doar una dintre aceste ierburi aromatice, cea care vă place mai mult). În cazul în care aciditatea roșiilor este prea pronunțată, se poate echilibra gustul adăugând puțin zahăr.
5. Se stinge focul și, dacă dorim, se poate și înăcri mâncarea, cu zeamă de lămâie sau cu câteva picături de oțet. Eu n-am mai pus deoarece am folosit frunze de tarhon din oțet pe care nu le-am stors foarte conștiincios – ca atare, sigur mîncarea se va înăcri prin adăugarea acestui ingredient.
Servire Iahnie de fasole boabe
Iahnia de fasole boabe se poate servi ca atare sau ca o garnitură perfectă la friptura de porc, oaie, vită, rață sau gâscă grasă, la carne afumată, fiartă sau friptă, la cârnați, chiftele etc.
Opțional, iahnia se fasole boabe poate fi dreasă cât este fierbinte cu smântână, bătută cu o lingură de apă rece. N-am încercat până acum dar sigur nu voi rata în viitor.
Este o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă și foarte sățioasă.
Să vă fie de folos, poftă mare!
Lasă un răspuns