Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Iahnie de fasole boabe - rețetă de post

Iahnie de fasole boabe – rețetă de post

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Iahnie de fasole boabe – rețetă de post tradițională. Mâncare de fasole boabe ieftină și simplă, cu o savoare naturală. Cum facem iahnie de fasole boabe. Rețeta de iahnie de fasole boabe, lista de ingrediente și mod de preparare.

Iahnia de fasole este una din cele mai populare mâncăruri la români, este un preparat ieftin si foarte savuros în simplitatea lui.

Mama gătea des această mâncare dar, pentru ea, cea mai mare provocare era fierberea boabelor de fasole. Nu știai niciodată peste ce fasole dai, nici oferta nu era foarte diversificată și au fost câteva dăți în care a nimerit niște boabe care nu erau fierte nici după trei ore, alteori s-au mai nimerit și boabe de fasole al căror timp de fierbere a fost sub o oră. Cu așa experiențe, gătirea iahniei de fasole boabe poate deveni o adevărată aventură extremă, dătătoare de emoții tari.

iahnie de fasole

Pentru a fi ușor de gătit, fasolea boabe trebuie înmuiată anterior circa 12 ore. Apa adăugată peste boabele de fasole trebuie să depășească nivelul acestora cu circa 6 cm deoarece boabele se vor hidrata, vor crește în volum și dacă nu au apă suficientă, ele nu se vor înmuia suficient. De asemenea, în vasul în care vom fierbe boabele trebuie să fie suficienta apă, cu circa 7 cm. peste nivelul boabelor, altfel fasolea nu se va fierbe bine.

Mâncarea de fasole boabe poate să fie uneori indigestă datorită atât faptului ca boabele nu s-au hidratat bine și nu s-au fiert suficient dar și existenței în învelișul boabelor a celulozei, componentă a pereților celulelor vegetale dar pe care omul nu are capacitatea organică de a o digera. Prin urmare, pentru a preveni probleme de indigestie vom avea grijă să hidratăm bine boabele și să le fierbem suficient.

Rețeta de mai jos este a Silviei Jurcovan, cu mici schimbări pe ici pe colo, categoric nu în părți esențiale ci de gust.

Ingrediente iahnie de fasole boabe

  • 250 gr. fasole boabe (uscată)
  • 1 ceapa (80 gr.)
  • 1 ardei roșu – sau o lingură pastă de ardei
  • 250 ml suc de roșii – eu am folosit suc de roșii cu bucăți decojite de roșii în el
  • 1 foaie de dafin
  • 100 ml ulei
  • 25 de grame (1 lingură) de făină
  • opțional, 1 lingură zahăr
  • verdeață proaspătă tocată: pătrunjel/mărar/tarhon, după gust
  • 1 lingură cimbru uscat
  • piper
  • sare
  • 150 ml smântână – opțional

Preparare iahnie de fasole – înmuierea și fierberea boabelor de fasole uscată

  1. Cu o seară înainte de a prepara iahnia, se aleg boabele de fasole de impurități, bob cu bob, se spală într-o sită, sub jet de apă rece și se pun la înmuiat circa 12 ore, în suficientă apă rece – aceasta trebuie să le depășească cu 5 – 6 cm.iahnie de fasole preparare
  2. A doua zi, boabele de fasole se clătesc și se limpezesc în două – trei ape reci, se pun la fiert în apă rece care trebuie să depășească nivelul boabelor cu 6 – 7 cm.iahnie de fasole preparare

3. O etapă pe care atât mama cât și soacra mea o respectă este darea în clocot de două ori a boabelor de fasole,  înainte de fierberea propriu-zisă. Mai pe larg spus, se pun boabele de fasole hidratate peste noapte în oala în care se dorește a fi gătite, se toarnă deasupra apă și se pune oala pe foc. Când începe a fierbe, se ia deoparte, se scurge într-o sită și boabele se clătesc scurt sub jet de apă rece. Se pune fasolea înapoi în oală pentru fierberea finală.

Așa știu de acasă și așa fac și eu, dar există opinii conform cărora nu e bine să se procedeze așa, pentru că s-ar întări boabele de fasole. Mie nu mi s-a întâmplat, din fericire, să nu fiarbă fasolea. Mama și soacra mea motivează această practică a opăririi fasolei prin aceea că astfel s-ar diminua efectul de balonare al acesteia. Dacă doriți să săriți peste etapa opăririi, puteți să o faceți.

fasole-cu-carnati-reteta-pas-cu-pas-fasole-oparita-si-scursa
4. După ce am opărit fasolea, am clătit-o și  am pus-o la loc în oală. Se acoperă fasolea cu apă, de aceasta dată nivelul apei trebuie să depășească 7-8 cm. peste boabele de fasole. Se pune oala pe foc mic iar, de data asta, se lasă să fiarbă până sunt fierte boabele.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

La această fază, gospodina modernă are două opțiuni:

a) Fierberea să se facă într-o oală normală, încăpătoare, la foc mic, cu un capac pus deasupra și suficientă apă până când se înmoaie bine bobul, circa două ore sau mai mult daca fasolea este veche.

b)În oala sub presiune, boabele de fasole fierb în apă suficientă, circa 1 oră și jumătate, un avantaj este se înmoaie coaja mai bine. Timpul de fierbere se calculează de când au început să iasă vapori prin ventil și se aude șuierat.

fasole-cu-carnati-reteta-pas-cu-pas-fasole-prefiarta

În ambele situații, când fasolea este fiartă, apa este scăzută pana la nivelul boabelor, dar acestea oricum se pun la scurs într-o sită, ca să se dreneze bine de lichid.

Iahnie de fasole boabe, prepararea iahniei

  1. În  timp ce fasolea fierbe, se curăță și se taie mărunt ceapa, se călește într-o cratiță mare, la foc mic, în tot uleiul, adăugând de la început 1 jumătate de linguriță de sare, până când scade apa ce o lasă și devine sticloasă – fără însă să se rumenească.
  2. Se adaugă și ardeiul tăiat mărunt, se mai călește trei minute, amestecând des.

iahnie-de-fasole-boabe-preparare-calirea-cepei-si-a-ardeiului

  1. Se stinge cu aproximativ 150 ml din bulionul de roșii și se adaugă foaia de dafin și o lingură de cimbru. Nu am pus acum toată cantitatea de suc de roșii, am păstrat cam 100 ml de bulion separat.
  2. Se adaugă boabele de fasole bine fierte și scurse de apă peste legumele călite și sucul de roșii.iahnie de fasole preparare
  3. Făina se freacă cu bulionul de roșii păstrat, se omogenizează amestecul și se adaugă în fasolea, lăsând să fiarbă câteva clocote pe foc mic, ca să se lege sosul. Dacă e nevoie, se completează cu puțină apă fierbinte, ca să nu fie sosul prea gros.

iahnie-de-fasole-boabe-preparare-adaugarea-sosului-de-rosii

4. Înainte de a lua cratița de pe foc, mâncarea se sărează după gust, se asezonează cu piper și i se dă gust cu frunze tocate mărunt de mărar, pătrunjel, tarhon (din toate câte puțin sau doar una dintre aceste ierburi aromatice, cea care vă place mai mult). În cazul în care aciditatea roșiilor este prea pronunțată, se poate echilibra gustul adăugând puțin zahăr.

iahnie-de-fasole-boabe-preparare-adaugarea-verdeturilor-tocate-la-mancarea-gata

5. Se stinge focul și, dacă dorim, se poate și înăcri mâncarea, cu zeamă de lămâie sau cu  câteva picături de oțet. Eu n-am mai pus deoarece am folosit frunze de tarhon din oțet pe care nu le-am stors foarte conștiincios – ca atare, sigur mîncarea se va înăcri prin adăugarea acestui ingredient.

Servire Iahnie de fasole boabe

Iahnia de fasole boabe se poate servi ca atare sau ca o garnitură perfectă la friptura de porc, oaie, vită, rață sau gâscă grasă, la carne afumată, fiartă sau friptă, la cârnați, chiftele etc.Iahnie de fasole

Opțional, iahnia se fasole boabe poate fi dreasă cât este fierbinte cu smântână, bătută cu o lingură de apă rece. N-am încercat până acum dar sigur nu voi rata în viitor.

Este o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă și foarte sățioasă.iahnie de fasole boabe

Ultima rețetă publicată

Să vă fie de folos, poftă mare!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 comentarii la Iahnie de fasole boabe – rețetă de post

  1. Carmen spune:

    Draga Laura,
    stiu sigur ca nu ma pot compara cu tine (in ce priveste experienta culinara ),dar stiu sigur ca este gresit sa pui fasolea la fiert in a doua apa rece sau sa o clatesti – cum spui in retetele tale- cu apa rece .
    Fasolea nu mai fierbe in veci!
    O spun din experienta mea de la inceputul experientelor mele culinare, cand eram incepatoare in bucatarit.
    Poate sunt printre cititoarele blog-ului tau si novice in bucatarie si iau de bun sfatul tau .Noi restul celor care gatim pentru familiile noastre de ceva vreme ne dam seama mai repede de erori.
    Cu drag si fara alte cuvinte -Carmen-

    • Dragă Carmen… nu știu ce să spun?! La mine a fiert fasolea, cu toate că tu afirmi că nu mai fierbe în veci! Întotdeauna am procedat așa, am opărit fasolea, am limpezit-o și am pus-o din nou la fiert cu apă rece… nu s-a plâns nimeni vreodată că nu e fiartă fasolea în mâncare, de multe ori se sfărâmau boabele, pur și simplu. Eu cred că depinde mult de tipul de fasole folosit.

    • Uite, acum că ai spus asta, mă gândesc să editez în rețetă și să menționez că acea opărire preliminară e opțională. Eu așa am învățat de la bunica, mi-a spus că asta e o modalitate de a diminua efectul de balonare pe care-l are consumul de fasole, și, pentru că nu am avut ghinionul să nu-mi fiarbă fasolea vreodată, nici nu mi-am pus problema că n-ar fi bine (și pentru noi chiar a fost bine, la fel de bine și pentru cei care au mâncat fasole la mine acasă).

  2. Aurora Oncescu spune:

    Câte porții are rețeta dv:?

  3. Service GSM spune:

    Arata delicios

  4. Mihai spune:

    Foarte util site-ul vostru, felicitari.

  5. Adriana Marinescu spune:

    Si eu fac iahnia de fasole tot cam asa, insa nu pun faina deoarece a doua zi fasolea se ingroasa de la sine, iar daca mai pun si faina, raman fara zeama, fasolea devine prea uscata, seaca.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE